odpočet daně 2024 kombinace PP a DIP

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tulum 8. 12. 2024 15:29

Ahoj,
rád bych využil za rok 2024 maximální možný odpočet daně z příjmu, tj. 48 000 Kč za všechny spořící produkty na staří. Do penzijka jsem si během roku naposílal celkovou částku 11 588 Kč.

Když vycházím z této formulace:
Ročně si můžete daňový základ snížit o 48 000 Kč. Tento limit platí v součtu všech produktů spoření na stáří, mezi které patří penzijní připojištění se státním příspěvkem, doplňkové penzijní spoření, životní pojištění, dlouhodobý investiční produkt a pojištění dlouhodobé péče.

Chápu správně, že do DIPu bude nyní stačit, když si pošlu 36 412 Kč a vznikne mi nárok na maximální roční odpočet, tj. těch 48 000 Kč ?
Jde mi o to, že minulý rok byla u PP minimální hranice pro odpočet daně z příjmu 12 000 Kč ročně a v tomto duchu mi přišlo od penzijní společnosti i potvrzení, které bylo vystaveno jen na částku nad těch hraničních 12 000 Kč.
Kladu si tedy nyní otázku, zda mi přijde vůbec od PP nějaké povrzení za rok 2024(když mám letos příspěvky pod 12tis. Kč) tak, aby bylo možné obě dvě částky na těch 48 tis. Kč sečíst a především přes potvrzení doložit mojí účetní.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 12. 2024 15:33

Asi to správně nechápeš. U PP se počítá pouze to, co je nad hranici max. příspěvku, za který je státní podpora. Na to zjevně 11588 Kč nestačí. Takže do DIP 48 tis. (Jinak do 30/6 to bylo 1000,-/m, od 1/7 1700,-/m, tedy za rok celkem 16 200,-.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 8. 12. 2024 15:42

@drkarel
díky za rychlou radu, pošlu tedy 48tis. Kč do DIPu.
Poradíš prosím ještě jakým kurzem se bude pak vystavovat potvrzení, když bych těch 48tis. Kč chtěl poslat rovnou v EUR z Revolutu? Nebo si zkrátka poslat víc EUR s nějakou tou kurzovou rezervou ?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 12. 2024 16:18

Záleží na kurzu, co používáš pro daňové účely. :) Řeší se to v tomto vlákně (i o pár stránek dříve, myslím ... nebo v jiném vlákně, nevím) viewtopic.php?f=312&t=1335904&p=13831268#p13831268. Myslím, že obvykle se použije jednotný kurz pro daný rok (bude známý někdy v lednu). Pak myslím, že jde použít kurz ČNB ze dne, kdy tam tu cizí měnu naliješ (ale pro všechny daňové transakce musíš používat stejný typ kurzu). Já tam naleju mírně více, aby byla rezerva.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 8. 12. 2024 16:20

Viz § 38 zákona o daních z příjmů:
(1) Přepočet cizí měny na českou měnu provede poplatník, který
b) není účetní jednotkou podle zákona upravujícího účetnictví,
1. kurzem pro přepočet daně pro den vzniku příjmu, výdaje nebo jiné položky pro výpočet daně, nebo
2. jednotným kurzem.
(5) Kurzem pro přepočet daně se pro účely daní z příjmů rozumí kurz devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou.
(6) Není-li k cizí měně Českou národní bankou vyhlašován kurz devizového trhu, za kurz pro přepočet daně se považuje kurz
a) ostatních měn vyhlášený Českou národní bankou k cizí měně, nebo
b) vyhlášený k euru nebo americkému dolaru centrální bankou příslušnou pro cizí měnu, přepočítaný na českou měnu kurzem devizového trhu vyhlášeným Českou národní bankou k euru nebo americkému dolaru.
(7) Jednotným kurzem se pro účely daní z příjmů rozumí kurz určený průměrem kurzů devizového trhu vyhlášených Českou národní bankou pro poslední den každého započatého kalendářního měsíce zdaňovacího období, období, za které se podává daňové přiznání, nebo části zdaňovacího období, za kterou se podává daňové přiznání. V rámci zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání, nelze použít kurz pro přepočet daně a jednotný kurz současně.

Pro všechny trasankce v cizí měně (jak příjmy, tak výdaje) musíš použít jeden typ kurzu (denní nebo jednotný).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tulum 8. 12. 2024 16:28

Díky chlapi.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 8. 12. 2024 18:37

cca 1910€ by melo byt akorat
slavo963
Inventář