ČSOB až 5,25 % ročně s Duo Profitem

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 12. 1. 2025 13:11

Když je tu řeč o BCPP, tak jsou nějaké ETF kopírující PX index? Já objevil jen CZX (BGCZPX003174 https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... CZPX003174)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 12. 1. 2025 13:43

Hledat etf na Prahu by mě nenapadlo. Velikost toho etf tak svědčí o všem. Když Evropu tak stoxx 600, nebo jednotlivé indexy
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 12. 1. 2025 14:34

Obecně české akcie nemám moc rád. A to z několika důvodů.
1) Nejvyšší dividendový výnos na světě, a tedy pro retail nejvyšší nominální daň z dividendy, což dlouhodobě dost snižuje celkový výnos.
2) Vychází z bodu 1. Jelikož se jedná o tituly s vysokou dividendou, jedná se spíš o dojné krávy než růstové akcie. Což z pohledu pár let nemusí být důležité, ale z dlouhodobého pohledu je to pro mě málo zajímavé.
3) Nízká diverzifikace. Prakticky pár titulů, hlavně finanční tituly.
4) Stále jsou české akcie vnímány jako EM akcie. Navíc žádná zdejší vláda tomuto prostředí nikdy moc nepřála. Takže žádný posun, jen z tohoto pohledu dlouhodobá letargie.
5) Pracovně, mimo retail, se těžko obchoduje. Likvidita minimální. Když chci koupit akcii, aniž bych pohnul cenou, musím kupovat většinu dne, někdy několik dní. Když pak potřebuji prodat, to samé. Potom se těžko řídí celková cena obchodu.

Co se týká výkonnosti PX vs. SPX, tak na horizontu 1-5 let je to ještě celkem good. Ale dlouhodobější pohled, 10 nebo 15 let je to s českými tituly tragédie. Mělo by to být spíš naopak...

PX.png
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 12. 1. 2025 14:50

Můžeš ten dlouholetý výkonnostní graf pro zajímavost prosím ještě vygenerovat s PX-TR indexem?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 12. 1. 2025 14:56

To je TR. Sloupek Price change vs. sloupek Total Return. Na tom právě krásně vyniknou ty zdaněné dividendy, respektive v reálu podstatně nižší výnos než ukazují čísla.
Zde čistě PXTR. Vychází to úplně stejně.
PXTR.png
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 12. 1. 2025 15:17

Díky :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 12. 1. 2025 16:34

Ty jo, díky za porovnání. Já teda tohle ani neměl potřebu nikdy zkoumat, ale je to horší, než bych si představoval. To období dlouhé konjunktury v podstatě bez růstu je teda masakr… a to i přes ty dividendy. Mně teda taky toto nezapadá do strategie, aspoň ne teď. Sázka na dividendy má jeden velký problém - daně. Na druhou stranu, jestli v budoucnu zruší časový test, tak se to srovná a potom samozřejmě na čerpání renty v důchodu takové tituly nebudou mimo. Ono ne každý bude mít žaludek na to mít třeba 20M v SP500 a koukat na změnu hodnoty při velké korekci.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 12. 1. 2025 16:44

S tou pražskou burzou ty námitky chápu, nejsem nějakým jejím příznivcem, ze svého hlediska mi vyhovuje hlavně kvůli tomu, že mi to na ní funguje. Z ČEZu nebo KB asi raketově růstový titul nebude, ale divi potěší a občas využít nějakou vlnu taky.

Americká burza je samozřejmě jednička, ale např. 40% dědická daň mi brání v investicích do amerických akcií a ETF ve větším měřítku, plus drobné nepříjemnosti jako náklady na směnu, pohyby kurzů CZK oproti USD/EUR, někde minimální aktivita... Ale ano, výhledově plánuji z Prahy částečný odchod a přesun do nudnějších ETF v EUR převážně na US trh.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 12. 1. 2025 17:14

Tu potencialni dedickou dan lze (alespon v ETF) obejit pres € ETF. Cherry picking nikdy neporazi v dlohodobem horizontu SP500. Samozrejme vyjimka potvrzuje pravidlo :-)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 13. 1. 2025 13:12

Milos píše:Jinak osobní bankéřka mi v pátek sdělila, že při nákupu podílových fondů na pobočce mají klienti s Premium kontem možnost získat určitou slevu na vstupní poplatky. O jak velkou slevu se přesně jedná (jestli je větší než ta aktuální 20% sleva za online nákup), to bych měl vědět v pondělí.

Tak ta sleva od bankéřky při nákupu na pobočce je taky jen 20%.

@PULPANM: Už jsi zjistil, jakou konkrétní slevu jsi dostal od své bankéřky na ty tvoje fondy se vstupním poplatkem 1,5% a 3%? A kdy jsi tu slevu dostal?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 14. 1. 2025 20:30

Dostal jsem 1,5% a po telefonu
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 14. 1. 2025 20:44

Nějak tvé odpovědi nerozumím :hm Standardní poplatky u tvých fondů jsou 3% (Akciový) a 1,5% (Bohatství, Premium odvážný, Opatrný). Doteď jsi psal, že jsi zaplatil poplatek 1%, teď najednou 1,5%. Pokud jsi u fondů se standardním poplatkem 1,5% zaplatil poplatek 1,5%, to žádná sleva není :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 6. 2. 2025 10:31

Tak jsem si tento týden založil produkt Duo Profit. Do investic jsem si vybral několik různých fondů v CZK a EUR. Vstupní poplatek u nich byl 1,5% až 3% a bankéřka mi u všech ponížila poplatek na 1%, což bylo pozitivní :-) Nákup investic jsem si nechal rozložit do několika měsíců (kvůli DCA), maximum je 6 měsíců.
SÚ Duo Profit má výpovědní lhůtu 1 den (nikoliv 0 dnů jako standardní SÚ), v případě žádosti o předčasný výběr se platí poplatek 0,75%. Tyto informace nejsou nikde uvedené, zjistil jsem to až v SB/IB. Zvýhodněná úroková sazba +1,5% (aktuálně tedy celkem 5,25%) i celý SÚ Duo Profit platí rok, po roce se SÚ automaticky zruší a peníze převedou na zvolený účet.
Milos
Inventář

Předchozí stránka