Názor na alokaci úspor

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 1. 2025 17:06

xls píše:Nejen Ladislav, viz např. https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni- ... ajska.html

To je americanka. ;-)
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 1. 2025 09:27

Ve 33 mit problem s frajerkami? To je vek, kdy lze na kolejich vybirat mezi vysokoskolackami ne, kdyz teda neni nejaky total mimon.
Ale je to uz dost OT.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rendy00 6. 1. 2025 10:51

minarjo píše:To nedělají zaměstnavatelé, toto vyjednávají odbory do Kolektivní smlouvy v rámci jednání se zaměstnavatelem o její další podobě, aby zajistily své zaměstnance i na pozdější věk. U nás tomu není jinak. Ale jsem rád, že u nás byl vyjednán teď od nového roku i DIP, takže hned jak to bude možné (budou příslušné podnikové formuláře), hned příspěvek zaměstnavatele přesunu z DPS do DIP.

To mě zas nadzvedlo ze židle, můžeš to trochu rozvést?
Já měl za to, že odbory mají lobovat za zájmy zaměstnanců (které zastupují), jak je možné, že jednají přímo proti nim (byť nejspíš s dobrým úmyslem)? Neexistuje mechanismus, kterým mohou dát zastupovaní zaměstnanci najevo nesouhlas s takovým postupem odborů?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 1. 2025 11:50

A proč jako nesouhlas? Nevím jak ostatní, ale mně to tak vyhovuje, penzijko jako produkt na stáří by neměl zaměstnavatel podporovat těm, kdo ho nechtějí na stáří, ale za ty dva roky vybrat, za mě cajk. A odborům jde o stabilizaci, jak v oblasti mzdové tak benefitů, neboli aby benefity byly důvodem (jedním z důvodů) zaměstnance být loajální ideálně dlouhé roky a neměnit firmy každý rok (dělám v oboru kam se fakt moc mladých nehrne, takže udržet zaměstnanost v dlouhodobé řadě a zajistit generační obměnu je klíčové, a asi to i funguje - řada mých kolegů tam dělá už desítky let, já na jaře už tam budu 17 let). Proto (a já myslel že všude, u známých to tak mají snad všichni) je řada benefitů až po roce či dvou prac. poměru (aby zaměstnanci byli motivováni vydržet a "zvyknout" si na danou práci a zaměstnavatele) a pak se typicky příplatky/benefity zvyšují s délkou praxe u zaměstnavatele (takzvaný "letový příplatek za praxi", od slova léta ne let :) ). Fakt v tom nevidím nic proti zaměstnancům, když je odbory chtějí zajistit jak aktuálně, tak ale i do budoucna a i na stáří. A neslyšel jsem u nás o nikom, komu by to přišlo divné.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 6. 1. 2025 12:21

Rozumný zaměstnavatel dá všem benefity po zkušební době. Dlouholeté zaměstnance pak podporuje růstem platů, mzdy, finančními odměnami. Ale asi žiji na jiné planetě a nerozumím moderním způsobům odměňování
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Blasmo 8. 1. 2025 15:12

U nás ve firmě je to stejné. Pokud sem přecházel z pp na dps, musel jsem doložit převod prostředků. Pokud někdo dps nebo pp vybere, zaměstnavatel mu dalších 5 let nebude přispívat.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jenda_ 11. 1. 2025 17:14

Milos píše:Pokud ale jeho zaměstnavatel neumí/nechce přispívat na DIP, tak i v jeho věku se vyplatí mít DPS.

DPS je takový scam, že pro delší horizonty (>15 let) se kvůli nevýnosu a poplatkům nevyplatí ani s příspěvky (i.e., když tu svoji část dá jinam na vlastní pěst, tak pak bude mít víc). (a fakt může zaměstnavatel nařizovat, že můžeš příspěvky použít jen do DPS a ne do DIPu?)
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 11. 1. 2025 17:51

V horizontu delším než 15 let se skutečně DPS nevyplatí ani se státními příspěvky, to už se řešilo i vedle viewtopic.php?p=13848819#p13848819
Jaká pravidla si zaměstnavatel nastaví pro příspěvky na PP/DPS/DIP, to je asi čistě jeho věc a ty jako zaměstnanec s tím nic neuděláš.
Milos
Inventář

Předchozí stránka