Názor na alokaci úspor

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 12:36

Dobrý den, odborníci,
chtěl bych se zeptat na Váš názor, popřípadě na zlepšení alokace mých úspor. Je mi 35 let, bezdětný, pracující s příjmem okolo 47 tisíc čistého za měsíc, bydlení má vyřešené, bez dluhů, auta, žijící prakticky asketickým životem se zálibou v cestování.
Mé aktuální rozložení úspor k prosinci 2024 vypadá takto (uvádím výnos po zdanění).
Podřízený vklad J&Tbank - 500 000 korun do roku 2029, úrok 6,375 % ročně s výplatou úroku každý měsíc na běžný účet
Podřízený vklad Creditas bank - 150 000 korun do roku 2031, úrok 5,27 % ročně s výplatou úroku každý měsíc na běžný účet.
Termínovaný vklad J&Tbank - 108 160 korun do roku 2027, úrok 3,995 % ročně s tím, že se úroky připisují ročně k jistině
Termínovaný vklad J&Tbank - 157 267 korun do roku 2028, úrok 4,845 % ročně s tím, že se úroky připisují ročně k jistině.
Termínovaný vklad J&Tbank - 105 525 korun do roku února 2025, úrok 5,525 %
Termínovaný vklad J&Tbank - 104 432 korun do roku 2028, úrok 4,42 % ročně s tím, že se úroky připisují ročně k jistině
Termínovaný vklad J&Tbank - 161 840 korun do roku 2027, úrok 4,377 % ročně s tím, že se úroky připisují ročně k jistině
Termínovaný vklad J&T bank - 156 584 korun do roku 2027, úrok 4,377 % ročně s tím, že se úroky připisují ročně k jistině.
Termínovaný vklad Creditas bank - 240 000 korun do roku 2026, úrok 2,295 % ročně s tím, že úrok se připíše až na konci vkladu.
Termínovaný vklad Creditas bank - 48 000 korun do roku 2029, úrok 2,635 % ročně s tím, že úrok se připíše až ba konci vkladu
Fio dluhopisy MREL se splatností do roku 2027- 150 000 korun, výplata kupónu pololetně, úrok 4,25 % ročně.
Moneta dluhopisy MREL se splatností do roku 2026 - 220 000 korun, výplata kúponu k datu emise jednou ročně, úrok 6,8 % ročně
Czechoslovak Group dluhopisy se splatností do roku 2028 - 200 000 korun, výplata kupónu pololetně, úrok 6,8 % ročně
Dr. Max dluhopisy se splatností do roku 2028 - 200 000 korun, výplata kupónu pololetně, úroku 7,22 % ročně
Creditas bad dluhopisy MREl se splatností do roku 2027- 120 000 korun, výplata kupónu k datu emise ročně, úrok 6,375 % ročně
Rohan fin. bezkupónové dluhopisy se splatností do roku 2029 - 158 708 korun, emisní kurz 72,14 %, což dělá 5,737 % ročně
Státní proti-inflační dluhopisy se splatností do roku 2028 - 182 312 korun.
Penzijní připojištění u ČSOB, vývážená investiční strategie - 149 458 korun s příspěvkem zaměstnavatele ve výši 400 korun za měsíc.
Fyzické zlato a stříbro ve formě jednouncových zlatých slitků, stříbro je ve formě jak slitků, tak i mincí série American Eagle, Maple Leaf, Český lev apod. výkupní cena: 817 568 korun s náklady na bankovní úschovu 3 630 korun ročně.
Spořící účet Partners bank- 640 tisíc korun, úrok 3,17 % ročně s připsáním úroku každý měsíc.
Celkově dělají mé úspory 4 569 856 korun
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak je vidět, tak nevlastním žádné akcie, ale mám velkou část zainvestováno v dluhových cenných papírech, nebo využívám depozitní produkty. S investováním a akciemi, respektive se spekulací ale zkušenost mám. Nicméně jsem se nedokopal do měsíční investice do nějakého brokera. S výplaty jsem měsíčně schopen dát bokem 30 tisíc korun a mám problém s tím, kam ty peníze dále umísťovat. Depozitní produkty nesou málo a zachraňuje mě J&Tbank, která má výborné emise bondů, které jsou kvalitní. Budu rád za názor zkušených a znalých kolegů investorů. Jsem něco jako pan Chrz, ale nemám takovou extrémní averzi vůči riziku...
Díky všem a všem vše dobré do nového 2025 roku!
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 29. 12. 2024 13:43

Hezký obzor, ale opravdu velice konzervativní produkty vycházející asi z hesla, že lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Chtělo by to trochu zapracovat spíš na létající pečené holuby.

K doporučením:
1) Vzhledem k věku by to chtělo zrušit penzijní připojištění, které nedává smysl, a místo toho si spořit na důchod v DIPu.

2) Dál si ten problém uvědomuješ sám. Při tomhle objemu prostředků se vyplatí vniknout postupně do tajů akcií a ETF, nastudovat si to, otevřít na české akcie Fio Brokera, na zahraniční 1-2 z třeba Patrie (poté, co si otevřeš ČSOB Premium - i kvůli cestování), XTB, IB, Degiro, T212... a začít postupně většinu peněz přesouvat do akcií a ETF. Zjistíš, že když se dostaneš s průměrným ročním zhodnocením o 10-20 % výš oproti stávajícím produktům, posune tě to úplně na jinou úroveň. Zároveň si zvykneš, že se nejede jen pořád nahoru, ale občas to sviští i dolů - což není problém, ale vlastnost, které je třeba využívat. (No a ještě bych se podíval na crypto.)

3) Hlavně se snaž, aby tě život a práce bavily, včas je pak potřeba přejít do módu, kdy budeš dělat třeba míň za víc a s prací na plný úvazek včas sekneš. Asketický život s cestováním je dobrá kombinace, mám to podobně, ideál být přes zimu v Asii ve vesničce u moře, užívat si sluníčko, pláž, jídlo a pár hodin práce na počítači odpoledne, aby se člověk nenudil. Náklady na takovýhle ráj jsou pak nižší než být doma.
Naposledy upravil xls dne 29. 12. 2024 14:07, celkově upraveno 1
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 13:58

Uvědomuji si to, že mám poměrně konzervativní produkty, ale stejně nesu riziko, že může zkrachovat J&Tbanka nebo Creditas a jsem mínus 650 tisíc korun, jelikož podřízené vklady patří do kapitálu Tier2 a po krachu banky se tyto produkty likvidují jako poslední. U těch dluhopisu také nesu kreditní riziko. Asi jste dobře pochopil, že mám rád produkty, které vynášejí něco každý rok - úrok, kupón. U akcií jsou dividendy, ale ty jisté nejsou a růst akcií je na papíře, nezrealizovatelný zisk a to se mi nikdy moc nelíbilo. Mám rád z investic nějaké cash flow. U fyzického zlata a stříbra jsem to schopen překousnout, jelikož zlato a stříbro není kvůli tomu, aby mi to neslo úrok, pachtovné, dividendu, nájemné, ale abych měl aktivum, které bude v době krize vždycky v hodnotě. Do této investice mě přišla právě zkušenost, když jsem byl pracovně v Rusku a potkal jsem jednu dámu, která v době německé okupace prodávala zlaté šperky za pytel brambor, aby se uživila, jelikož peníze měly přesně hodnotu těch papírků na kterých byly vytištěny. To mě právě přivedlo, že bych koupil kus pole, ale je s tím práce..protože v době opravdové krize jsou tři věci, které člověk potřebuje - zbraně, pole a zlato. Nic jiného cenu nemá. Nicméně to je katastrofický scénář, ale vysvětluje proč mám zlato a stříbro. Hlavně stříbru věřím, že je hodně podceněné. U akcií mám také problém, že všude se vyskytuje ETF, který trackuje index S&P500. Zdá se mi, že do něj investuje celý svět a P/E je přepálené dost...nevím no. Nejsem žádný burzovní makléř a myslím, že ani burzovní makléř nedokáže predikovat co je přepálené a co není. Hranici toho určují kupci viz ceny nemovitostí.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 29. 12. 2024 14:18

