Názor na alokaci úspor

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 4. 1. 2025 15:34

@minarjo: Takže to člověk u vás ani nemůže vícekrát přecházet mezi jednotlivými poskytovateli DPS (přecházet od horšího k lepšímu)?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2025 16:11

Přechod je něco jiného než zrušení, při kterém se peníze odčerpávají před šedesátkou na účet klienta, ne na účet jiné PS - tedy změna PS povolena je (doloží se). Prostě zejména státní a městské zaměstnavatele (nevím jak jiné velké, s odbory) s prominutím se*e stav, kdy produkty na stáří s podporou státu někdo takto zneužívá, tak tomu brání. A já v tomto souhlasím, je to doplňkové PENZIJNÍ spoření, ne doplňkové dvouleté spoření zaměstnavatele pro zpestření života svých zaměstnanců, na to jsou jiné benefity (u nás třeba elektronické nebo papírové poukázky od Pluxee).
A proč by to jako mělo mít oporu v zákoně? Příspěvek zaměstnavatele není nároková věc, kdo ho dostane (a za jakých podmínek) a kdo ne je plně na zaměstnavateli. Stejně tak ho u nás nedostanou třeba ti, kteří v posledních 12ti měsících nepobírali výplatu na účet, ale v hotovosti (což je dnes už málo časté, ale další motivace pro ty zpátečnické to mít na účet). Nebo ho nedostanou ti, jejichž pracovní poměr je zatím kratší než 12 či 24 měsíců, nevím teď přesně (a to už je myslím běžná podmínka i jinde, co vím od známých).
Naposledy upravil minarjo dne 4. 1. 2025 16:24, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 4. 1. 2025 16:23

Ano, co není zakázáno je povoleno. To je OK. Jen se bavím nad tím, jak někteří osvícení zaměstnavatelé dbají na blaho lidu i proti jejich vůli. Pamatuji si v devadesátých letech, že podpora zaměstnavatele se také dávala jen pro některé fondy, protože jen zaměstnavatel věděl který je ten nejlepší. No a jak to s tím skončilo víme.
Znám mladé kluky, kteří dvouletý cyklus využívají a peníze z DPS následně investují přes xtb, protože ví, kolik jim sežerou poplatky v DPS.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2025 16:25

To nedělají zaměstnavatelé, toto vyjednávají odbory do Kolektivní smlouvy v rámci jednání se zaměstnavatelem o její další podobě, aby zajistily své zaměstnance i na pozdější věk. U nás tomu není jinak. Ale jsem rád, že u nás byl vyjednán teď od nového roku i DIP, takže hned jak to bude možné (budou příslušné podnikové formuláře), hned příspěvek zaměstnavatele přesunu z DPS do DIP.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod CrainerVenn 4. 1. 2025 16:28

saabik píše:V rámci zajištění na stáří bys měl na těch dětech taky zapracovat. Ve stáří se hodí, když mu má kdo převlíkat plíny.

Děti bych chtěl, ale kde najít tu správnou ženu? Toť rada za milion. Já jsem bohužel roky strávil ve vztahu, kdy mě přítelkyně krmila, že ještě na děti počkáme, protože je potřeba budovat kariéru a cestovat. Nakonec jeden rozhovor s kamarádkou mi odkryl pravdu, že děti nikdy nechtěla. To se člověk ve 33 letech rozhlíží a ženy v jeho věku zadané, vdané nebo rozvedené s dětmi a já nechci vychovávat cizí děti, aby mě na stáří koply...
CrainerVenn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter80 4. 1. 2025 17:56

V dnešních vztazích si nemá smysl nic extra plánovat a mít spíš kritické myšlení. S příchodem dětí se ženy často mění.... člověk se jednou spálí a na všechno se dívá jinak, čím dřív to pochopíme, tím lépe ve všech směrech
hunter80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Takiyako.Nakashi 5. 1. 2025 10:04

CrainerVenn píše:Děti bych chtěl, ale kde najít tu správnou ženu? Toť rada za milion. Já jsem bohužel roky strávil ve vztahu, kdy mě přítelkyně krmila, že ještě na děti počkáme, protože je potřeba budovat kariéru a cestovat. Nakonec jeden rozhovor s kamarádkou mi odkryl pravdu, že děti nikdy nechtěla. To se člověk ve 33 letech rozhlíží a ženy v jeho věku zadané, vdané nebo rozvedené s dětmi a já nechci vychovávat cizí děti, aby mě na stáří koply...

Ve 33 je muž ještě mladý, řekl bych na vrcholu atraktivity pro ženy (za to ženy už jsou v tomto věku za zenitem :D), grafů na to je spousta, např:
Screenshot from 2025-01-05 09-56-51.png

Jako muž můžeš mít děti v pohodě ve 40 i později. Budeš mít mladou ženou a ještě ti jí budou v okolí závidět :D
Takiyako.Nakashi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod intfo 5. 1. 2025 10:07

minarjo píše:... Příspěvek zaměstnavatele není nároková věc, kdo ho dostane (a za jakých podmínek) a kdo ne je plně na zaměstnavateli...

To není tak úplně pravda. Zaměstnavatel například nesmí provádět diskriminaci při výběru fondu a je omezen i při diskriminaci zaměstnanců. Nemůže tedy říci, že spořit můžeš jen u fondu XY a nesmí říci, že Karel příspěvek dostane a Franta ne jen proto, že je to Karel a Franta.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sniper76 5. 1. 2025 12:19

Zaměstnavatel, který ti vyplácí daňově uznatelné bonusy jen při plnění určitých podmínek, je pro mě stejně zajímavý jako spousta bank, fintechů atd.. které tu na fóru probíráme. Jestli to někoho baví, proč ne, proti gustu... .
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 1. 2025 12:40

Vidíš, a to co píšeš je zcela běžné např. u zaměstnavatelů státních (třeba jedna pražská fakultní nemocnice kde to vím, jiné to asi nemají jinak), městských (třeba různé větší dopravní podniky) atd, všude tam kde jsou tisíce zaměstnanců a tedy i odbory, ty pak chtějí cítit benefity na jejich skutečný produktový účel, tedy penzijka na penzi atd. Plus mít benefity ne automatické, ale jako stabilizační prvek zaměstnanců, proto třeba některé jsou nárokové až po dvou letech trvání poměru atd.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 5. 1. 2025 13:16

Jak kde. Já roky pracoval ve velké, dnes už padlé ocelárně s kolektivní smlouvou a silnými odbory. Takový opruz tam tedy s čerpáním benefitů nebyl. Nyní pracuji opět ve velké soukromé firmě se slabými odbory a čerpání bonusů pořád OK. Jediné co mě s..e je docházkový bonus.
Jestli to vše nesouvisí s přebujelým personálním oddělením státních firem a aby měli všichni co dělat �

-- 5. 1. 2025 13:19 --

Jo a jako stabilizační prvek myslíš to, že když mi dají benefit až za dva roky, tak do této firmy ani raději nenastoupím tak to pak jo.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 5. 1. 2025 15:52

CrainerVenn píše:
saabik píše:V rámci zajištění na stáří bys měl na těch dětech taky zapracovat. Ve stáří se hodí, když mu má kdo převlíkat plíny.

Děti bych chtěl, ale kde najít tu správnou ženu? Toť rada za milion. Já jsem bohužel roky strávil ve vztahu, kdy mě přítelkyně krmila, že ještě na děti počkáme, protože je potřeba budovat kariéru a cestovat. Nakonec jeden rozhovor s kamarádkou mi odkryl pravdu, že děti nikdy nechtěla. To se člověk ve 33 letech rozhlíží a ženy v jeho věku zadané, vdané nebo rozvedené s dětmi a já nechci vychovávat cizí děti, aby mě na stáří koply...

Ideální Asie - Thajsko, Filipíny, Kambodža. Nemyslím nějakou štětku z baru, ale normální, tak okolo 20, ty jsou vychovány pro rodinný provoz, s dětmi nebude problém. V podstatě stačí ji doučit českou kuchyni.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 5. 1. 2025 16:13

To už tady vyzkoušel p. Ladislav
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 5. 1. 2025 16:16

xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 1. 2025 16:27

No, kámoš si ženu přivezl z Nepálu ... a to je ředitelka. :D
drkarel