JordanT píše:Trhy jsou na vrcholu prakticky pořád. Čekat na propad se nevyplácí. Nejvýdělečnější strategie je dát tam všechno hned, ale málo kdo má na to koule. Ani já neměl. Ale vytvořil jsem si plán, kterého jsem se držel. A přesouval tam peníze tak abych byl psychicky v pohodě.
Ohledně investování doporučuji přístup Boggleheads. Mě osobně sedí.
Ohledně zlata, zlato je fajn, ale nejde mi dohromady mít zlato pro případ katastrofy a mít ho v bance. Například při útěku (neřešme před kým) se podplácí líp snubákem než příslibem trezoru v bance, nebo dvoukolákem konzerv.
Nastuduji si, díky. Já ty koule nemám no.
-- 30. 12. 2024 00:20 --xls píše:35 rozhodně není moc a nikdy není pozdě na to začít nebo se zdokonalit. Každý si musí zvolit svou cestu, strategii, produkty, učit se z vlastních chyb. Mně se třeba časování trhu tak z 80 % vyplatilo, i když to to spousta lidí zavrhuje. Taky asi bych spíš vybíral užší ETF nebo nejzajímavěšjší akcie než ETF na všechno, abych peníze směřoval do toho, co považuji za perspektivnější.
FIRE záleží, co si pod tím kdo představí. Než nějaké šetření za každou cenu spíš volím žít s rozumným komfortem, neutrácet za blbosti a přebytky zhodnocovat. Cílem není ani tak seknout brzy s prací, ale dostat se do situace, kdy na život stačí pasivní příjmy a ty aktivní jsou spíš zábava.
To je pravda. Velké úspory člověku dají více svobody. Ten, kdo nic nemá je v tom krysím závodě a musí snášet svého šéfa, kolegy, protože práci potřebuje. Má dluhy, hypotéku apod. Člověk s úsporami má klid v duši a v srdcí jak říkával jeden výborný meteorolog. Takový člověk se nedrží zuby nehty práce. Nicméně dnešní generace myšleno mladší by měla investovat povinně. Dneska je to opravdu jednoduché technicky a nákladově a poplatky jsou jinde. Za mých časů byly dinosauři jako Patria (divím se, že existuje s jejich poplatky). Fio brokera mám a také to je relikt 90. let a poplatkově také dost drahé.
-- 30. 12. 2024 00:28 --Pravda máš. Je to v člověku ta averze vůči riziku. Vidíš to píšeš mrzký výnos a pro mne je 5-7 % ročně čistého po zdanění obrovský výnos. Ty roky nulových sazeb ČNB byly utrpení. Když se to vezme, tak jenom poslední roky se mi daří výrazně zvyšovat své úspory. CAGR u mě dělá 14,4 % ročně, ale většina to jsou vytvořené úspory nikoliv vydělané prostřednictvím úroků, zvýšení tržní hodnoty apod. Pouze v posledních letech byly vysoké úroky na depozitních produktech a byly emise kvalitních bondů a stále člověk ještě najde body s kupóném 8 % ročně. Hodně mě mrzelo v červnu, že jsem nestihl nakoupit KKCG. Ty dluhopisy byly prodány za hodinu a to mi chodí od JT banky v předstihu newsletter. Budu muset více riskovat, aby se to více vyplatilo. Měsíčně budu dávat 15 tisíc na akcie a pokud to bude cajk (klidně i když půjde hodnota akcií níže), tak budu kupovat za nižší cenu. Někde jsem četl, že DCA funguje, ale je potřeba neustále investovat, pravidelnost dělá hodně a také čas. Doufám, že metu 5 mega překročím do poloviny příštího roku a do deseti mega mám ještě ale hodně daleko