Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 31. 1. 2022 08:02

lze mit u XTB 2 ucty EUR a USD ?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Gryp 31. 1. 2022 10:52

slavo963 píše:lze mit u XTB 2 ucty EUR a USD ?

Ano
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom brava 31. 1. 2022 22:05

Počkám, až bude mít XTB frakce a pak už bude dokonalý - O.Koběrský tvrdí, že to mají v plánoo v tomto roce...
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod Roman1989 27. 4. 2022 08:52

ahoj nevíte proč mi IB účtuje srážkovou daň 30% z divi?
Myslím, že jsem při zakládání účtu podepsal ten formulář proti dvojímu zdanění a mělo by to tak být 15%.

díky
Obrázek
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxiro 28. 4. 2022 09:58

O Jakou akcii se jedná?
xxiro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Roman1989 28. 4. 2022 15:23

je to tam napsané jde o Footlocker (FL)
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fox21 30. 4. 2022 13:14

Zdravím,

poslední měsíce aktivně obchoduji s akciemi - Fio, Patria a vzhledem k jejich poplatkům, zvažuji jiného brokera. Dříve jsem jen dlouhodobě držel, tak jsem to neřešil.

Kdo využíváte např. XTB, Degiro nebo jiné, prosím o názor a konkrétní příklady/cena - obchod - Česko, Rakousko/Německo, USA.

XTB uvádí, že je to zdarma, ale jen do obratu 100 000 EUR měsíčně, pak každý obchod min. 10 EUR/0,2%. To už tak zajímavé není.

Degiro se o žádném limitu nezmiňuje. Jsou u nich poplatky za obchodování třeba na BCPP skutečně tak nízké ? Tj. 20 Kč + 10 Kč fix za obchod jakéhokoliv objemu ? Na Rakouské a Německé burze 3,90 EUR + fix bez ohledu na objem ?

Opakovaný nákup a následný prodej u XTB, Degiro během dne není nijak limitován ?

Závěrem konkrétní příklady. Zde prosím o doplnění případné celkové ceny se všemi poplatky, ne pouze za obchod dle ceníků.

XTB/Degiro/jiné - levnější?

Praha - nákup akcie za cenu 800 Kč - 1 000 ks
Vídeň - nákup akcie za cenu 30 EUR - 1 000 ks
Německo - nákup akcie za cenu 50 EUR - 1 000 ks
USA - nákup akcie za cenu 100 USD - 1 000 ks

Děkuji moc
Fox21
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxiro 2. 5. 2022 13:07

Roman1989 píše:je to tam napsané jde o Footlocker (FL)

Pokud máš vyplněný formulář W-8BEN, tak by tě měl broker danit sazbou 15%. Na tvém místě bych vznesl u brokera dotaz, proč tě daní sazbou 30%.

Jestli to čtu správně tak máš 4500 ks akcií. Můžu se zeptat, kdy jsi investoval do tohoto titulu a důvod proč sis ho zařadil do portfolia. Odpovědět můžeš přes SZ, pokud to nechceš psát sem na forum.
Naposledy upravil xxiro dne 2. 5. 2022 14:45, celkově upraveno 1
xxiro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxiro 2. 5. 2022 14:38

Fox21 píše:Zdravím,

poslední měsíce aktivně obchoduji s akciemi - Fio, Patria a vzhledem k jejich poplatkům, zvažuji jiného brokera. Dříve jsem jen dlouhodobě držel, tak jsem to neřešil.

Kdo využíváte např. XTB, Degiro nebo jiné, prosím o názor a konkrétní příklady/cena - obchod - Česko, Rakousko/Německo, USA.

Ahoj,

na české akcie používám výhradně Fio. Cenově to tam vychází celkem dobře a navíc i odpadají starosti s daněním českých dividend u zahraničních brokerů.

Na zahraniční akcie a ETF mám Degiro. U DG platíš fixní poplatek 2,5€/rok za každou burzu na níž držíš nějakou pozici, nepočítá se do toho tvá domovská burza (pro nás to je BCPP). Např. Koupíš na Xetře akcii Volkswagenu, na NYSE akcii Coca Coly a McDonalds a na NASDAQu akcii Pepsi. Celkem ti bude broker za 3 burzy účtovat ročně 7,5€, dokud budeš držet pozice na těchto burzách.

Dál ti bude účtovat za obchody 0,5€ + poplatek podle sazebníku, který je celkem přehledný (viz stránky DG). U vybraných ETF fondů můžeš udělat každý měsíc 1 obchod zdarma.

Za mě dobrý, protože to splňuje to, co od brokera potřebuju. Dělám tam malý roční objem obchodů. Nejvíc jich bylo předloni - lehce přes 20 obchodů.

Dokud loni v prosinci neudělali změny v poplatcích, využíval jsem i margin, ale poté, co zvedli poplatek z 1,25% + EONIA p.a. -> 3% + EONIA p.a., už to pro mě není tak zajímavé a používám ho výhradně jen krátkodobě na 1-2 dny. Margin teď využívám k tomu, že si na obchodním účtu nemusím držet hotovost a v momentě, kdy se rozhodnu k nákupu nové pozice nebo k posílení pozice, kterou už držím, obchod uskutečním a zadám příkaz k převodu peněz ze svého bankovního účtu na obchodní účet u Degira. Na ty 2 dny to stojí míň jak 1€. Ještě loni na podzim jsem si dělal legraci, že to je nejlevnější úvěr na trhu a že si hypotéku nebudu brát v bance, ale u Degira. I když za půl roku možná budu mluvit stejně, když se podívám na trend vývoje úrokových sazeb na hypotékách, tak 3% p.a. budou vypadat jako sazba z říše snů.

Osobně přemýšlím, že se budu diverzifikovat i v rámci brokerů a že si otevřu účet u Interactive Brokers vzhledem k tomu, že nedávno zrušili inactivity fee 10 USD/měsíc, respektive zavedli nový účet na který se tento poplatek nevztahuje. Celosvětově to je jeden z nejlepších online brokerů. U Degira jsem za těch pár let vybudoval portfolio, které už není malé, proto to chci do budoucna rozdělit mezi víc brokerů.
xxiro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fox21 3. 5. 2022 07:34

Ahoj,

FIO ok, mám na long pozice, ale na pravidelné obchody několikrát za týden ? Za nákup 1000 ks CEZ strženo necelých 1 300 Kč, obdobně i za 500 ks viz jejich poplatky na %. Nad 1 000 ks už je to jedno. Zajímá mě tedy, kolik za takový nákup/prodej zaplatím jinde a to nejen na BCPP, ale také na burze v Německu nebo USA.

Můžete mi to někdo upřesnit s jasnými čísly ? Jestli má vůbec smysl zakládat registrace u jiných brokerů.

XTB zdarma s obratem do 100 000 eur měsíčně a následně 0,2% z objemu obchodu + spread přirážka(?), je ve výsledku možná o něco méně, než FIO/Patria, ale XTB dle ceníku nemá žádný limit, takže u většího obchodu by to bylo dražší než u dvou zmíněných.

Díky
Fox21
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxiro 3. 5. 2022 19:51

A o jakou četnost a objem obchodů se tu jedná?
xxiro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fox21 4. 5. 2022 09:46

V případě zajímavých příležitostí i několikrát za týden obchod 100t-1m.
Fox21
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 5. 2022 19:21

@Roman1989:
Ty ale čerpáš data ze sekce výpisu Change in divi accurals, kde jsou stejně jako v sekci Open dividend accurals jen OČEKÁVANÉ dividendy a daně dle tvého portfolia, nikoliv ty skutečně vyplacené danému investorovi! Důležité je až to, co vidíš po Payment date v sekcích Dividends (hrubá dividenda) a Witholding tax (daň). To jsou už ty skutečné výplaty dividend a sražené daně, které reálně (narozdíl od těch dopředných Accurals avíz) změní i tvůj hotovostní zůstatek v dané měně. Pokud i tam by ti vycházelo na dani 30%, zkontroluj si v administraci platformy vyplnění W-8BEN, aktualizovat ho lze kdykoliv. A jednou tuším za tři roky povinně, administrace systému k tomu vyzve, občas je proto dobré se i do té admin sekce tedy do Správy účtu přihlásit, zda tam něco k vyplnění či aktualizaci nevyskočí. Ale když zde dáváš ten snímek avíza dividend ze Statement reportu, tak se tam evidentně občas přihlašuješ.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod stuha1982 22. 6. 2022 12:49

Zdravím,
chci se registrovat u Patrie a je tam bonus za doporučení. Doporučí mě někdo někdo a popř. rozdělí se o bonus? Nabídky do SZ. Díky
stuha1982
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Uživatel77 5. 9. 2022 12:22

Jaké máte pro tyto účely brokery? US tituly mi leží na revolutu a rád bych to přesunul jinam..
Uživatel77
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka