Názor na alokaci úspor

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 31. 12. 2024 09:39

MREL dluhopisy se vydávají z důvodu omezení veřejného financování v případě SELHÁVAJÍCÍ banky. Selhávající je vlastně synonym ke krachující. Podřízené "vklady" jsou součástí kapitálu Tier2. V případě úpadku banky jsou tyto produkty likvidovány jako poslední, takže investor zapláče. To vím. Já jsem měl svůj první podřízený vklad v roce 2009 tedy v době té největší krize a nepřišel šel. JT banka i tehdy požadovala minimální vklad 500 tisíc. Jako já tomu rozumím moc dobře. Vůbec nepopírám, že budete expert na akcie, ETF, ale dluhovým cenným papírům zase rozumím dobře já ;-) Věřte mi, že žádný finanční poradce (to bych o úspory přišel) nebo kdokoliv jiný mi neradil a všechno jsem si nakonec musel odmakat sám. Vím, jak fungují banky v ČR a znám regulaci ČNB. Náš bankovní systém nám mnoho mnozí na západě závidět. To mi věřte. Děkuji za rady. Určitě si z nich něco vezmu a přeji vše dobré do nového roku. Ať se kolečko kapitalismu točí v náš prospěch :-)
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 31. 12. 2024 09:56

No já nevím. Díval jsem se na takový produkt jednou, a vypadalo to tak, že „benchmarková emise“ (podle stránek emitenta pro velké investory do dluhopisů) byla naceněnná na relevantní swap + 2 % p.a., a emise nabízená na pobočkách pro fyzické osoby byla relevantní swap (nebo snad ještě nějaký daleko kratší *IBOR) + 0. Nebyl to ten samý dluhopis, ani ve stejné měně, ale i tak.

Netuším, jestli to tak mají stejně všechny ostatní banky, a ten prodej na pobočkách objektivně něco stojí, ale když umíme koupit ETF za úplně stejné ceny jako profesionálové, tak investice do MREL/AT2 dluhopisů by (pokud tohle je relevantní srovnání) mohla být pro fyzické osoby o těch zhruba 2 % p.a. míň výhodná – i kdyby banka jinak to riziko v nabízeném produktu plně zacenila, a nemá vůbec žádný důvod to dělat.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 31. 12. 2024 10:45

Banka v reálu to riziko často plně nenacení. Byla by hloupá, kdyby nevyužila situace. Několikrát jsem kupoval na primáru v rámci způsobilé protistrany. Komunikaci mám archivovanou, ale nechce se mi ji dohledávat. Prakticky pokaždé totiž hýbali s kuponem během úpisu. Jen jednou jsme dostali kupon co jsme zhruba chtěli, a to jen z toho důvodu, že jsme od emitenta poptávali tranši jen pro sebe.
Tranše v eurech jsme od protistran odmítali, protože ten mrzký výnos (včetně výnosu z měnového zajištění) by za to riziko poptával jen nešťastník. Ale stejně se to celkem dobře rozebralo.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Misa Kulicka 2. 1. 2025 11:06

Hodně konzervativní portfolio. Za mě:

-Chybí mi tam určení nějakého cíle a v jakém časovém horizontu by se měl dosáhnout.
-Velká expozice na ČR / CZK. Chybí jakákoliv diverzifikace (až na to zlato).
Misa Kulicka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 3. 1. 2025 17:05

Finanční zajištění, jelikož má generace přesně ročník 89 jde do důchodu díky naší skvělé vládě v 67 letech.
Pravda. Měl bych jít na akciový trh, což už potvrdili další spoludiskutující
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod M1d4s 3. 1. 2025 23:21

Založ si DPS a do důchodu můžeš jít o 5 let dříve v rámci předdůchodu.
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 3. 1. 2025 23:27

DPS si může založit 10 let před důchodem, pokud to ještě bude existovat, ale ne v 35.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 4. 1. 2025 12:09

Já penzijní připojištění mám, jelikož mi ze začátku zaměstnavatel přispíval 1 000 korun za měsíc. Ty peníze na ulici nenajdeš a dneska přispívá 400 korun, ale i tak ani ty čtyři litry člověk nenajde. Jednou za rok si tam hodím v prosinci 48 tisíc a mám úsporu na daních 7 500 tisíce, což je také dobré. Já nemám děti, takže logicky platím vyšší daně a každá příležitost, jak je snížit je dobrá.
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 4. 1. 2025 12:22

V rámci zajištění na stáří bys měl na těch dětech taky zapracovat. Ve stáří se hodí, když mu má kdo převlíkat plíny.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ota987 4. 1. 2025 12:30

Není pak lepší do PP dát jen 20400 Kč a 48000 dát do DIP?
Ota987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sniper76 4. 1. 2025 12:49

V jeho věku je lepší DPS nemít
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 4. 1. 2025 13:22

Pokud ale jeho zaměstnavatel neumí/nechce přispívat na DIP, tak i v jeho věku se vyplatí mít DPS.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 4. 1. 2025 14:48

Ano, mladí si to dnes sjednávají na ty 2 roky kvůli penězům zaměstnavatele a pak zruší. Toto je jediný způsob jak efektivně pracovat s DPS V jeho věku
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2025 14:58

...a tomuto postupu se mnozí zaměstnavatelé brání. Třeba u mého je v Kolektivní smlouvě jasně stanoveno, že zaměstnanec má nárok na DPS příspěvek zaměstnavatele v případě zrušení smlouvy o DPS už jen a pouze na jednu novou smlouvu, více už ne. Takže když by později zrušil i tu druhou, o příspěvek zaměstnavatele trvale přijde. Zaměstnavatelé (aspoň ti velcí, ve vlastnictví města, státu apod.) se tím brání právě tomuto úvěrovému účelovému "točení smluv", protože oni chtějí DPSkem své zaměstnance podpořit na stáří, ne na dobu za dva roky.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 4. 1. 2025 15:13

Toto slyším prvně. Má to oporu v zákoně?
sniper76
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka