Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 15. 7. 2024 19:27

Jen tak pro zamyšlení - kdyby si tu tisíckorunu směňoval na Revolutu, tak proč tam nerealizovat rovnou i ten nákup cenného papíru, resp. frakce ETFka - službu to udělá stejnou, jako kdyby to posílal ještě do XTB nebo T212 - od kdy Revolut neúčtuje custody, řekl bych, že je to úplně to stejné (u základního plánu je jeden obchod měsíčně bez poplatku - což u takových částek prakticky není důvod jich dávat více)...

Takhle jsem si vyzkoušel zadat pokyn na "symbolických" 50 €, jen abych si osahal i platformu Revolutu (hlavní portfolio mám jinde) - mezitím jsem na to i zapomněl až mi dnes přišla notifikace, že nákup provedený nebyl, protože jsem si nedoplnil/nesměnil dostatek eur (měl by se automaticky provést i převod z eurové složky účtu, ale ani tam mi taky zůstalo jen asi 20 €, dostatek jsem měl v Kč, ale nedošlo k automatické směně - což ale považuji za žádoucí).

Směna na Revolutu bude možná nyní už dokonce o chlup dražší, než u T212, když má FX za 0,15 % (u Revolutu to vypadá, že má spread na eura cca. 12 haléřů, což by vycházelo téměř na 0,5% spread, resp. FX mírně pod 0,25 %) - ale takových částek je to úplně zanedbatelné...

Screenshot_20240715_201130_Revolut.jpg
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 15. 7. 2024 20:38

Ten spread jsi ověřoval?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fijosh 15. 7. 2024 21:01

Ano, ten spread u Revolutu zhruba sedí. Přirážka ke středu se v pracovních dnech většinou pohybuje kolem 0,21%-0,23% (čili spread kolem 0,42%-0,46%)

Ještě si dovolím lehké OT k tomu forexu :)

Rozdíl ve finální částce při směně u T212 versus u Revolutu je zhruba 0,09% ve prospěch T212
Např. pokud bych aktuálně chtěl směnit 10k Kč za eura:
Kód: Vybrat vše
T212        10000 CZK -> 393,35 EUR
Revolut     10000 CZK -> 392,97 EUR

Takže jo, asi je to celkem zanedbatelný rozdíl, i když na dlouhém horizontu... halíře dělaj talíře :)

Výhoda u T212 je spíš to, že nemají žádný měsíční limit na směnu měny ani víkendové přirážky (resp. horší kurz) a že tam jdou koruny převádět normálně domácím převodem na sběrný účet.
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 7. 2024 22:42

@Ryzotto:
Od kdy nejde u XTB zadat limitní objednávka? To mě hodně pobavilo, takového brokera by snad nikdo nechtěl, když by nešla nákupní cena limitovat :). Samosebou to lze, jen musíš při zadávání pokynu, kousek nad zadáním množství, přepnout záložku Market ("Tržní objednávka" v CZ verzi) na záložku "Stop/Limit objednávka" a pak už dle libosti lze nastavit limitní cena (tak to vypadá v appce, přes web to bude podobné). To musí umět snad každý broker.
A poplatku 0,5% za konverzi u XTB se vyhýbám tak, že tam eura posílám přímo z Revolutu (v XTB mám jen EUR portfolio), pak je XTB nákladově za nula.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 15. 7. 2024 23:19

LImitní buy/sell lze zadat, jen je to trochu schované.
Co máš za zajímavé tituly v EUR portfoliu?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod fijosh 15. 7. 2024 23:37

Další postižení skvrnami na slunci :)
Ne, limit order na FRAKCE u XTB fakt zadat nelze. Jde to pouze s celými kusy, schválně si to běžte zkusit.
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryzotto 15. 7. 2024 23:45

Napsal jsem že při nákupu zlomku akcie u XTB nelze zadat limit pokyn.
Limit pokyn samozřejmě lze zadat ale pouze na celé akcie. Používám web appku neznám.
Pobavení vzniklo asi z důvodu drobné nepozornosti nebo že by skvrny na slunci.
Ryzotto
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 7. 2024 00:10

Frakce (tedy dlužní pohledávky vůči majetku XTB brokera místo držení vlastních akcií) fakt z valné většiny nechci, takže ano, to je další výhoda limitního pokynu XTB, že tam nejde zadat desetinnou část, tedy kupuji si celá ETF z burzy pro sebe, ne pohledávku z velkých celých kusů koupených již někdy dříve brokerem. Snad každý chápe zásadní rozdíl nejen v bezpečnosti při defaultu brokera, kdy ta pohledávka je vlastně dlužní úpis brokera klientům, kteří ty necelé části mají, a takové úpisy by padly mezi prvními :). A proto u XTB kupuji hlavně SPYL (měsíčně po 3-6ks, méně často pak ještě VWCE po 1ks většinu mám ale ještě u jiných brokerů). U SPYL nízká nominální hodnota kolem 12 euro za kus nijak v nakupování nelimituje, frakce (tedy pohledávky místo cenných papírů) není vůbec třeba uvažovat.
Něco jiného je to u Investičních plánů XTB, jeden také mám, tam jsou frakce z principu třeba, když je to na automatické zainvestování zaslané částky dle stanovených procent ETF v Plánu, tam to akceptuji na další malou část pravidelné investice. Ale jinak by každý se zdravým rozumem měl kupovat celé kusy, nejen kvůli bezpečnosti, ale i třeba daním z prodejů cenných papírů (pohledávka vůči brokerovi, tedy ta necelá desetinná frakční část, není cenný papír s tříletým daňovým testem, ale dlužní pohledávka, tj. žádné daňové osvobození pro ni neplatí, stejně jako třeba pro finanční deriváty typu opce či futures).

Jinak řečeno - když budu chtít investice do dluhů, koupím si nějaké dluhopisy či zainvestuji do P2P půjček. Ale u investic do akcií a akciových ETF nevím, proč bych tam dluhové instrumenty měl tahat.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 7. 2024 07:16

Zaujal mne ten spread na € u T212 a Revolutu. Nebude mit T212 svoji kartu? To by pote byla docela dobra alternativa k RVT...+ CB z plateb a relativne dobre uroky na €...
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod fremantle 16. 7. 2024 09:42

Karta T212 "coming this summer" https://www.trading212.com/cards s cashbackem 0,5 %, akorát asi příliš nevyužiju - primární účet mám v EUR, založený v UK entitě, která nemá místní číslo účtu, takže koruny bez poplatku do T212 nedostanu - pro platby ve třetích měnách ale fajn - buďto s konverzí 0,15 % u podporovaných měn, anebo čistým kurzem MasterCard.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 16. 7. 2024 09:43

T212 už svojí kartu má, akorát teprve v Británii (myslím). Sem by měla přijít zanedlouho - už jsem na waitlistu. A za současných podmínek je to víc než dobrá alternativa Revolutu. Lepší kurz (v týdnu o chlup, o víkendu o velký chlup) bez omezení a zajímavý cashback, volné zůstatky v účtech úročeny ve fondech peněžních trhů a/nebo úložkách v bankách za dobré úroky. Za mě teda absence apple pay nic moc, ale třeba časem taky bude.

EDIT: Tohle, co je napsáno výše, je jedna z věcí, která je na T212 nic moc. Nové účty jsou v pohodě - převod možný na český účet. Ale že to nezprovozní i pro ty dříve registrované...
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vojta80 22. 7. 2024 13:51

vojta80 píše:Pojďme si to tedy shrnout:

1. podle platných obchodních podmínek XTB má možnost realizovat příkazy jinak než prostým odesláním na burzu
2. podle tvých zkušeností končí všechny pokyny na burze
3. já mám domácí úkol ověřit si to na svých pokynech

Můžeme si to takto odsouhlasit?

Domácí úkol proběhl a zde jsou výsledky. Předem podotýkám, že jsem docela dlouho zvažoval, zda sem dát i konkrétní počty akcií, ale nakonec jsem se rozhodl tuto informaci na veřejném fóru neuvádět. Nedůvěřivému čtenáři tedy nezbude, než stejný experiment zopakovat.

Jedná se automatickou investici, kde jsou prostředky převedeny z hlavního účtu. Proběhly dvě iterace:

1. U první iterace jsem nefrakční část transakce na stránkách boerse-frankfurt.de dohledal (Price History/Tick Data). U frakční části se to s jistotou říct nedá. Moje domněnka je, že jsem dostal část akcie, která byla zakoupena jen o chvíli dříve (je tam odpovídající Tick Data pro 1 akcii s cenou kterou za kterou jsem obdržel frakci, ale je o 4 vteřiny starší než je datum mé transakce evidované v XTB). Tohle je ale samozřejmě spekulace - těch 1-akciových obchodů je ve sledované době více.

2. U druhé iterace jsem už nefrakční část obchodu v Tick Data nenalezl. Cena kterou vidím u obchodu v XTB je cca o 0.05% vyšší než obchody které v té době na XETRA probíhali. V době kterou uvádí XTB jako dobu transakce jsou v Tick Data pouze 1-akciové obraty.

Podotýkám, že mezi 1. a 2. iterací jsem v investičním plánu neprováděl žádnou změnu.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ota987 13. 10. 2024 14:36

Prosím o váš názor:
Mám u XTB zainvestovano cca 21000 Eur. Pro další investice zvažuji založit dalšího brokera (nejspíš Saxo) kvůli limitu pojištění. Má to smysl nebo byste se nebáli dál investovat u XTB i nad limit pojištění?
Ota987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cz01 13. 10. 2024 15:03

Otázka zní, kolik budeš zakládat brokeru při tom, jak ti bude růst vklad, pokud to máš na dlouhodobé investice... Protože limit pojištění při dlouhodobém investičním horizontu pravděpodobně mnohonásobně překonáš, ale neznám tvoji situaci a záměry. Spíš chci poukázat na to, zda si nevybrat jednoho, nebo dva brokery a tam mít kvůli jednoduchosti a přehlednosti své portfolio.

K tvé otázce, xtb asi není vyloženě špatný broker, ale krom CFD instrumentů to nedělá z mého pohledu tak dlouho. Saxo po snížení poplatků mi přijde dlouhodobě spolehlivý partner, třeba s IBKR, tam bych se nebál investovat dlouhodobě nad rámec pojištění.
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ota987 13. 10. 2024 15:44

cz01 díky
Vzhledem k věku investicni horizont už nemám tak dlouhý (cca 10 let). Saxo by byl druhý a asi poslední broker na etf/akcie. Pak mám ještě fio na české akcie.
Ota987
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka