Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jenda_ 20. 4. 2024 13:31

Jenom bych chtěl upozornit, pokud tazatel jede ve velkém, že XTB má poplatky za držení portfolia nad 250k€.
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sporilek 10. 6. 2024 16:33

ste78 píše:Jojo, poplatky povazuju za to nejmensi. Koukal jsem se na Saxo brokera (libi se mi interface) - meli by mit moznost CZK uctu, coz je super kvuli odpadnuti nutnosti resit evidenci konverze men. Tohle ale musim jeste overit prakticky - nevim, jestli to ve skutecnosti funguje, jak si predstavuju. Jedina nevyhoda je, ze aktualne neni sberny ucet u ceske banky (pry by mel byt do budoucna).

Založil jsem si Saxo jako druhého brokera, zaujaly mě rozumné minimální poplatky za transakci a marže 0.25% za konverzi, tedy jsem si představoval, že nemusím měnit z czk jinde, ale přímo u nich. Ale ten jejich účet v CZK je s dánským IBAN a tedy poslání z české banky jako mezinárodní platba, tedy nákladově neefektivní. Wise pro převod czk píše po zadání IBAN, že do této země platbu neumožňuje. Umíte to někdo obejít? Je jistota, když budu budu mít v tarifu např jednu mezinárodní platbu měsíčně zdarma, že tam nebudou předem neznámé poplatky korespondenčních bank? Saxo uvádí jako korespondenční banku Českou spořitelnu, je šance, že přímo z účtu ČS by byla platba výhodnější? (u ČS účet nemám)

Eura samozřejmě jde poslat bez problému, na druhý měnový podúčet (dotal samostatné IBAN).
sporilek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ste78 10. 6. 2024 17:35

koukal jsem, že saxo může být fajn (v případě založení CZK účtu se jedná zřejmě smluvně o to stejné, jako u CZK účtu XTB a tedy že není třeba vůbec řešit měnové účetnictví).

Když jsem se Saxo komunikoval, dušovali se, že CZK sběrný účet bude již brzo... Prozatím by asi stálo za rešeřši, která banka má tyto zahraniční platby nejlevnější.

Až toto vyřeší, bude to pro mě asi ideální broker (půjčování CP zkousnu). Jen chybí některé ETF pro české FO.
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cz01 10. 6. 2024 19:25

Co se týče TraderGo, který je spořky a využívá Saxo, tak CZK je zadarmo a čsas zaplatí mezinárodní platbu, řečeno na infolince a skutečně to tak prakticky bylo. Otázka, zda to platí ze spořky i pro samotné Saxo...
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 6. 2024 20:49

A kartou to nejde?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Monostatos 13. 6. 2024 15:46

Zrovna Saxo mě jako broker moc nepřesvědčili. Od dubna jsem se snažil založit tam účet, přičemž to teď vypadá, že se to nakonec nepodaří. Chtěli dokládat kdoví co, nutili mě fyzicky dojít na Czech Point a za 200 Kč získat spešl lejstro na ověření identity, daňová přiznání, jaký mám vztah k pro mě neznámým společnostem.....podotýkám, že nejsem politicky exponovaná osoba nebo tak něco.

Každopádně účet se nepodařilo dosud založit, přičemž teď již od nich chodí požadavky, že je třeba doložit další dokumenty, avšak ani tam nenapíší jaké či co...prostě jen napíší, ať nahraji dokumenty, ale nenapíší jaké či čeho by se měly týkat.....úplný bizár....člověk z pobočky, který mi volá je milý, ale taky neví, co bych měl doložit............Už jsem jim i řekl, že nic dalšího dokládat nebudu a ať tedy stornují žádost o otevření účtu, ale nejsem si jist, zda zvládnou alespoň to.

S ohledem na tuto zkušenost bych byl opatrný a nevěřil jejich slibům typu, že otevřou sběrný účet na CZK, apod. Je otázkou, zda při takovém diletantismu z jejich strany by jim měl člověk vůbec svěřovat svoje peníze. Možná se jejich interní procesy časem zlepší, avšak spoléhat se na to je rizikové.
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 6. 2024 17:37

Sběrný účet CZK v ČR už Saxo otevřela: https://www.help.saxo/hc/cs/articles/36 ... BA%C4%8Det
(tato dnešní novinka je převzata z p2pforum.cz, sám Saxo nemám)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sporilek 14. 6. 2024 12:17

Můžu potvrdit, že sběrný účet CZK pro Saxo je (česká Citi) a funguje, převod trval asi 1-2 hodiny.
Zvláštní, že ani nerozesílali oběžník. Účet mám od 10.6., zprávu jsem objevil náhodou, že mi při hledání něčeho jiného nabídlo stránku se zprávou na webu Saxo, kde bylo dnes (14.6.) v titulku "před 2 dny".

-- 14. 6. 2024 13:21 --

Monostatos píše:Chtěli dokládat kdoví co, nutili mě fyzicky dojít na Czech Point a za 200 Kč získat spešl lejstro na ověření identity, daňová přiznání, jaký mám vztah k pro mě neznámým společnostem.....podotýkám, že nejsem politicky exponovaná osoba nebo tak něco.

Každopádně účet se nepodařilo dosud založit, přičemž teď již od nich chodí požadavky, že je třeba doložit další dokumenty, avšak ani tam nenapíší jaké či co...prostě jen napíší, ať nahraji dokumenty, ale nenapíší jaké či čeho by se měly týkat.....úplný bizár....člověk z pobočky, který mi volá je milý, ale taky neví, co bych měl doložit.

Mě prošlo online založení (skoro) dobře, OP jsem nahrál dříve skenovaný jpg, druhý doklad (ŘP) jsem musel snímat v reálném čase kamerou a k tomu následně svuj obličej. Na to byl potřeba z obrazovky PC přes QR propojit mobil, ale prostě jsem jen sledoval instrukce. Už jsem něco podobné viděl jinde. Pak jen jsem měl problém, že se mě stránka na nějakém pokročilém kroku zakládání sekla, pak jsem vzdal a zavřel, později jsem rozklikl odkaz v mailu doručeném hned na začátku "k dokončení registrace" a pokroačovalo od kroku, kde jsem přestal. Schválení bylo druhý pracovní den (Pá-Po)
sporilek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ste78 14. 6. 2024 13:09

minarjo píše:Sběrný účet CZK v ČR už Saxo otevřela: https://www.help.saxo/hc/cs/articles/36 ... BA%C4%8Det
(tato dnešní novinka je převzata z p2pforum.cz, sám Saxo nemám)

Diky moc! Vubec jsem nezaznamenal. Zajimavy, ze to nekomunikovali lepe :)
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dracekv1 11. 7. 2024 08:08

Ahoj,
dokáže mi někdo poradit kam vložit peníze pro dítě? Jedná se o cca 30 tis CZK + tam každý měsíc budu něco přidávat. Bylo by to na cca 12 let.
Nejspíš bych to převedl na eura přes creditas. Stejně to euro jednou přijmeme.

Pokusně jsem založil portu a poslal tam první tisícovku, akorát až potom jsem našel diskuze zde a zjistil, že portu je jednoduchý a bez práce, ale strhává si za to poplatky, které jsou jinde daleko menší.

Pročetl jsem diskuze o Trading212, XTB, eToro, ale stejně nevím který z nich vybrat.

A taky jsem se chtěl zeptat. Ty vklady jsou nějak pojištěný? Nebo když například XTB zkrachuje, tak člověk přijde o vše?
Pokud ano, nebylo by teda v tom případě lepší to podělit na třetiny a využít všechny 3 platformy?
Naposledy upravil dracekv1 dne 11. 7. 2024 09:13, celkově upraveno 1
dracekv1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 11. 7. 2024 08:58

Jednoduchá odpověď neexistuje. Pro různé scénáře vychází lépe různí brokeři. Výsledek vždy záleží na tom co přesně chceš kupovat a v jakém objemu. S touto znalostí lze následně spočítat a porovnat konkrétní náklady u jednotlivých brokerů. Ani tak ale nemáš jistotu, protože výpočet bude založený na aktuálním ceníku a ten za 12 let nemusí a skoro určitě nebude stejný. Rozdělit svoje portfolio na části je myslím dobrý nápad a dělá to velká část investorů, zejména pokud mají portfolio vyšší než je pojistný limit (typicky 20.000 EUR).

Z mého pohledu je nejlepší Interactive Brokers:
- bezkonkureční FX (téměř střed), lokální CZK sběrný účet
- transparentní poplatky (absolutně žádný skrytý markup na spreadu)
- plně automatizovatelné investování

Pro investování v malých objemech by teoreticky mohl být výhodnější jiný broker, ale u všech které znám a které se prezentují jako nízkonákladové existuje nějaké ALE. Můj žebříček brokeru se kterými mám zkušenost potom je:

1. Interactive Brokers
2. Saxo
3-4. Degiro, XTB
5. Fio (myšleno pro nečeské akcie)

Doporučil bych podívat se na https://www.bankeronwheels.com/broker-categories/, který k tomuto tématu přináší obširnější úvahu. Například eToro tam je v "junk" kategorii a plně s tím souhlasím.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 7. 2024 18:30

dracekv1 píše:Ahoj,
dokáže mi někdo poradit kam vložit peníze pro dítě? Jedná se o cca 30 tis CZK + tam každý měsíc budu něco přidávat. Bylo by to na cca 12 let.

XTB, do obratu 100 000€/mes jsou nulove poplatky.

XTB podléhá systému odškodnění KDPW (centrálního depozitáře cenných papírů), podle kterého jsou v případě bankrotu brokera prostředky klientů chráněny: 100 % do výše 3 000 EUR a 90 % z přebytku nad tuto částku do maximální výše 22 000 EUR. Od 1. ledna 2008 činí maximální odškodnění pro jednoho investora 20 100 EUR.

Aby byla zajištěna co nejvyšší úroveň bezpečnosti, ukládá společnost XTB finanční prostředky klientů na oddělené bankovní účty, které jsou v případě bankrotu společnosti XTB vyloučeny z konkurzní podstaty. Podle evropské směrnice o systémech pojištění vkladů (DGSD) jsou v případě bankrotu banky úspory investorů zaručeny až do výše 100 000 EUR.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 11. 7. 2024 18:45

Někteří investoři na YT mají u eToro zainvestované značné částky. V čem je eToro "junk"?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 11. 7. 2024 20:22

slavo963 píše:XTB, do obratu 100 000€/mes jsou nulove poplatky.

Já na nulové poplatky nevěřím aneb žádný broker není charita...

https://www.xtb.com/int/help-center/trading-account/how-the-orders-are-executed-and-how-the-prices-are-created

XTB applies transactional spread to the prices obtained from the regulated and interbank markets. The price created in this way is placed in the order book.

https://www.xtb.com/en/education/our-spreads

Standard accounts operate with floating spreads, which means they tighten or widen depending on the liquidity available.
...
The spread on the Standard account is floating and the minimum spread is 0.9 pips.

Za povšimnutí stojí, že XTB uvádí minimální spread nikoli maximální (!!!).

Pro někoho kdo investuje v malých částkách může skutečně XTB být ta správná volba. Já za sebe, ale silně preferuji brokery s transparentním ceníkem, kde si mohu poplatky jednoduše spočítat.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 11. 7. 2024 20:31

To se ale týká CFD. Akcie / ETF jedou podle spreadu burzy. Svůj obchod třeba na Xetra si pak můžeš dohledat, že proběhl v tvém množství za tvou cenu v té dané vteřině.

A ceník je vysoce transparentní a dokonce v češtině.
Naposledy upravil tmx643 dne 11. 7. 2024 20:37, celkově upraveno 1
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka