Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ivok24 12. 12. 2007 13:59

Exituje nejaky clanek porovnavajici brokery v CR? FIO vs Brokerjet vs Patria (vic jich neznam :-) )? Nebo se vyplati vyuzivat pro zahranicni trhy zahranicni brokery?

Uaaaa, jsem ponekud zmaten a netusim podle ceho vybirat :-) Dik za info.
ivok24
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4honza 12. 12. 2007 14:53

Nejdrive zkuste napsat, co chcete obchodovat prostrednictvim brokera :-) Kazdy ma totiz trochu jine portfolio produktu.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod ivok24 12. 12. 2007 15:07

No to je dobra otazka. Odpoved je, ze jeste nevim. Ale priblizne - akcie nase, nemecko, snad trosku i USA, mozna certifikaty (to jeste musim trochu nastudovat, jak presne funguji :-) )... Zakladni veci, nic slozityho, zadny exoticky burzy... Obchody v radech 20-50tis. CZK, spis jednou zacas nez pravidelne...
ivok24
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hlava 13. 12. 2007 09:36

Já používám BrokerJet (http://www.brokerjet.cz), je to pod křídly České Spořitelny. Proč jsem vybral todle ani moc nevím, třeba s FIO jsem to nijak moc nesrovnával, takže nevím jestli třeba FIO není výrazně levnější.
Nicméně nedávno jsem uvažoval o Anglických akciích a ve FIO jsem je vůbec nenašel, ale možná jsem blbě hledal. Poplatek u BrokerJet za nákup na Xetra Frankfurt je 11,95EUR, jak je na tom FIO?
Jo vlastně ... od FIO brokera mě tehdá trochu odradilo několik příspěvků v diskusích, že FIO má porblémy s připisováním dividend, ale třeba už se to zlepšilo.
Je tu někdo, kdo používá FIO? Zkušenosti?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 4honza 18. 12. 2007 16:32

Pokud chcete spise obchodovat akcie, tak bych zkusil asi FIO, dobre poplatky, kvalitu servisu neposoudim. Ted nabizi i futures, ale to bych vam podle vasi otazky a odpovedi jeste dlouho nedoporucoval :-)

Pokud certifikaty a warranty, tak pak asi brokerjet, protoze zatim nevim o nikom jinem, kdo umi obchodovat s bankami a na EUWAXu.

Patria je spis pro vetsi obchodniky, ale nemam zadne zkusenosti.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod lemming 18. 12. 2007 18:24

Z vlastni zkusenosti:

FIO:

Vyhody:
- Umoznuje obchodovat i na RM-Systemu, coz obcas umoznuje lip nakoupit/prodat (kdyz je tam lepsi cena nez na burze) a v objemech v radu desetitisicu jsou tam i mensi poplatky (0.4% vs 0.6%)

- Asi nejstabilnejsi internetova aplikace

- Realtime data US trhu zdarma

- Relativne nizke poplatky

Nevyhody:

- Umi jen CZ + US + castecne Nemecko (co se obchoduje na Xetre a mozna jeste ne uplne vsechno)

BROKERJET:

Vyhody:

- Siroky rozsah trhu (vcetne certifikatu)

- Pomerne stabilni (ne tak jako Fio ale vicemene OK)

- Relativne nizke poplatky (v nekterych pripadech o neco malo vyssi nez Fio, ale to nema moc vyznam)

Nevyhody:

- Data jen zpozdena a vubec je ta jejich aktualizace dost podivna, pokud nekupuji od emitenta tak si aktualni kurs radsi overuji primo na Euwaxu.

- Prijde mi ve srovnani s Fiem dost neprehledne

OSTATNI:

Neznam moc ze zkusenosti, pokud vim, tak nikdo dalsi nenabizi (v oblasti akcii a certifikatu) neco co by Fio nebo BJ nemeli. Jen Patria nabizi moznost obchodovat i v Polsku a Madarsku za koruny ("SuperSPAD"), ale predpokladam, ze tam bude podminkou vetsi objem obchodu.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod lemming 19. 12. 2007 08:00

Jeste doplnim, ze vedeni uctu je u brokeru zdarma, takze neni problem mit tech uctu u nich otevreno vice, pokud mate dost penez na to, aby jejich rozdeleni na dva ucty moc nekomplikovalo alokovani pozic.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod ivok24 19. 12. 2007 08:30

Diky za vsechny informace. Ted uz jen sehnat ty penize a dam se do toho :-)
ivok24
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bojler 10. 3. 2008 15:48

Mam dotaz jak je to s posilanim penez. Chapu to dobre, ze pokud nemam ucet u Siditelny, tak za vyber penez poplatek 80Kc + poplatek za zahr. platbu na uctu, kam to prijde?
bojler
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 3. 2008 16:20

Pokud je broker zahraniční a převod je ze zahraničního účtu, tak ano. I když některé banky by měly mít (v rámci vyššího paušálu) příjem zahraničních plateb zdarma - myslím, že to má, nebo aspoň měla Citibank, která navíc měla poměrně slušné kurzy cizích měn.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod lemming 10. 3. 2008 21:47

Byva to normalni zahranicni platba. Ja posilal penize k Interactive Brokers z eBanky, mel jsem je jako EUR, takze jsem to poslal jako europlatbu (maji ucet u City v Nemecku) za nejakych 220 korun (oni si, myslim, nic nestrhli).
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 3. 2008 22:02

Větší platby se vyplatí dělat přes devizové společnosti - lze získat mnohem výhodnější kurzy, viz např. téma "Spolehlivost devizových společností" zde na fóru
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod bojler 10. 3. 2008 23:04

No prave ze jde v tomto pripade (nebo aspon u me pujde) o platbu v CZK. Jenom je v sazebniku uvedeno, ze mimo Siditelnu je to jako zahranicni platba a v ramci Siditelny je to za bezny poplatek prichozi polozky.
bojler
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xmms 4. 8. 2008 23:20

Máte někdo zkušenosti se zahraničním brokerem? Co lepšího nabízí oproti českým? Jaký je důvod přejít tam?
A kterého naopak nezvolit? Kdo má skryté poplatky nebo jiné nečestné praktiky?
Vždycky bude někdo lepší než ty. A krysám se nikdy nevyrovnáš. Nikdy!
xmms
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lemming 5. 8. 2008 12:03

Co je lepsiho na tom pouzivat zahranicniho brokera? No, krome toho ze dostanes o nekolik radu lepsi sluzby za typicky o rad mensi penize vlastne nic :D Jsou pouze dva duvody proc mit CZ brokera:

1) Jazykova bariera (pokud je). Jsou i lide pres ktere jde otevrit ucet u ciziho brokera a mluvi cesky, ale tech problemu co jsem s nima slysel...
2) Obchodovani na CZ burze - pro cloveka v CZ je preci jenom vhodne mit v portfoliu i domaci firmy

Vyhnout se CFD brokerum v danovych rajich.
lemming
Diskutér

Další stránka