Fox21 píše:Zdravím,
poslední měsíce aktivně obchoduji s akciemi - Fio, Patria a vzhledem k jejich poplatkům, zvažuji jiného brokera. Dříve jsem jen dlouhodobě držel, tak jsem to neřešil.
Kdo využíváte např. XTB, Degiro nebo jiné, prosím o názor a konkrétní příklady/cena - obchod - Česko, Rakousko/Německo, USA.
Ahoj,
na české akcie používám výhradně Fio. Cenově to tam vychází celkem dobře a navíc i odpadají starosti s daněním českých dividend u zahraničních brokerů.
Na zahraniční akcie a ETF mám Degiro. U DG platíš fixní poplatek 2,5€/rok za každou burzu na níž držíš nějakou pozici, nepočítá se do toho tvá domovská burza (pro nás to je BCPP). Např. Koupíš na Xetře akcii Volkswagenu, na NYSE akcii Coca Coly a McDonalds a na NASDAQu akcii Pepsi. Celkem ti bude broker za 3 burzy účtovat ročně 7,5€, dokud budeš držet pozice na těchto burzách.
Dál ti bude účtovat za obchody 0,5€ + poplatek podle sazebníku, který je celkem přehledný (viz stránky DG). U vybraných ETF fondů můžeš udělat každý měsíc 1 obchod zdarma.
Za mě dobrý, protože to splňuje to, co od brokera potřebuju. Dělám tam malý roční objem obchodů. Nejvíc jich bylo předloni - lehce přes 20 obchodů.
Dokud loni v prosinci neudělali změny v poplatcích, využíval jsem i margin, ale poté, co zvedli poplatek z 1,25% + EONIA p.a. -> 3% + EONIA p.a., už to pro mě není tak zajímavé a používám ho výhradně jen krátkodobě na 1-2 dny. Margin teď využívám k tomu, že si na obchodním účtu nemusím držet hotovost a v momentě, kdy se rozhodnu k nákupu nové pozice nebo k posílení pozice, kterou už držím, obchod uskutečním a zadám příkaz k převodu peněz ze svého bankovního účtu na obchodní účet u Degira. Na ty 2 dny to stojí míň jak 1€. Ještě loni na podzim jsem si dělal legraci, že to je nejlevnější úvěr na trhu a že si hypotéku nebudu brát v bance, ale u Degira. I když za půl roku možná budu mluvit stejně, když se podívám na trend vývoje úrokových sazeb na hypotékách, tak 3% p.a. budou vypadat jako sazba z říše snů.
Osobně přemýšlím, že se budu diverzifikovat i v rámci brokerů a že si otevřu účet u Interactive Brokers vzhledem k tomu, že nedávno zrušili inactivity fee 10 USD/měsíc, respektive zavedli nový účet na který se tento poplatek nevztahuje. Celosvětově to je jeden z nejlepších online brokerů. U Degira jsem za těch pár let vybudoval portfolio, které už není malé, proto to chci do budoucna rozdělit mezi víc brokerů.