Těch rozborů a doporučení jsou mraky, je potřeba se na to podívat a rozhodnout se pro vlastní strategii, nemusí to být S&P500. Pole, fyzické zlato, stříbro, nemovitosti - se vším tím může být dost práce nebo je to hodně nelikvidní. Z tohoto hlediska mi přijdou akcie ideální - je to likvidní, kupuji prakticky podíl na nějakém fyzickém podniku, který něco produkuje, vydělává. Pro začátek bych se třeba podíval na akcie českých bank - tam se dá počítat nejen s dividendou, ale i s růstem hodnoty, je u nich velká setrvačnost a delší historie. Pak už se dá vybírat podle vlastního zájmu, ideálně co člověka baví a kde je schopen proniknout hlouběji. Je to docela zábavné a rozhodně výnosné hobby, které může nakonec přinášet víc peněz než zaměstnání. Hodně úspěchů!
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Lenka_2 29. 12. 2024 14:29

CrainerVenn píše: v době opravdové krize jsou tři věci, které člověk potřebuje - zbraně, pole a zlato. Nic jiného cenu nemá. Nicméně to je katastrofický scénář, ale vysvětluje proč mám zlato a stříbro.

Já si teda myslím, že pokud by nastala apokalypsa tohoto typu, tak konzerva vepřového ve vlastní šťávě bude mít větší cenu, než ten tvůj zlatý slitek, ale to je jenom můj názor.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 29. 12. 2024 14:37

Vzhledem k věku by to principiálně akcie chtělo, ale kupovat teď naráz nějaké větší množství? To bych nedělal. Spíš začít jen s nějakou malou částí, třeba 5-10 tisíc měsíčně, ať si zvykneš na volatilitu.

Souhlasím, že americké akcie (a tím i celosvětové indexy) jsou extrémně drahé. Očekávané zisky pro rok 2025 se za posledních 12 měsíců nezměnily (jsou asi o 15 % vyšší než za rok 2024), přesto akcie vzrostly o cca 30 %.

Malá matematika: ty očekávané zisky na rok 2025 jsou cca 270-280 dolarů, tj. P/E 22. Například v roce 2022 byly pod 220 dolarů. Dlouhodobé průměrné P/E za posledních 25 let je okolo 17, například okolo roku 2012 (takže ne v krizi) bylo okolo 12. Takže jednoduchým výpočtem zjistíme, že aniž by došlo k nějakému zásadnímu propadu ekonomiky podobnému roku 2008, S&P 500 může klesnout někam k 3700 bodů, při výrazném zhoršení semtimentu klidně 2500 bodů. Pokud by došlo k nějaké krizi, propad bude ještě hlubší. Ano, to je těžko představitelné, ale tak už to u akcií bývá, a pád přijde obvykle, když to nikdo nečeká.
Jistě, AI může do dvou let zázračně zvednout zisky o polovinu, ale zatím se to neděje.
České banky, no nevím, ocenění je samozřejmě mnohem lepší, ale při náznaku jakéhokoliv problému padají násobně víc proti indexu. Teď jsem odprodával Erste za 1470 Kč, kterou jsem koupil 2 a čtvrt roku zpátky za 546 Kč. A po novém roce prodám zbytek.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 29. 12. 2024 14:43

Když si to uvědomím, byl jsem v r. 2020 prakticky ve stejné situaci: řádově podobnou částku jsem měl rozstrkanou v protiinflačních dluhopisech, po spořicích účtech, jen malinkou část ležící 10 let v akciích. Taky se mi zdály akcie předražené, bál jsem se o udržení hodnoty.

Pak jsem to poměrně rychle překlopil celé do akcií a začal jsem se tím víc zabývat, to mě v podstatě zachránilo nejen před inflací. Ke dnešku se to za ty 4 roky zhodnotilo o skoro +200 %. Teď mám v plánu přesunout část zpátky do něčeho konzervativnějšího, uvidíme.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 14:57

Asi jsem byl konzervativní moc dlouho :D Děkuji ještě jednou za rady! :-)

-- 29. 12. 2024 16:00 --

V burzovním žargonu jsem nicméně slyšel jednu takovou zajímavou frázi: Pesimisté znějí chytře a optimisté vydělávají peníze. Třeba se akciový trh udrží, ale jak tady bylo řečeno. Může to hodně klesnout. A dávat měsíčně 5-10 tisíc se mi zdá jako výborná rada.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 29. 12. 2024 15:11

xls: Byl jsem na tom prakticky stejně a už jsem do akcií ani nechtěl chodit. Jenže to mělo tu výhodu, že jsem to z vkladů a dluhopisů rychle překlopil zrovna v době, kdy byly akcie na lokálních minimech (covid, Ukrajina). To se to pak zhodnocuje. :) K těm přepáleným cenám mám svoji teorii letadla (z níž možná budou odborníkům vstávat vlasy na hlavě) - roste počet bohatých, resp. bohatství a víceméně všichni jsou přesvědčováni investovat do akcií/ETF, tedy roste poptávka při omezeném množství CP, z čehož už v souladu s ekonomickou teorií vyplývá vyšší cena. Takže se mi to jako pesimistovi jeví, že to klidně může růst dál. Taky mi přijde, že už ceny tak přehnaně nereagují na různé události jako dříve.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 29. 12. 2024 15:19

To je teda slušný seznam vkladů... to by mě nebavilo hlídat, ale chápu smysl toho rozložení v čase... :-)

Za mě bych vklady nechal, když to máš tak rád, ale založil bych si účet u Interactive Brokers a měsíčně si postupně přikupoval třeba za těch 10-15 tisíc Kč ETF VWCE (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) v Eurech na Xetře. V jednoduchosti je krása! :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 15:48

Nad tímhle ETF jsem také uvažoval. Je to vlastně něco jako ETF na S&P500. USA má v tomhle ETF podíl 60 % takže opět majoritní podíl USA. I když je to jedno ty největší společnosti stejně působí globálně. Apple je sice americká společnost, ale je zastoupena prakticky po celém světě
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 17:06

Lenka_2 píše:
CrainerVenn píše: v době opravdové krize jsou tři věci, které člověk potřebuje - zbraně, pole a zlato. Nic jiného cenu nemá. Nicméně to je katastrofický scénář, ale vysvětluje proč mám zlato a stříbro.

Já si teda myslím, že pokud by nastala apokalypsa tohoto typu, tak konzerva vepřového ve vlastní šťávě bude mít větší cenu, než ten tvůj zlatý slitek, ale to je jenom můj názor.

Ten zlatý slitek se dá směnit za tu konzervu, jelikož zlato jako uchovatel hodnoty existuje tisíce let. Zlato je pořád zlato.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pulmann 29. 12. 2024 17:29

Otázka je, co bude mít v té době větší užitnou hodnotu.
Jestli konzerva masa nebo zlatý svitek.
Možná lépe směnitelné bude jedna masová konzerva za 5 kg brambor.
Ale to jsem si jen zaspekuloval.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod JordanT 29. 12. 2024 19:40

Gratuluji k moc pěkným úsporám. Osobně bych nově naspořené peníze (30/m) posílal rovnou na IB, kde je dobrá směna a kupoval VWCE jako spoření na důchod. Za 3 roky pak uvidíš jestli je to psychicky zvládnutelný, nebo ne.
V době velkého prů*eru bude mít prý zlatý slitek podobnou cenu jako zlomkové zlato. Navíc pokud je v uschově, tak kdo ví, jestli se k němu dostaneš. Trezor nebo rýč stojí pár kaček ;-)
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 20:06

JordanT: Také ty úspory jsem generoval prakticky 20 let. Od 15 let jsem si odkládal z brigády do kasičky. To si nemyslím, historie ukázala, že zlato hodnotu právě v krizi má. Bankovní schránka je od majetku banky oddělena, jestli máš na mysli tohle. Trezor by mě vyšel dráž než ten pronájem. 3 630 korun za korun je dobrá cena a vím, že to je v bezpečí. Jinak dobrá rada s tím ETF, ale budu tam dávat polovinu z těch 30 tisíc, jelikož se bojím, že budou velký propady. Časovat trh nechci, páč je to blbost, ale také nechci investovat takové peníze měsíčně do jednoho ETF, byť je výborné, že pokrývá celý svět, byť 57 % je alokováno v USA. Trhy jsou vysoko. Bůh ví, jak se to vyvine. Důležité je ale udržet si příjem, protože i přes ty pěkné úspory to není o tom, že bych nemusel chodit do práce. Cílem je do práce nechodit a odejít nikoliv v důchodu. To si pak člověk toho života tolik zase neužije. FIRE něco do sebe má. Nejhorší věc byla, že jsem začal pozdě. Kdyby mi bylo o deset let méně, tak bych řekl buď více agresivní. To bych dneska neměl necelých pět milionu, ale deset milionů určitě a jenom 5% roční výnos by mi stačil, aby dal práci vale a odstěhoval bych se do země, která není tak drahá a ty prostředky by vynikly více. Co už. Čas vrátit nejde.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Další stránka