Jak investovat do Ciny

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yolo69 29. 1. 2025 20:21

Cina je mne sympaticka a verim, ze poroste. A proto bych si chtel vytvorit cinske portfolio.

Jake mam realne moznosti? Jiste existuji instrumenty a strategie, ktera minimalizuji ci mitiguji vecne propirane riziko znarodneni. Akciove tituly, snatek,..?
yolo69
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 1. 2. 2025 07:29

Najdi si čínskou nevěstu v Šenčenu, 27 km vlakem od Hongkongu, kde je letiště na ostrově Lantau.
Akcie ani fondy bych nekupoval. Protože hodnota komunistických akcií je nula a členové vlády je dostanou zadarmo.
Přílohy
____HK3c1.JPG
____HK3c1.JPG (16.38 ) Zobrazeno 2307 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod T.E.CH 1. 2. 2025 09:40

yolo69 píše:Cina je mne sympaticka a verim, ze poroste. A proto bych si chtel vytvorit cinske portfolio.

Jake mam realne moznosti? Jiste existuji instrumenty a strategie, ktera minimalizuji ci mitiguji vecne propirane riziko znarodneni. Akciove tituly, snatek,..?

Vzhledem k tvému věku, už je investovat zbytečné. Ty už jen čekej. ;-)
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yolo69 1. 2. 2025 11:38

Ladislav 1. píše:Najdi si čínskou nevěstu v Šenčenu, 27 km vlakem od Hongkongu, kde je letiště na ostrově Lantau.
Akcie ani fondy bych nekupoval. Protože hodnota komunistických akcií je nula a členové vlády je dostanou zadarmo.

Nezlobte se, Ladislave, ale troufnu si tvrdit, ze pro jakykoliv tradicni system je charakteristicke riziko protistrany. Tedy i ten zapadni.

Pokud ma nekdo zkusenost, prosim sdilejte. Cina je pekne nastartovana lod.
yolo69
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 1. 2. 2025 13:13

Jo, zkušenost mám, ať se podíváš, na co chceš, všechno je fake. Nastartovaný jsou opravdu dobře, ale k pěknýmu průšvihu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod gotesák 1. 2. 2025 19:04

yolo: Já osobní zkušenost mám, více než 10 let. Něco najdeš na Ladisově vláknu, kde od něj už před lety tradiční odpověď, že do čínských a ruských akcií investují jen agenti (to ještě šlo kupovat ruské tituly). Pravdu mají všichni, růst je tam skvělý a může se to zhroutit jako ruské stocky během krátké doby(stačí , aby vlítli na Tchaiwan, což se nakonec stane). Obchoduju konkrétní tituly ADR na NY burze a jedno ETF taktéž, vše v USD.
Mě osobně zkrachovaly 2 akcie, jedna byla naleštěný fake pro Západ, druhou mi zrušili ADR a napsali, že si ji mohu obchodovat v Šangaji, ale ani jeden z mých brokerů tam neffunguje, tak jsem musel zpeněžit, dokud to šlo. Z těch silných mám dodnes TME, která taky udělala pár veletočů, ale vždy jsem stihl včas prodat a pak koupit zpět, měl jsem BABA, ta šla ven s 100% ziskem a krátkodobě jsem točil YINN, kde jsem po pěti otočkách na svých, tam to je extra hukot, jednou 200% do plusu a pak zase jsem měl 80% ztrátu. Je to nebezpečný pákovaný proukt. Akcie JD mám dodnes asi s 30% ziskem je plánuju vylejt do jara a XPEV jsem kupoval za 8 a prodal 13,5 předčasně a teď už ho nechci, ještě je zajímavá cena nyní NIO, ale já do něj nejdu. Osobně se z Číny i Indie postupně stahuji. A vůbec i z USA, jako vždy při ATH, a po propadech se zase vracím. Ať ti tu napíše kdokoli cokoli, to rozhodnutí k vstupu a výstupu je vždy na Tobě a je dobré mít plán a ten dodržet (což není tak snadné, jak se řekne :twisted: ).
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 1. 2. 2025 21:23

Do ceho jdes?

Jinak, nevim jak nekdo muze casovat trhy(dlohodobi investori, ne trejderi), od r. 2008 jsme defakto mesic co mesic ATH(krome black swan - COVID a UA/RU valka, coz nejde "casovat")
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod gotesák 2. 2. 2025 00:54

slavo963 píše:Jinak, nevim jak nekdo muze casovat trhy(dlohodobi investori, ne trejderi), od r. 2008 jsme defakto mesic co mesic ATH(krome black swan - COVID a UA/RU valka, coz nejde "casovat")

Samozřejmě, že to jde, přesně tyto propady, o kterých píšeš jako o black swan jsem využil a další budou následovat, to je jisté. Možná nebudou tak krátké, možná ano, to ukáže čas.
gotesák
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sniper76 2. 2. 2025 10:52

Takže opouštíš USA, Čínu, Indii. Rusko je mrtvé. Co z akcií zbývá? Afrika, Latinká Amerika a drobky EM z Asie a Evropy to je pro odvážné. Z rozvinutých trhů Japonsko, Korea, Taiwan, Singapur, Austr + Nový Zéland, Izrael, Kanada a západní Evropa. Vybrat z těchto zemí se určitě něco dá, ale nic jednoduchého to nebude.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod volnicko 3. 2. 2025 09:02

Investuji do Ciny cca 5 let. Jsou to jedny z mych nejhorsich investici. Ze zemi roste statisticky HDP rozhodne neznamena, ze se to propise do korporatnich zisku (ty tam dlouhodobe trpi) a nasledne do ceny akcii. Nehlede na to, ze cena akcii je ovlivnena i rizikovosti. Casto jen kupujes podil v nejake schrance nekde na Kajmanech (precti si o VIE). Taky hrozi, ze komunisti se rozhodnou, ze zapadni investori jsou zlo (v pripade konfliktu ukradnou jako v Rusku) nebo nektery z oboru je zlo (zaklek na technologicke firmy, omezovani casu straveneho hranim). Tedy dobre si rozmysli, ze to opravdu chces.

Napadaji me tri moznosti.
- Nejsnazsi bude asi koupit nejake ETF se zamerenim na Cinu.
- U nekterych znamych firem muzes koupit ADR na americke burze.
- Ja nakupuji pres IBRK primo na SEHK.

Doporucil bych najit si nejake ETF...
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AlexZaw 4. 2. 2025 21:10

V Cine investujte pokud verite Putinovi, Cinske komunisticke strane a totalitnim rezimum vubec.
Cash combined with courage in a time of crisis is priceless.
AlexZaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gotesák 5. 2. 2025 09:24

volnicko píše:Doporucil bych najit si nejake ETF...

Když se podívám na grafy čehokoli, tak ty spíše naznačují, že globalizovanému investování jak jsme ho zažili v posledních 20 letech zvoní hrana, ale nejspíš se nestane nic a tanec na horních palubách Titaniku může pokračovat. Pocitově mi to připomíná rok 2007, VIX zatím je docela nízko (na obrázku to zelené v pravém horním rohu), ale on umí vyskočit velmi rychle.
futures 2025.jpg

Níže uvedený text jsem psal před pár lety na jiném vlákně, ale platí univerzálně - i pro Čínu a další exotiku

gotesák píše:Ale obchodník nebo rozumný investor se o svoje portfolio stará, sleduje, upravuje pozice, průběžně přikupuje a odporodává. Jen tak se dá dosáhnout rozumných výsledků v čase.
V každém disclaimeru je uvedeno, že analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoli individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.
Vždy si opakujte, že ty důležité informace profesionální obchodníci mají o hodně dříve než my, proto nejlépe se neřídit doporučeními poradců a analytiků pro retail, ale vlastní hlavou.
POUŽÍVEJTE MOZEK NEŽ UČINÍTE INVESTIČNÍ ROZHODNUTÍ. :roll:
Nekopírujte investice jiných lidí a to ani insiderů! :pozor
Ideálně mít plán, co udělám, až to vyroste k nějaké hranici nebo když to spadne k nějaké hranici. A pak ho dodržet. A to je docela těžké. Kdo obchoduje, tak ví.
gotesák
Nadšenec