tmx643 píše:Ne, KBC eviduje limitní prodej za 100,1, což je aktuálně nejnižší nabídka. Protože v podmínkách je, že budou jednat v zájmu zákazníka.
Přijde tržní příkaz na nákup od jiného člověka, tak spáruje tyto dva obchody a limitní prodejní příkaz stáhne z burzy. Takto to může probíhat, když v depozitáři těch akcií je vedeno KBC. Ale úplně stejně to může probíhat u Fio, ČS, IB, Saxo... Kromě pár případů na BCPP nikde nejsi vedený v Centrálním depozitáři cenných papírů jako vlastník. Vždy jen v navazující evidenci brokera.
Pokud dochází k vyhodnocení/párování v systému třetí strany, tak není v principu možné zajistit, že spárování nebude méně výhodné než to na cílové burze (kvůli fyzickému zpoždění spojenému s přensosem informace ze systému burzy do systému třetí strany). Separátní otázka potom samozřejmě je, zda a do jaké míry se o to třetí strana pokusí.
Tomu že se jedná pouze o "best effort" odpovídají i formulace v obchodních podmínkách:
-
je cílem zajistit pro Zákazníka při realizaci jeho Pokynu ty nejlepší možné výsledky.-
Vynaložíme maximální úsilí,U brokerů, kteří transparetně deklaraují svoji poplatkovou strukturu a provádějí příkazy na burze nic z tohoto jednoduše neexistuje.
tmx643 píše:Celou tuto debatu nechápu. Ty máš důkaz, že toto se děje, že XTB "okrádá" klienty?
Pokud máš pocit, že jsem toto napsal, tak prosím o přesný odkaz nebo citaci. Já totiž pouze říkám, že v případě bezpoplatkových brokerů, kteří negarantují exekuci příkazů na burze není možné zajistit, že nedochází k netransparentnímu poplatku v podobě vyššího spreadu.
tmx643 píše: Já mám plno zkušeností, že se ty obchody uskutečňují, protože jdou na vteřinu přesně dohledat. Ono že by někdo další kromě mě ve stejnou vteřinu zobchodoval třeba 57 kusů něčeho je dost malá pravděpodobnost, limitně blízká nule.
Tohle je relevantní zkušenost a platí, že si to zkusím vyhledat, jen co se mi u XTB provede další naplánovaná transakce v ETF investičním plánu. V obecné rovině jsme ale pořád ve stejné situaci: u bezpoplatkových brokerů, kteří používají třetí strany se každá transakce chová podle aktuální situace. Jako vstupní parametr tady potom je čas, burza ale i konkrétní cenný papír.
tmx643 píše:A že se neplatí poplatky? Je to obchodní model, aby natáhli lidi k obchodům s kakaem, kde jim dají bohatě vydělat. V objemech, jaké KBC dělá pro těch milion klientů XTB, budou poplatky burze minimální, naopak tam, kde bude KBC tvůrce trhu, budou nejspíš za tu aktivitu od burzy peníze dostávat.
A systémy a lidi zaplatí tradeři s kakaem.
Takže tato poplatková struktura může v pohodě fungovat.
Samozřejmě, každá firma má právo dělat business podle toho, jak uzná za vhodné. Pokud to je v mezích zákona a další (podepsaných) pravidel.