od intfo 17. 1. 2025 23:45
Musíš zvážit, zda chceš mít něco v zahraničí, nebo jen v Česku. V zahraničí může být na jednu stranu diverzifikační výhoda, že nemáš vše jen zde a zároveň nevýhoda v komunikaci v cizím jazyce, v cizím právním prostředí a na dálku.
Portfolio klientů by mělo být odděleno od majetku brokera. Zkusil jsem dohledat kreditní ratingy Fio, IBKR, XTB a buď špatně hledám, nebo Fio a XTB nejsou ratingovými agenturami pokryté. U IBKR jsem dohledal rating S&P na úrovni BBB+ s poznámkou Very strong Capital and earnings (IBG's risk-adjusted capital (RAC) ratio of 31.8% as of Dec. 31, 2023, illustrates very strong capitalization. This remains the highest RAC ratio among the securities firms we rate--a key rating strength.) Pro doplnění největší české banky ČS, KB, ČSOB, mají rating o stupeň vyšší na úrovni A.
V IBKR jsem řešil přes podporu dvě věci a v obou případech to bylo rychlé a jednoduché, i když v angličtině. Pokud bys šel do Fio, tak alespoň zvaž získat jinde směnu do cizí měny, protože jejich kurzy jsou tragické. Výhodou FIO pro někoho může být dostupnost přímo US verzí ETF, což často jinde nejde a musí se kupovat v Evropě registrovaná, i když i tak samozřejmě umí americký podklad jako je SP500.
Sám bych šel do IBKR, pokud ale na to opravdu nechceš dlouhodobě sahat, tak FIO je další možnost a pak dělat další nákupy jinde. XTB beru jako dobré když nakupuješ za 30 EUR týdně, větší objemy ne.