Jakého brokera zvolit při velkém nákupu?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod archas 17. 1. 2025 20:31

Ahoj, mám nachystaný cca 1M CZK, které bych rád zainvestoval do ETF na S&P500. Nejvíc se přikláním k pravidelnému investování přes XTB, ale říkam si, jestli by nebylo chytré vložit tuhle částku spíše třeba do Fio banky a koupit ETF tam? Vím, že je tam poplatek za nákup snad 10€, ale jednalo by se pouze o jednorázový poplatek a poté bych zbytek nových peněz investoval po kouscích např. přes to XTB. Jde mi o to, že 1M by dle mě byl bezpečněji uložený u Fio banky než např. u XTB.

Věřím oběma, ale snad mě chápete, Fio banka má u mě o % trochu větší důvěryhodnost kvůli regulacím a hlavně je to česká banka.

Zdá se vám to jako rozumná volba?

Rád si vyslechnu jakýkoliv názor.

Děkuji.
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman1989 17. 1. 2025 20:41

IBKR. Mj. i kvuli prevodu z czk do jinych měn, a pak asi jeste dalsich 10 duvodu, ktere si dokazes vygooglit.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 1. 2025 20:45

Ibkr - xtb je nalestena bida tezici z reklamy
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod archas 17. 1. 2025 20:48

Ok, dejme tomu, že místo XTB bych poté využíval IBKR, ale původní myšlenka byla spíš k těm penězům, co teď mám... je dle vás dávat to do Fia rozumné?
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 1. 2025 21:01

Poplatek Fio je 0,15 %, minimálně 9,95 EUR. Takže z milionu 1500 Kč.
A jako ano, pro dlouhodobé držení a jednorázový nákup je to asi důvěryhodnější než XTB.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 17. 1. 2025 22:02

Fio je v pohodě, mám tam dost peněz, jen to prostě není vhodné pro malé zahraničí nákupy. Při tom 1M to problém není a v případě nějakých problémů se to dá v pohodě řešit. Nevím, jak bych s problémy honil xtb, degiro, ibkr nebo nedejbože revolut.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod archas 17. 1. 2025 22:12

Dívám se, že nově otevřela i Česká spořitelna nově možnost investovat do ETF... je tam teda roční poplatek za správu 0,015%, ale to už mi přijde jako opravdu detail... jen teda poplatek za nákup 17 EUR je poměrně brutální :) Nicméně na ten můj 1M by to možná taky nebyla špatná volba...

edit: ok, ten poplatek je rozhodně vyšší -minimálně 0.99% z majetku, takže to je o ničem...
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 17. 1. 2025 22:48

Poplatek za správu v ČS je ve „starém“ tarifu 0,06 % p.a. (0,015 % za kvartál).

Ale poplatek za nákup na Xetra je 0,4 %? To moc nejde.

Nový tarif „investování PLUS“ s těmi 0,99 % p.a. je nepoužitelný.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod archas 17. 1. 2025 22:49

Jo.. strašně super NOVÝ tarif, krok vpřed :) díky za potvrzení, ČS tedy určitě ne.
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 17. 1. 2025 23:45

Musíš zvážit, zda chceš mít něco v zahraničí, nebo jen v Česku. V zahraničí může být na jednu stranu diverzifikační výhoda, že nemáš vše jen zde a zároveň nevýhoda v komunikaci v cizím jazyce, v cizím právním prostředí a na dálku.

Portfolio klientů by mělo být odděleno od majetku brokera. Zkusil jsem dohledat kreditní ratingy Fio, IBKR, XTB a buď špatně hledám, nebo Fio a XTB nejsou ratingovými agenturami pokryté. U IBKR jsem dohledal rating S&P na úrovni BBB+ s poznámkou Very strong Capital and earnings (IBG's risk-adjusted capital (RAC) ratio of 31.8% as of Dec. 31, 2023, illustrates very strong capitalization. This remains the highest RAC ratio among the securities firms we rate--a key rating strength.) Pro doplnění největší české banky ČS, KB, ČSOB, mají rating o stupeň vyšší na úrovni A.

V IBKR jsem řešil přes podporu dvě věci a v obou případech to bylo rychlé a jednoduché, i když v angličtině. Pokud bys šel do Fio, tak alespoň zvaž získat jinde směnu do cizí měny, protože jejich kurzy jsou tragické. Výhodou FIO pro někoho může být dostupnost přímo US verzí ETF, což často jinde nejde a musí se kupovat v Evropě registrovaná, i když i tak samozřejmě umí americký podklad jako je SP500.

Sám bych šel do IBKR, pokud ale na to opravdu nechceš dlouhodobě sahat, tak FIO je další možnost a pak dělat další nákupy jinde. XTB beru jako dobré když nakupuješ za 30 EUR týdně, větší objemy ne.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 1. 2025 00:01

Odhadni si, kolik celkem finací zainvestuješ během následujících 2-3 let. Částku bych rozdělil na 55% a 45%. Zvolil bych 2 brokery, klidně zmiňované FIO a XTB (oba jsou super). Za tu větší část bych investoval jednorázově ve FIO (klidně na 1-3 nákupy, s poplatkami). Druhou, menší část bych pravidelně zainvestoval přes XTB. Za mě super broker, navíc bezpoplatkáč, což je vhodné na menší pravidelné částky. Čím více si věříš, že opravdu budeš investovat na delší dobu, tím víc bych navýšil pozici u FIO a pak již jen přikupoval u XTB, až se časem vložené částky (nikoli akt. objem) srovnají. Otázkou tedy je, jak opravdu vážné to bude s pravidelným investováním a v jakých částkách. Klasika je "první větší depozit", a pak přidávat z průběžných příjmů. Jo?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 18. 1. 2025 08:22

Jeste bych zvazil T212.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 1. 2025 08:50

XTB má pobočku v Praze, při dotazu či problému zavolají a vysvětlí, samozřejmě v češtině. A je to burzovně obchodovaná společnost.
T212 je sice ještě levnější (směnou měn), ale srovnávat bulharskou společnost registrovanou na Kypru, kde se vše řeší přes chat, s XTB, co se týče důvěryhodnosti, tak to za mě není možné.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 18. 1. 2025 10:12

Tak stale jde o staty v EU a s prislusnymi regulacemi.

Pro drobne castky je pro mne T212 lepsi(vyrazne vyssi uroceni zustatku, 3x levnejesi priplatek ke smene men, okamzity pristup k nezainvestovanym financim - pres kartu, lze take vybrat na ucet castku nizsi jak 3000Kc - u XTB poplatek 350Kc, nektere, pro mne krucialni ETF nema XTB v nabidce).
Velky bonus muze byt pro lidi nevlastnici zadnou KK s cashbackem, zatim T212 karta vraci 0,5%
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Blasmo 18. 1. 2025 10:38

Já bych doporučil spíš xtb než t212. T212 pořád řeším nějaký technický problémy - zdvojovaný čísla účtu co musíš ověřit a nově nahrání nový občanky přes jejich retardovanej dementní zabudovanej software, kdy mi to vzalo na poněkolikátý a pak mi přišel mejl, že jestli to nemůžu vyfotit něčím jiným, že je to mázlý nebo co. Po několika trápeních sem to tam nahrál znova a čekám jak to vyhodnotěj. Pokud bude zase nějakej problém tak je zruším ať táhnou kam patřej.
Blasmo
Návštěvník

Další stránka