Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vojta80 11. 7. 2024 20:36

DrumSession píše:Někteří investoři na YT mají u eToro zainvestované značné částky. V čem je eToro "junk"?

eToro má velmi agresivní marketing a to co akcentuje (socíální aspekt investování, kopírování jiných investorů) podle mého názoru běžnému uživateli může leda ublížit. Z hlediska poplatků se jeví jako absolutně netransparentní.

Fun fact: Kdysi jsem kvůli nim dokonce začal platit YouTube subscription, protože jsem ty jejich reklamy už prostě nedával. Nějaký AI algoritmus správně vyhodnotil, že se zajímám o investování. Bohužel už nerozpoznal, že jsem s touto společností zcela nekompatibilní a pořád mi to cpal :-)

-- 11. 7. 2024 21:40 --

tmx643 píše:To se ale týká CFD. Akcie / ETF jedou podle spreadu burzy. Svůj obchod třeba na Xetra si pak můžeš dohledat, že proběhl v tvém množství za tvou cenu v té dané vteřině.

Neříkám, že nemůžeš mít pravdu, ale jsi schopen mne na tuhle informaci odkázat v jejich oficiální dokumentaci? Já jsem to kdysi hledal a nic takového jsem nenašel. Nic jako NBBO nebo něco podobného.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vojta80 11. 7. 2024 20:53

V tom dokumentu se o způsobu provádění (ne-CFD) transakcí ale přece vůbec nepíše.

Ad ověření přímo na burze (XETRA) - je tohle veřejně dostupné? Můžeš poslat link, kde bych se na tu svou transakci mohl podívat?
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 11. 7. 2024 20:59

https://www.boerse-frankfurt.de/en/etf/ ... rrency=EUR
Například pro SXR8.

Price history - Tick data

Například v 16:17:11 někdo koupil 2 kusy za 546.04.
Ty bys viděl realizaci pokynu na XTB v tomto čase za tuto cenu a podle toho si to mohl najít tady (data jsou na webu o 15 minut zpožděná).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 11. 7. 2024 21:32

Budu si muset počkat až na další obchod. Je tam omezená historie a poslední obchod, který jsem dělal (29.4.2024) už je pryč. Docela jsem zvědavý, jak to dopadne, ale zatím zůstávám skeptikem. Pokud by ta cena byla identická, znamenalo by to, že XTB na sebe bere transakční náklady té burzy. Nejsou to sice velké částky, ale takový business model dlouhodobě moc smysl nedává.

Obchodní podmínky už o ne-CFD exekuci mluví:

4. Místo realizace Pokynu
4.1. Pokyny Zákazníka se realizují na regulovaném burzovním trhu nebo na mnohostranné Obchodní platformě (MTF).
4.2. Pokyny Zákazníků realizujeme přímo na příslušném trhu nebo prostřednictvím služeb Makléřů – tj. KBC Bank N. V., které provádí Pokyny v obchodních systémech, zejména:

mně samozřejmě jde o ty dvě "nebo" větve - mnohostranná Ochodní platforma a KBC Bank N. V.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 11. 7. 2024 22:04

Já mám teda jinou zkušenost, konkrétně jsem zrovna asi před týdnem koukal na tohle ETF, kde se mi zdál až nezvykle vysoký spread, a v reálném čase byly u XTB bid/ask ceny pro market order konstantně o 10 pips posunuté (tj bid o 0,1 centu nižší a ask a o 0,1 centu vyšší).

A mimochodem co mi ještě přišlo divné, aspoň jestli si dobře pamatuju, tak bid/ask ceny na burze Xetra zdaleka neodpovídaly tomu, co ve stejný moment ukazovalo XTB.
Kdežto ceny na burze Frankfurt ano a v reálném čase se pohybovaly prakticky identicky (s jediným rozdílem u XTB, kde byla konstantně o 0,1 centu nižší/vyšší bid/ask cena)

Pak jsem ještě chvilku sledoval jiné ETF (tuším iShares MSCI ACWI), a tam mi zas přišlo, že ty ceny víceméně seděly přesně. Tak nevím...

Pravda, neměl jsem čas to detailně a delší dobu zkoumat nebo pak zkusit, jak se reálně propíše market order, ale určitě se k tomu ještě chci vrátit a víc se v tom pošťourat, ideálně s více ETF.

Každopádně bych byl přinejmenším opatrný s rezolutními tvrzeními ve stylu, že tam jistojistě žádné poplatky ve spreadu nejsou...
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 7. 2024 01:37

Frankfurt má na webu live data, Xetra ne.
A k tomu "nebo", pokud má KBC nákup a prodej od dvou zákazníků, tak je spáruje. Jelikož v depozitáři jsou ty akcie jejich, ani by to nedávalo smysl, proč by cenný papír naráz prodávali i kupovali.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 12. 7. 2024 07:16

Teď jsi ale přece popsal ukázkový skrytý poplatek, ne?

Řekněmě, že na burze je aktuálně:

Ask: 100.1
Bid: 99.9

Třetí strana, makléř nebo něco podobného eviduje:

Ask: 100.2

Pokud můj broker pošle nákupní příkaz přes tuto třetí stranu a ta příkaz spáruje, protože nedává smysl dělat zároveň nákup i prodej, tak ve výsledku:

1. Akcii pořídím za 100.2
2. Fakticky jsem zaplatil 0.1% nad rámec toho, co bych platil na burze

To že něco (nízkonákladový) broker neinkasuje přímo, neznamená, že to já jako koncový uživatel neplatím.

Výše uvedený příklad je ilustrativní a konkrétní čísla se budou samozřejmě lišit. Obecně ale platí, že od určitého objemu obchodu budou tyto skyté rozdíly vyšší než co platím u brokera, který mé příkazy vždy posílá na burzu a inkasuje za to předem domluvený poplatek.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 7. 2024 07:50

Ne, KBC eviduje limitní prodej za 100,1, což je aktuálně nejnižší nabídka. Protože v podmínkách je, že budou jednat v zájmu zákazníka. Přijde tržní příkaz na nákup od jiného člověka, tak spáruje tyto dva obchody a limitní prodejní příkaz stáhne z burzy. Takto to může probíhat, když v depozitáři těch akcií je vedeno KBC. Ale úplně stejně to může probíhat u Fio, ČS, IB, Saxo... Kromě pár případů na BCPP nikde nejsi vedený v Centrálním depozitáři cenných papírů jako vlastník. Vždy jen v navazující evidenci brokera.

Celou tuto debatu nechápu. Ty máš důkaz, že toto se děje, že XTB "okrádá" klienty? Já mám plno zkušeností, že se ty obchody uskutečňují, protože jdou na vteřinu přesně dohledat. Ono že by někdo další kromě mě ve stejnou vteřinu zobchodoval třeba 57 kusů něčeho je dost malá pravděpodobnost, limitně blízká nule.

A že se neplatí poplatky? Je to obchodní model, aby natáhli lidi k obchodům s kakaem, kde jim dají bohatě vydělat. V objemech, jaké KBC dělá pro těch milion klientů XTB, budou poplatky burze minimální, naopak tam, kde bude KBC tvůrce trhu, budou nejspíš za tu aktivitu od burzy peníze dostávat.
A systémy a lidi zaplatí tradeři s kakaem.
Takže tato poplatková struktura může v pohodě fungovat.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rad68 12. 7. 2024 08:34

Plánuji přibrat si nového brokera a právě eToro mě zaujalo (no možná je to proto, že budu ten dumb, jak píšou v článku na kterej se tam odkazovalo).
vojta80 píše: eToro ... Z hlediska poplatků se jeví jako absolutně netransparentní.

Když hodlám kupovat ETF a v ceníku (aspoň doufám, že to dobře chápu) je že obchody jsou zdarma a poplatek je jen výběr (což moc dělat nehodlám), spread a neaktivita (obojímu se v zásadě vyhnu), tak v čem je nějaké riziko? Nebo tím opaque pricing je myšleno, že tvrdí, že nemají poplatek, ale ve skutečnosti mi to ETF prodají za vyšší cenu (a rozdíl si vezmou)?
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 7. 2024 09:01

Abych za sebe ukončil debatu o XTB. Reálně jsem to prověřil. První printscreen live dat Xetra před mou limitní objednávkou na 2ks akcie Fraport na 46,98, druhý o 10 sekund později po odeslání objednávky v XTB. Na burzu to ihned přišlo.
Přílohy
Screenshot_20240712_094817_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20240712_094827_Samsung Internet.jpg
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 12. 7. 2024 09:15

tmx643 píše:Ne, KBC eviduje limitní prodej za 100,1, což je aktuálně nejnižší nabídka. Protože v podmínkách je, že budou jednat v zájmu zákazníka.

Přijde tržní příkaz na nákup od jiného člověka, tak spáruje tyto dva obchody a limitní prodejní příkaz stáhne z burzy. Takto to může probíhat, když v depozitáři těch akcií je vedeno KBC. Ale úplně stejně to může probíhat u Fio, ČS, IB, Saxo... Kromě pár případů na BCPP nikde nejsi vedený v Centrálním depozitáři cenných papírů jako vlastník. Vždy jen v navazující evidenci brokera.

Pokud dochází k vyhodnocení/párování v systému třetí strany, tak není v principu možné zajistit, že spárování nebude méně výhodné než to na cílové burze (kvůli fyzickému zpoždění spojenému s přensosem informace ze systému burzy do systému třetí strany). Separátní otázka potom samozřejmě je, zda a do jaké míry se o to třetí strana pokusí.

Tomu že se jedná pouze o "best effort" odpovídají i formulace v obchodních podmínkách:
- je cílem zajistit pro Zákazníka při realizaci jeho Pokynu ty nejlepší možné výsledky.
- Vynaložíme maximální úsilí,

U brokerů, kteří transparetně deklaraují svoji poplatkovou strukturu a provádějí příkazy na burze nic z tohoto jednoduše neexistuje.

tmx643 píše:Celou tuto debatu nechápu. Ty máš důkaz, že toto se děje, že XTB "okrádá" klienty?

Pokud máš pocit, že jsem toto napsal, tak prosím o přesný odkaz nebo citaci. Já totiž pouze říkám, že v případě bezpoplatkových brokerů, kteří negarantují exekuci příkazů na burze není možné zajistit, že nedochází k netransparentnímu poplatku v podobě vyššího spreadu.

tmx643 píše: Já mám plno zkušeností, že se ty obchody uskutečňují, protože jdou na vteřinu přesně dohledat. Ono že by někdo další kromě mě ve stejnou vteřinu zobchodoval třeba 57 kusů něčeho je dost malá pravděpodobnost, limitně blízká nule.

Tohle je relevantní zkušenost a platí, že si to zkusím vyhledat, jen co se mi u XTB provede další naplánovaná transakce v ETF investičním plánu. V obecné rovině jsme ale pořád ve stejné situaci: u bezpoplatkových brokerů, kteří používají třetí strany se každá transakce chová podle aktuální situace. Jako vstupní parametr tady potom je čas, burza ale i konkrétní cenný papír.

tmx643 píše:A že se neplatí poplatky? Je to obchodní model, aby natáhli lidi k obchodům s kakaem, kde jim dají bohatě vydělat. V objemech, jaké KBC dělá pro těch milion klientů XTB, budou poplatky burze minimální, naopak tam, kde bude KBC tvůrce trhu, budou nejspíš za tu aktivitu od burzy peníze dostávat.
A systémy a lidi zaplatí tradeři s kakaem.
Takže tato poplatková struktura může v pohodě fungovat.

Samozřejmě, každá firma má právo dělat business podle toho, jak uzná za vhodné. Pokud to je v mezích zákona a další (podepsaných) pravidel.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 12. 7. 2024 09:21

tmx643 píše:Frankfurt má na webu live data, Xetra ne.

Díky, toho jsem si předtím nějak nevšiml.. Právě to mě zmátlo a zavedlo do slepé uličky :)

Chvilku jsem to teď sledoval a bid/ask u XTB skutečně odpovídá tomu, který je na burze Xetra. (teda aspoň u jednoho ETF na které jsem koukal)
Neshoda, popsaná v mém předchozím příspěvku, byla ve skutečnosti rozdílem mezi Xetrou a Frankfurtem, který má o něco lepší spread než Xetra.

Takže odvolávám co jsem odvolal, slibuju co jsem slíbil... :)
Přílohy
fwia.png
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dracekv1 12. 7. 2024 10:20

Tak jsem tedy nakonec vybral trading212.
Dostal jsem 0,05 akcie Apple. Tj nějakých 280,- Kč.
dracekv1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 7. 2024 10:21

vojta80 píše:Pokud dochází k vyhodnocení/párování v systému třetí strany, tak není v principu možné zajistit, že spárování nebude méně výhodné než to na cílové burze (kvůli fyzickému zpoždění spojenému s přensosem informace ze systému burzy do systému třetí strany).

Prostředník (KBC) ví, co je na burze a co tam poslal. Ano, každý příkaz jde přes prostředníka. Takže pokud to opravdu hledá shodu a není to jen teoretická možnost v podmínkách, tak dojde u prostředníka k obchodu dřív, tím pádem s vyšší pravděpodobností, že to bude za cenu, co klient podávající market order viděl. A pokud ne, může se to pohnout na obě strany. Takže zpoždění (v milisekundách) ano, ale neznamená to prodražení, stejně tak to může být výhodnější.

vojta80 píše:U brokerů, kteří transparetně deklaraují svoji poplatkovou strukturu a provádějí příkazy na burze nic z tohoto jednoduše neexistuje.

XTB má poplatky jasné a příkazy na burze provádí, já tam problém nevidím.

vojta80 píše:Já totiž pouze říkám, že v případě bezpoplatkových brokerů, kteří negarantují exekuci příkazů na burze není možné zajistit, že nedochází k netransparentnímu poplatku v podobě vyššího spreadu.

Není, ale to není možné ani v případě poplatkových brokerů, kteří dávají "garanci", pokud dáváš market order. Vždy může vinou "technických problémů" dojít ke zpoždění příkazu mezi brokerem a burzou. Ať už reálně, nebo by to byl argument v případném sporu.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka