Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 25. 1. 2024 13:45

Pro obojí, vždyť ty RB investiční účty běžný/DIP jsou v podstatě úplně stejné (až na rozsah investičních možností), jen musí být zkrátka kvůli těm daňovým úlevám zcela oddělené (i tou hotovostí na investičních účtech v těch 3 měnách). Takže v appce RB investice si lze zvolit, zda uzavřít smlouvu na běžné investice, na DIP investice, nebo obojí. Já zvolil jen DIP, nicméně když bych zvolil obojí, měl bych vše dvakrát (portfolio, to trio účtů ve třech měnách by atd, vše je oddělené). Takže kdo v RB chce třeba jen DIP a ne běžné investice mimo něj, stačí uzavření DIP smlouvy, ať to není zbytečně vše dvakrát.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod gekkon 25. 1. 2024 19:51

Máte někdo investiční účet u Saxo bank? Mají vyřešené nižší zdanění US dividend přes W8-BEN? V některých recenzích na Saxo se tvrdí, ze W8... nepodporují a nemám to jak ověřit. Díky předem za info.
gekkon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod toustskecupem 26. 1. 2024 01:01

Zdravím, mám v plánu začít konečně investovat. Potřeboval bych zdejší znalce požádat, zdali má teorie má něco do sebe. Rozhodl jsem se pouze pro ETF VWCE v USD. Plánuji to nákup přes interactive brokers a peníze posílat přes banku SEPA platbou. Chci dlouho držet, cca 25 let, s měsíčním pravidelným příspěvkem a první platbu pár desítek tisíc. Dal by se do toho vložit revolut případně jiná služba, aby to vyšlo kurzove/ poplatkove lépe? Díky
toustskecupem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 26. 1. 2024 01:16

Když vklady SEPA platbou (tedy V EURECH), tak proč to ETF pak kupovat v USD? Zbytečná konverze navíc, zvlášť když ETFko na All-World index (VWCE) je dostupné v eurech na německé burze, tak ho má v nabídce nejen IB, ale například i Portu a další. Tedy výběr máš rozumný, ale dolary do toho není důvod zapojovat, zvlášť tedy při vkladu SEPA europlatbou. A ano, Revolut zapojit lze, právě na SEPA europlatby je to převod zdarma, s výhodnou konverzí do 25 tisíc Kč měsíčně u bezplatného Revolut účtu, u placeného je hranice vyšší.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 26. 1. 2024 08:43

toustskecupem píše:Zdravím, mám v plánu začít konečně investovat. Potřeboval bych zdejší znalce požádat, zdali má teorie má něco do sebe. Rozhodl jsem se pouze pro ETF VWCE v USD. Plánuji to nákup přes interactive brokers a peníze posílat přes banku SEPA platbou. Chci dlouho držet, cca 25 let, s měsíčním pravidelným příspěvkem a první platbu pár desítek tisíc. Dal by se do toho vložit revolut případně jiná služba, aby to vyšlo kurzove/ poplatkove lépe? Díky

Mám hodně podobnou strategii, tak píšu svoji zkušenost - Před měsícem jsem si založil Interactive Brokers, mám to tedy rovnou už po Irskou pobočkou, takže žádný český sběrný účet. Mám zároveň i účet u Wise, kde konverze vychází trošku hůř než u Revolutu, ale super věc je to, že si člověk Wise účet může spoji s IB účtem! Pošlu si peníze CZK na Wise (mají účet u Citibank), tam si směním na EURa. Poté se přihlásím do IB, tak už mám účet krásně spojený a vidím rovnou částku, kterou si mohu v EUR stáhnout do IB. Potvrdím převod a bum, do pár minut jsou peníze dostupné na IB účtu. Proces, kdy člověk nemůže udělat při převodu žádnou chybu. Dělám to také kvůli tomu, že často čtu o tom, jak Revolut někomu blokne větší částky. Wise má obrovské limity na převody. Potom nakupuji VWCE.DE v EURech na Xetře. Proč si to komplikovat s dolary, když za 25 let bude člověk stejně nejspíš potřebovat EURa! 8-)

Ještě chci doplnit, že Interactive Brokers je sice složitý na registraci, je tam pár záludností, ale dle mého se jedná o nejvíc důvěryhodného brokera. Část je veřejně obchodovaná, má dlouhou historii, velkou nabídku instrumentů, přizpůsobení si úvodní obrazovky dle svého, super detailní Reporty portfolia, 2FA s aplikací (narozdíl třeba od XTB) a tak dále. Nic pro začátečníky, ale když si člověk víc věcí nastuduje, tak najde ty benefity rychle. Na dlouhodobou investici doporučuji mít nastavený plán Tiered a účet samozřejmě Cash.
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wikingos 26. 1. 2024 20:42

Každý si zvolí jiný cíl nebo strategii ,brokera a vždy je to lepší než ty peníze dávat pod polštář ,já jsem husákovo dítě ,spíš konzervativní a pesimista :),nevěřím ČR/kč ani EU /eur , věřím a vsadil jsem na USA /usd .
Mám FIO brokera ,jak hodně lidí píše :drahé poplatky za nakup/prodej 8/10usd transakce ,špatný směný kurz ,zastaralá až historická aplikace .
Mě tohle nevadí ,pobočku mám ve městě ,domluvím se česky ,poplatky jsem vyřešil tím ,že nenakupuji měsíčně ,ale čtvrtletně a k tomu reinvestuji dividendy ,takže 4-6 nákupů rok,směnu jsem obešel tak že si směním USD u easychange ,mají účet u fio ,pošlu ve všední den Kč a do 30 minut mám na obchodním účtu USD ,nakoupíš si cokoliv z Ameriky ,co u jiných EU blokuje ,daň z dividend mě to ztrhává 15% tak jak má

Za 25 let tu už asi nebudu tak nevím jak na tom bude eur nebo dolar nebo akcie ,ale investice v USD má smysl si myslím ,proto možná tazatel toustkečup :) chce investovat v dolarech

Mě by zajímalo jestli to má někdo propočítaný kdo je nejlepší na směnu USD/eur :
Wise
Revolut
Easychange
Roklen
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jenda_ 27. 1. 2024 08:32

wikingos píše:ale investice v USD má smysl si myslím ,proto možná tazatel toustkečup :) chce investovat v dolarech

Ale to je jiná situace, ty nakupuješ věci, co jsou jen v USD; on chce nakupovat věc, která je dokonce primárně evropská (UCITS), a je dostupná v eurech i dolarech. Tam nemá dolar smysl, ty ceny budou vždycky stejné, podle aktuálního kurzu.
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerty385 28. 1. 2024 11:05

A není náhodou úplně jedno, jestli se daný fond nakoupí v USD nebo EUR? Složení podkladových aktiv a tedy i investiční riziko včetně expozice vůči měnám jsou ve výsledku úplně stejné.

Vyšší poplatek za nákup nehraje v dlouhodobé investici zas až takový vliv. Např. RB má (pouze v aplikaci) sice poloviční poplatek za nákup než FIO, ale tuhle výhodu i u nejmenších investic v řádu měsíců až 1 roku vymaže ročním poplatkem za správu 0.3%.
qwerty385
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2024 11:32

A proč zbytečně platit poplatek za směnu při nákupu fondu v USD z EUR účtu, když ten samý fond existuje i v EUR? I v dlouhodobé investici je lepší vyhnout se všem zbytečným poplatkům.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod qwerty385 28. 1. 2024 12:15

Zbytečné to je. Transakce v EUR jsou jednodušší i levnější.
qwerty385
Návštěvník

Odeslat příspěvekod A0.. 7. 2. 2024 12:23

zdravím, přidám se s dotazem na zkušené. Chtěl bych se zeptat na doporučení brokera pro investování na dobu 18-20 let (pro děti do dospělosti, ale pod mým jménem, ukládat sem nějaké "přebytky" a babičkovné,...).
Jsem konzerva a bez zkušeností, takže by se jednalo o pravidelné nákupy v EUR akumulačních ETF kopírujících S&P500 a pak s tím nic nedělat, prostě to nechat pracovat.
Koukám po Trading212, Portu nebo eToro a nevím se rozhodnout. Nebo doporučíte nějakého lepšího brokera pro moje potřeby? Díky

EDIT: chtěl bych pro každého potomka (2) mít založené oddělená portfolia
A0..
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 7. 2. 2024 13:00

Pro investice v EUR bych doporučil XTB https://www.xtb.com/cz/investicni-plany. Mají nulové poplatky, automatické pravidelné investice a českou podporu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 7. 2. 2024 13:18

Kdyz nepujde o statisice eur, XTB asi nejlepsi dnesni volba.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod octaviampi 7. 2. 2024 13:32

Dost zalezi, s cim kdo operuje.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod panPeněženka 7. 2. 2024 13:38

Já to vnímám tak, že jedna z nejdůležitějších věcí je, aby byl broker veřejně obchodovaná společnost = můžeme se podívat na výsledky hospodaření. Za mě tedy na menší měsíční pravidelné nákupy (1-5 tisíc Kč) vychází nejlépe XTB (se směnou na Revolutu), plus je v češtině, má super českou podporu, vzdělávání = ideální pro začátečníka. Na větší měsíční nákupy (10 tisíc a víc) bych volil Interactive Brokers (se směnou na Revolutu nebo Wise) - je u nich malý poplatek za nákup, u XTB není (ten funguje hlavně z CFD atd.). Interactive Brokers je v angličtině, registrace je pro začátečníka peklíčko... ale kdybych si měl tipnout, který broker tu bude za 30 let, věřil bych jen Interactive Brokers.

Pokud člověk váhá, tak je nejlepší si sám vyzkoušet víc brokerů. Zkusit si platformu, něco nakoupit, něco prodat. Do 100 tisíc Kč za rok jsou prodeje osvobozené od daně, registrace jsou všude zdarma... nevidím jediný důvod, proč si to nezkusit. Sám jsem si za těch pár let prošel kolečkem Portu, Fondee, Trading212, abych nakonec skončil u Fio e-Brokera na české akcie a u ETF a US akcií u XTB a Interactive Brokers - mám oba, líp se mi spí s diverzifikací brokerů. Vše si vedu buď v EUR nebo USD, vše převádím přes Revolut a Wise. Ty se dají také založit zdarma. Vážně se nebojte si to vyzkoušet... já strávil hodiny u videí, recenzí, článků... ale nic se nevyrovná tomu, když si člověk vše osahá a potom se rozhodne, co bude používat následující roky.
panPeněženka
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka