Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vojta80 13. 10. 2024 17:09

Saxo mi s aktuálním ceníkem na dlouhodobé investování přijde jako dobrá volba. FX za 0,25% a nákup 0,08% je za mě OK. Problém by mohl být pouze s minimální hranicí 3 EUR v případě investování v malých objemech.

IBKR je potom poplatkově ještě o level lepší. Jediné v čem má asi Saxo výhodu je, že se člověk dovolá na český support. Alespoň mě tedy po otevření účtu kontaktovali. Sice to byla jen zdvořilostní komunikace, ale dobrý dojem, že by měl člověk s kým případný problém řešit to na mně zanechalo.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ota987 13. 10. 2024 18:24

Vojta80 díky
O tom poplatku 3 Eur vím, uvažoval jsem kvůli tomu do Saxo investovat méně často větší částku (cca kvartálně).
Na IBRK si vzhledem k mým jazykovým schopnostem netroufám. Jak píšeš, podpora v češtině je pro mě důležitá (i proto jsem zakládal XTB).
Ještě jsem uvažoval dál pravidelně investovat u XTB a u Saxo nakupovat jednorázově při propadech.
Jen stále nevím, zda pro uvažováný cílový plán investic cca 2-3 mil Kč je rozumné zakládat dalšího brokera (diverzifikace vs. trochu složitější správa)
Ota987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 13. 10. 2024 19:22

Mně osobně kvartální frekvence u pravidelného a dlouhodobého investování přijde úplně v pořádku. Pokud to jsou 3 výplaty, tak:
1. čeká 2 měsíce
2. čeká měsíc
3. nečeká vůbec

Bavíme se tedy o držení cash v průměru po dobu 1 měsíce. To je alespoň pro mne při pasivním investování pod rozlišovací chybou. V dnešní době navíc ty peníze něco málo na spořáku/TV taky vytvoří.

Já sám mám nadstandardní sklon k diverzifikaci a určitě bych tedy peníze rozdělil. Rozumím tomu, že v malých částkách to s XTB spoustě lidí vychází dobrě (pokud si tedy zajistí FX jinde), ale 2-3 mil už není zase až tak málo a svěřit je jen jednomu brokeru mi přijde jako zbytečné riziko.

Nakupování v propadech vyžaduje udržování rezervy a (správné) rozhodnutí o načasování. Svou Warren-Buffetovskou investorskou fází jsem už opustil a obojímu se snažím vyhnout a investovat co nejvíce mechanicky. Je to osvobozující.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 10. 2024 20:49

Ota987 píše:Prosím o váš názor:
Mám u XTB zainvestovano cca 21000 Eur. Pro další investice zvažuji založit dalšího brokera (nejspíš Saxo) kvůli limitu pojištění. Má to smysl nebo byste se nebáli dál investovat u XTB i nad limit pojištění?

Muj nazor - xtb ma spickove zmaknuty pouze marketing. Cokoli nestandarniho je problem. Ja uz u nich nic nemam, presel jsem pro zahranicni akcie k IBKR a cast mam jeste v Degiru. Ale vyhledove vsechno presunu do IBKR.
octaviampi
Diskutér

Tento příspěvek byl odstraněn.
Cehozok

Odeslat příspěvekod Ota987 14. 10. 2024 18:18

Díky za názory a nasměrování
Ota987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 16. 10. 2024 13:07

Ota: Jsi si jistý, že se ten limit vztahuje na za investované cenné papíry, a nikoliv na volné prostředky na účtu? A pojištění stejně nefunguje proti záměrnému podvodu asi

-- 16. 10. 2024 14:13 --

minarjo píše:Frakce (tedy dlužní pohledávky vůči majetku XTB brokera místo držení vlastních akcií) fakt z valné většiny nechci, takže ano, to je další výhoda limitního pokynu XTB, že tam nejde zadat desetinnou část, tedy kupuji si celá ETF z burzy pro sebe, ne pohledávku z velkých celých kusů koupených již někdy dříve brokerem. Snad každý chápe zásadní rozdíl nejen v bezpečnosti při defaultu brokera, kdy ta pohledávka je vlastně dlužní úpis brokera klientům, kteří ty necelé části mají, a takové úpisy by padly mezi prvními :). A proto u XTB kupuji hlavně SPYL (měsíčně po 3-6ks, méně často pak ještě VWCE po 1ks většinu mám ale ještě u jiných brokerů). U SPYL nízká nominální hodnota kolem 12 euro za kus nijak v nakupování nelimituje, frakce (tedy pohledávky místo cenných papírů) není vůbec třeba uvažovat.
Něco jiného je to u Investičních plánů XTB, jeden také mám, tam jsou frakce z principu třeba, když je to na automatické zainvestování zaslané částky dle stanovených procent ETF v Plánu, tam to akceptuji na další malou část pravidelné investice. Ale jinak by každý se zdravým rozumem měl kupovat celé kusy, nejen kvůli bezpečnosti, ale i třeba daním z prodejů cenných papírů (pohledávka vůči brokerovi, tedy ta necelá desetinná frakční část, není cenný papír s tříletým daňovým testem, ale dlužní pohledávka, tj. žádné daňové osvobození pro ni neplatí, stejně jako třeba pro finanční deriváty typu opce či futures).

Jinak řečeno - když budu chtít investice do dluhů, koupím si nějaké dluhopisy či zainvestuji do P2P půjček. Ale u investic do akcií a akciových ETF nevím, proč bych tam dluhové instrumenty měl tahat.

:nenapadne Však tu frakci jednoho instrumentu můžeš mít pouze v rozsahu mezi 0 a 0,999999 nebo snad ne? Ten tvůj text zní, jako bys mohl mít spoustu malých frakcí od jednoho instrumentu? Takhle to snad nefunguje, ne? �‍↔️
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vojta80 16. 10. 2024 15:14

vpe píše: Však tu frakci jednoho instrumentu můžeš mít pouze v rozsahu mezi 0 a 0,999999 nebo snad ne? Ten tvůj text zní, jako bys mohl mít spoustu malých frakcí od jednoho instrumentu? Takhle to snad nefunguje, ne?

Tohle záleží na konkretním brokeru, jak přesně frakce implementuje.

Ano, v nejhorším možném scénáří může člověk vlastnit mnoho frakčních částí, jejichž součet je veší než 1 a přesto nemít žádnou celou akcii.

A proč by to broker takto implementoval? Jednoduše proto, že to je pro něj nejsnazší. Dlouhodobý investor by se takovému brokeru měl vyhnout. Stejně tak by se měl vyhnout brokeru, který sice "frakce podporuje", ale už neříká přesně jak.

-- 16. 10. 2024 16:18 --

A protože původní diskuze byla v kontextu XTB, tak upřesním své předchozí tvrzení pro XTB:

1. XTB deklaruje, že frakční části spojuje do celé akcie v momentně, kdy je jich (frakcí) dostatek
2. toto své trvzení ale nedokládá žádným reportem, který by šel použít pro daňové přiznání
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod křižík 18. 10. 2024 16:30

Mám dotaz ohledně směny korun na eura. Většina tu radí řešit to přes Revolut a pak ještě PayPal. Proč se nedoporučuje platit to SEPA platbou? Kvůli nevýhodnému kurzu? Z banky přece mohu odeslat platbu v eurech přímo na účet příjemce. Děkuji za informaci.
křižík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 18. 10. 2024 16:51

Jako že máš v bance eurový účet a na něm eura? Nebo máš korunový účet a směnu na eura bys nechal na své bance za nevýhodný kurz?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod křižík 18. 10. 2024 18:11

Mám korunový účet, tak se proto ptám. Nenašla jsem, jakým kurzem se provádí ve spořce SEPA platba. Je tedy nevýhodný a proto je to lepší přes Revolut a pak dále PayPal? Já nemám ani jedno...
křižík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 10. 2024 18:23

Taky můžeš využít směny u brokera (může být relativně výhodná), nebo u devizové společnosti. Počítám, že na vyšší částku by mohla i spořka dát lepší kurz (telefonát na dealing?). Jinak si na stránkách spořky najdi kurz devizy prodej. https://www.csas.cz/cs/kurzovni-listek# ... CZK/to/EUR
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod křižík 18. 10. 2024 18:26

Díky, to jsem potřebovala vědět :-)
křižík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 19. 10. 2024 09:11

Takhle ... podmínky jakým kurzem to berou, jsem nehledal, to si kdyžtak najdi sama. Vycházím z obvyklého postupu u různých bank.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Joolppp 19. 10. 2024 12:23

Spořka má proti středu rozdíl asi 2,6 %, takže díra na peníze. To i 0,5 % u XTB, když se pošlou koruny, je proti tomu zadarmo.
Joolppp
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka