Názor na alokaci úspor

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Lenka_2 29. 12. 2024 20:51

CrainerVenn píše:Bankovní schránka je od majetku banky oddělena

A co když třeba Putin provede invazi a vše, co se v bance nachází, zkonfiskuje ve prospěch Ruské federace? Myslíš, že bude řešit, co je majetek banky a co majetek klienta? Nebo co když se do té banky vloupá horda ruských žoldáků?
Banky nenesou žádnou odpovědnost za poškození obsahu trezorů, neručí za stálost klimatických podmínek a magnetického pole, dále za války a revoluce, za epidemie nebo za selhání bezpečnostní technologie. Proto se také často na bankovní schránky nevztahuje žádné pojištění.

Ostatně i v případě krachu banky určitě to svoje zlato hned tak neuvidíš.
https://www.mesec.cz/clanky/mam-trezor- ... mam-delat/

Kdepak, v rámci příprav na apokalypsu je rozumnější (a levnější) nakoupit trvanlivé potraviny domů do špajzu než nakoupit zlato a odnést ho kamsi do banky.
Promokódy v profilu.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 21:03

Promiňte, ale očekával jsem seriózní debatu a ne fantasmagorii s Putinem. Nemáte ho pod postelí? Mrkněte, třeba provede invazi do Vašeho polštáře :D Nezlobte se, ale nedalo mi to.
I ty trvanlivé potraviny mají nějakou trvanlivost a zlato ne. Máte na zlato jiný názor a já to respektuji, ale pro mne je kromě úspor ve formě peněz důležité zlato a stříbro. Je takové židovské pravidlo - jedna třetina peníze, druhá třetina nemovitosti a ta poslední zlato. Židé právě díky tomu, že měli zlato po válce přežili a mohli si ve Svaté zemi koupit pozemek a žít.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 29. 12. 2024 21:52

Scénáře s Putinem jsou zde obvyklé. Bohužel máme za souseda Tisa (pardon Fica) a Donald zase leze na lustr. Každopádně pak už by bylo jedno, jesli má člověk peníze v bance, bankovní schránce nebo zakopané na zahradě, když by ležel v hromadném hrobě.
Takže i já bych prosil tyto varianty v diskuzích vynechávat.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod JordanT 29. 12. 2024 21:56

Trhy jsou na vrcholu prakticky pořád. Čekat na propad se nevyplácí. Nejvýdělečnější strategie je dát tam všechno hned, ale málo kdo má na to koule. Ani já neměl. Ale vytvořil jsem si plán, kterého jsem se držel. A přesouval tam peníze tak abych byl psychicky v pohodě.
Ohledně investování doporučuji přístup Boggleheads. Mě osobně sedí.
Ohledně zlata, zlato je fajn, ale nejde mi dohromady mít zlato pro případ katastrofy a mít ho v bance. Například při útěku (neřešme před kým) se podplácí líp snubákem než příslibem trezoru v bance, nebo dvoukolákem konzerv.
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 29. 12. 2024 22:20

Větu o tom, že akcie jsou předražené a vysoko, slyším už od doby, co jsem poprvé poznal co je akcie. Počítat valuaci akciového trhu pouze přes PE je jako řídit se podle hodu kostkou.
Zpytuješ, že jsi nezačal před 10 lety. Prý bys začal. Opravdu? Tady je namátkou pár článků minulé doby. Vyměň datum za aktuální a jsi ve stejné situaci.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/297 ... azene.html
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/277 ... azene.html
https://investicedoakcii.cz/jsou-akciov ... nefunguje/

Jsi stále mlád na to, abys šel do rizika. Neopakuj stejnou chybu znovu. Za mrzký výnos podstupuješ riziko už teď, akorát si ho plně (naštěstí či bohužel?) neuvědomuješ.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 29. 12. 2024 22:34

35 rozhodně není moc a nikdy není pozdě na to začít nebo se zdokonalit. Každý si musí zvolit svou cestu, strategii, produkty, učit se z vlastních chyb. Mně se třeba časování trhu tak z 80 % vyplatilo, i když to to spousta lidí zavrhuje. Taky asi bych spíš vybíral užší ETF nebo nejzajímavěšjší akcie než ETF na všechno, abych peníze směřoval do toho, co považuji za perspektivnější.

FIRE záleží, co si pod tím kdo představí. Než nějaké šetření za každou cenu spíš volím žít s rozumným komfortem, neutrácet za blbosti a přebytky zhodnocovat. Cílem není ani tak seknout brzy s prací, ale dostat se do situace, kdy na život stačí pasivní příjmy a ty aktivní jsou spíš zábava.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 29. 12. 2024 23:15

JordanT píše:Trhy jsou na vrcholu prakticky pořád. Čekat na propad se nevyplácí. Nejvýdělečnější strategie je dát tam všechno hned, ale málo kdo má na to koule. Ani já neměl. Ale vytvořil jsem si plán, kterého jsem se držel. A přesouval tam peníze tak abych byl psychicky v pohodě.
Ohledně investování doporučuji přístup Boggleheads. Mě osobně sedí.
Ohledně zlata, zlato je fajn, ale nejde mi dohromady mít zlato pro případ katastrofy a mít ho v bance. Například při útěku (neřešme před kým) se podplácí líp snubákem než příslibem trezoru v bance, nebo dvoukolákem konzerv.

Nastuduji si, díky. Já ty koule nemám no.

-- 30. 12. 2024 00:20 --

xls píše:35 rozhodně není moc a nikdy není pozdě na to začít nebo se zdokonalit. Každý si musí zvolit svou cestu, strategii, produkty, učit se z vlastních chyb. Mně se třeba časování trhu tak z 80 % vyplatilo, i když to to spousta lidí zavrhuje. Taky asi bych spíš vybíral užší ETF nebo nejzajímavěšjší akcie než ETF na všechno, abych peníze směřoval do toho, co považuji za perspektivnější.

FIRE záleží, co si pod tím kdo představí. Než nějaké šetření za každou cenu spíš volím žít s rozumným komfortem, neutrácet za blbosti a přebytky zhodnocovat. Cílem není ani tak seknout brzy s prací, ale dostat se do situace, kdy na život stačí pasivní příjmy a ty aktivní jsou spíš zábava.

To je pravda. Velké úspory člověku dají více svobody. Ten, kdo nic nemá je v tom krysím závodě a musí snášet svého šéfa, kolegy, protože práci potřebuje. Má dluhy, hypotéku apod. Člověk s úsporami má klid v duši a v srdcí jak říkával jeden výborný meteorolog. Takový člověk se nedrží zuby nehty práce. Nicméně dnešní generace myšleno mladší by měla investovat povinně. Dneska je to opravdu jednoduché technicky a nákladově a poplatky jsou jinde. Za mých časů byly dinosauři jako Patria (divím se, že existuje s jejich poplatky). Fio brokera mám a také to je relikt 90. let a poplatkově také dost drahé.

-- 30. 12. 2024 00:28 --

saabik píše:Větu o tom, že akcie jsou předražené a vysoko, slyším už od doby, co jsem poprvé poznal co je akcie. Počítat valuaci akciového trhu pouze přes PE je jako řídit se podle hodu kostkou.
Zpytuješ, že jsi nezačal před 10 lety. Prý bys začal. Opravdu? Tady je namátkou pár článků minulé doby. Vyměň datum za aktuální a jsi ve stejné situaci.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/297 ... azene.html
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/277 ... azene.html
https://investicedoakcii.cz/jsou-akciov ... nefunguje/

Jsi stále mlád na to, abys šel do rizika. Neopakuj stejnou chybu znovu. Za mrzký výnos podstupuješ riziko už teď, akorát si ho plně (naštěstí či bohužel?) neuvědomuješ.

Pravda máš. Je to v člověku ta averze vůči riziku. Vidíš to píšeš mrzký výnos a pro mne je 5-7 % ročně čistého po zdanění obrovský výnos. Ty roky nulových sazeb ČNB byly utrpení. Když se to vezme, tak jenom poslední roky se mi daří výrazně zvyšovat své úspory. CAGR u mě dělá 14,4 % ročně, ale většina to jsou vytvořené úspory nikoliv vydělané prostřednictvím úroků, zvýšení tržní hodnoty apod. Pouze v posledních letech byly vysoké úroky na depozitních produktech a byly emise kvalitních bondů a stále člověk ještě najde body s kupóném 8 % ročně. Hodně mě mrzelo v červnu, že jsem nestihl nakoupit KKCG. Ty dluhopisy byly prodány za hodinu a to mi chodí od JT banky v předstihu newsletter. Budu muset více riskovat, aby se to více vyplatilo. Měsíčně budu dávat 15 tisíc na akcie a pokud to bude cajk (klidně i když půjde hodnota akcií níže), tak budu kupovat za nižší cenu. Někde jsem četl, že DCA funguje, ale je potřeba neustále investovat, pravidelnost dělá hodně a také čas. Doufám, že metu 5 mega překročím do poloviny příštího roku a do deseti mega mám ještě ale hodně daleko
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drummond 29. 12. 2024 23:29

Souhlas s předchůdci, založ DIP a začni pozvolna s par akumulacnimi ETF. Na pohodu, nic extrémního, třeba pres Degiro. Já začal před cca 5 lety, jsem podobná ultrakonzerva, těch míčů mám krapanek víc a generují mi tolik, ze to nemám poradně ani jak utratit, nedělám to, abych se zajistil, ale proste se tím jen bavím, podobně jako hledám nejlepší sporici účet. Ty jsi finance slušně zajištěn, tak bych si ucet u nějakého brokera udělal a fakt v klidu se s tím skamaradil. Vyčlen si na to cca 3% svého portfolia. To je tak objem, který bych si tipnul tvé hodně konzervativní portfolio snese. Začni jedním dvěma nejproflaklejsimi (SP500 a nějaký světový index)a pak si v klidu studuj různé specializované ETF na sektory apod. Tam si fakt hraj s menšími objemy. Ideálně vždy akumulacni, je to finančně výhodnější a hlavně danově jednodušší. Prikupuj ideálně pravidelně, 30k měsíčně je možná zbytecne moc. Časování trhu praktikuju jenom v tom smyslu, ze po propadu prikupuju víc.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 29. 12. 2024 23:30

Každá doba má svoje. Dřív byly taky zajímavý varianty, třeba Private Investors, jen skončily poněkud neslavně. Dnes je obecný problém, že většina je schopná bez problémů rozházet i slušný příjem, no a pak řešit bydlení dokáže taky na hodně let investování zrušit.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 29. 12. 2024 23:49

CrainerVenn píše:Vidíš to píšeš mrzký výnos a pro mne je 5-7 % ročně čistého po zdanění obrovský výnos. Ty roky nulových sazeb ČNB byly utrpení. Když se to vezme, tak jenom poslední roky se mi daří výrazně zvyšovat své úspory. CAGR u mě dělá 14,4 % ročně, ale většina to jsou vytvořené úspory nikoliv vydělané prostřednictvím úroků, zvýšení tržní hodnoty apod. Pouze v posledních letech byly vysoké úroky na depozitních produktech a byly emise kvalitních bondů a stále člověk ještě najde body s kupóném 8 % ročně.

Posuzovat výnos jen podle jeho nominální hodnoty nestačí. K tomu jsou třeba i ostatní veličiny jako třeba úroková sazba/bezriziková míra, inflace, podstoupené riziko, likvidita.
Každopádně good luck.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod panPeněženka 30. 12. 2024 08:18

Chci se jen připojit k saabik - že jsou akcie předražené a "krach jaký historie nepamatuje je za rohem" jsem četl od dob, kdy jsem akcie zaregistroval, tedy nějak kolem 2014... trvalo mi to do roku 2021, než jsem s investicemi začal! Nenadávám si za to, neradím tam nasypat všechno okamžitě, jen chci poradit - nesleduj YouTubery, kteří mají jako náhledovku smutný obličej s červeným pozadím... :-D A rozhodně opatrně na lidi jako Ladislav, který tu na fóru straší krachem už několik let. Poslechnout a přečíst si toho více, udělat si vlastní názor... ;-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 30. 12. 2024 11:30

Pedanticky bych podotkl, že to, že se často říká „akcie jsou předražené“ a zpětně to nebyla pravda, úplně neznamená, že to nemůže být pravda tentokrát. Nicméně je potřeba si uvědomit, že „akcie jsou (v hodnotě nějakého indexu, ne v poměrovém ukazateli typu P/E) nejdražší v historii“ je naprosto normální.

No ale jestli si někdo vybírá mezi mezi široce diverzifikovanými světovými akciemi s P/E kolem 20 (~dlouhodobě udržitelný výnos kolem 5% p.a.) a AT2/MREL dluhopisy dvou nebo tří bank s podobným výnosem, tak bych rozhodně doporučil ty akcie – je velká otázka, jestli ty dluhopisy nabízené převážně neinformované klientele férově zaceňují riziko, a i kdyby to byla pravda, jednotlivec nemá šanci tak efektivně diverzifikovat ty dluhopisy (tak 5 emitentů? a navíc všichni korelovaně a páčeně vystaveni hospodářskému cyklu) jako akcie (klidně přes 5 000 emitentů s různými expozicemi na cokoli).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 30. 12. 2024 12:52

Banky v ČR jsou regulované a jejich scoringové modely jsou excelentní. Vím, o čem mluvím. Měl jsem Zonky, kde jsem jako investor v době největší slávy měl 600 tisíc zainvestováno a slovy 12 PŮJČEK BYLO ZESPLATNENÍCH. Měl jsem podíly v řádově 5 tisícech půjčkách. Byly to nezajištěné půjčky. Zonky k posuzování bonity měly risk management převzatý z PPF Group/Air banky. JT banka je největší investiční bankou v ČR a už má nějakou historii, proto jsem investoval do toho podřízeného vkladu a stihl jsem to, když dávali v hrubém 7,5 % ročně. Dneska dávají mnohem méně. Dluhopisy mám taktéž dobře rozloženy - zbrojaře, což je dneska a bude v budoucnu boom, Dr MaX což je defenzivní titul a na hospodářském cyklu nezávislý. Lidé budou kupovat léky vždycky a Dr. Max a Benu jsou na našem trhu dost silné společnosti. Creditas bank má zase mou důvěru, že už funguje dlouho a dokázala se transformovat do banky a také má třeba podíl v Moneta bank, což je další silná banka. Fio banka je opět kvalitní banka. Dluhopisy ROHAN, tak co jsem si studoval, tak většina bytů je již prodaná a nemám vůbec žádné obavy, jelikož ta developerská společnost vznikla v roce 2008, což byl začátek krize, která postihla právě reality. Vůbec se nebojím, že by se v Praze byty neprodaly. Teď další čerstvý statistický údaj - nárůst obyvatel Prahy za tento rok + 7 000 a nějaké drobné. Úroky se snižují a hypoteční trh znovu ožívá. Termínované vklady, které mám jsou pojištěné a limit splňuji.
Nicméně do těch akcií budu investovat měsíčně, jak tady bylo řečeno. Dám 15 tisíc měsíčně. To je rozumný kompromis.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DrumSession 30. 12. 2024 16:49

No docel slušná příruční zásoba na "nečekané výdaje". Co kdyby ti náhle odešla pračka, 2x za sebou... :D :D

Akcie rulez ! ETF nic moc pro mě...

Fire - není nejoptimálnější. Chytré je šetřit na blbostech, předraženky, měsíčním provozu ("nezacílená šířka"/všeobecné nutné náklady) apod. A za část financí si naopak koupit něco nákladnějšího (zacílenou hloubku/speciálí věc či událost), co ti udělá radost a obohatí tě.

-- 30. 12. 2024 17:17 --

Jo!
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 30. 12. 2024 18:25

CrainerVenn píše:Banky v ČR jsou regulované a jejich scoringové modely jsou excelentní. Vím, o čem mluvím. Měl jsem Zonky, kde jsem jako investor v době největší slávy měl 600 tisíc zainvestováno a slovy 12 PŮJČEK BYLO ZESPLATNENÍCH. Měl jsem podíly v řádově 5 tisícech půjčkách. Byly to nezajištěné půjčky. Zonky k posuzování bonity měly risk management převzatý z PPF Group/Air banky. JT banka je největší investiční bankou v ČR a už má nějakou historii, proto jsem investoval do toho podřízeného vkladu a stihl jsem to, když dávali v hrubém 7,5 % ročně. Dneska dávají mnohem méně. Dluhopisy mám taktéž dobře rozloženy - zbrojaře, což je dneska a bude v budoucnu boom, Dr MaX což je defenzivní titul a na hospodářském cyklu nezávislý. Lidé budou kupovat léky vždycky a Dr. Max a Benu jsou na našem trhu dost silné společnosti. Creditas bank má zase mou důvěru, že už funguje dlouho a dokázala se transformovat do banky a také má třeba podíl v Moneta bank, což je další silná banka. Fio banka je opět kvalitní banka. Dluhopisy ROHAN, tak co jsem si studoval, tak většina bytů je již prodaná a nemám vůbec žádné obavy, jelikož ta developerská společnost vznikla v roce 2008, což byl začátek krize, která postihla právě reality. Vůbec se nebojím, že by se v Praze byty neprodaly. Teď další čerstvý statistický údaj - nárůst obyvatel Prahy za tento rok + 7 000 a nějaké drobné. Úroky se snižují a hypoteční trh znovu ožívá. Termínované vklady, které mám jsou pojištěné a limit splňuji.
Nicméně do těch akcií budu investovat měsíčně, jak tady bylo řečeno. Dám 15 tisíc měsíčně. To je rozumný kompromis.

Evidentně vůbec nedoceňuješ a nechápeš kreditní riziko podřízených vkladů, MRELů a dalších rizikových aktiv. Máš štěstí, že prožíváme velmi příznivou dobu. Ta ale nemusí trvat věčně. Takže popřát hodně štěstí je to pravé co potřebuješ.
Jen taková poznámka pod čarou. O peníze z dluhopisu z MRELu můžeš přijít, aniž by banka (z)krachovala. ;-)
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka