Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vojta80 12. 7. 2024 10:39

tmx643 píše:Prostředník (KBC) ví, co je na burze a co tam poslal.

Na burze jsou ale i další účastníci, kteří své příkazy přes KBC neposílají. O nich KBC neví, resp. o nich může vědět pouze se zpožděním.

tmx643 píše:XTB má poplatky jasné a příkazy na burze provádí, já tam problém nevidím.

K tomu XTB obchodní podmínky říkají:

4.1. Pokyny Zákazníka se realizují na regulovaném burzovním trhu nebo na mnohostranné Obchodní platformě (MTF).

Mnohostranná Ochodní platforma (MTF) není burza. V tom se předpokládám shodneme.

tmx643 píše:Není, ale to není možné ani v případě poplatkových brokerů, kteří dávají "garanci", pokud dáváš market order. Vždy může vinou "technických problémů" dojít ke zpoždění příkazu mezi brokerem a burzou. Ať už reálně, nebo by to byl argument v případném sporu.

Tohle jsou ale ona pověstná jablka a hrušky, ne? Technické problémy mohou postihnout kohokoli. Pokud postihnou burzu, tak se zpravidla dělá rollback problémových transakcí. Samozřejmě to nic nemění na tom, že je lepší a doporučené pro vlastní bezpečí definovat limitní příkazy.

Ta garance v případě exekuce na burze je jednoduše to, že dostáváš cenu podle pravidel/logbooku dané burzy. Pokud se broker zpozdí a příkaz dorazí později, stále platí, že případná realizace je za nejlepší možnou cenu (byť v posunutém čase).
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 7. 2024 11:39

Před 3 hodinama jsem to zkusil, máš to na předchozí stránce. Náhodná akcie na Xetra, kde mám live data. Na burzu ten příkaz prošel. Stejně jako mi vždy každý jeden příkaz prošel a obchod šel následně dohledat.
Nevím, co víc pro tebe udělat a jak ti dokázat, že XTB příkazy posílá na burzu bez ohledu na to, že v podmínkách uvádí i jinou možnost. Což je to, co se ti od začátku snažím vysvětlit.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 12. 7. 2024 13:08

Pojďme si to tedy shrnout:

1. podle platných obchodních podmínek XTB má možnost realizovat příkazy jinak než prostým odesláním na burzu
2. podle tvých zkušeností končí všechny pokyny na burze
3. já mám domácí úkol ověřit si to na svých pokynech

Můžeme si to takto odsouhlasit?
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 12. 7. 2024 15:23

Hezká debata. Já bych ji asi zkoušel řešit čtením podmínek a výročních zpráv, ale teď se tím bavit nebudu. Někde by taky měla být statistika toho, kam posílají obchody k exekuci, teď to nevidím.

Pro případné experimenty upozorňuji, že limit order a market order se můžou chovat jinak. Limit order by asi kvůli povinnostem best execution být poslán na burzu s velkou likviditou, ať na něj může zareagovat co nejvíc protistran, obzvlášť pokud je uvnitř momentálního spreadu. Market order může klidně být poslán na nějaký konkrétní dark pool, pokud broker má statistiky, že tam v průměru jsou lepší spready; nebo přímo PFOF internalizátorovi, který (v průměru) lepší spread než burza smluvně slíbí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod meme1255 13. 7. 2024 21:55

U koho by prosím místní zkušení doporučili investovat ~1000 CZK měsíc do nějakého ETF/indexu? U FIO to je s ohledem na vysoký poplatek na transakci hloupost, dá se někde dostat pod ~1 % na transakci při investici kolem těch ekvivalentu 40-50 €/USD měsíčně, nebo je to tak složité, že pro tuhle sumu vyjde třeba Portu v důsledku lépe? Díky moc.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 13. 7. 2024 22:43

Třeba XTB.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 14. 7. 2024 06:28

Taky bych doporucil XTB, a SPYL = nejlevnejsi ETF na SP500 s TER 0,03% a bonus, ze t.c. stoji kolem 12,5€, takze opticky budete mit hodne akci a ne zadne frakce treba nejpopularnejsiho SXR8 (cena kolem 540€, TER 0,07%)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Ryzotto 15. 7. 2024 12:40

Já bych taky doporučil jednoznačně SPYL ale u T212 pro možnost nákupu zlomkových akcií na limit pokyn.
Lze nastavit limit pokyn nákup 0,1 ks SPYL nebo market pokyn za 1 euro nebo 25 Kč.
FX poplatek 0,15%.

V případě zájmu mohu nabídnout pozvánku pro registraci.
Ryzotto
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 7. 2024 16:25

proc platit 0,15%, kdyz u xtb je to za 0% a frakce umi taky
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod fijosh 15. 7. 2024 17:02

Kde jsi k tomu přišel?
XTB má přece FX Poplatek 0,5%...
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vojta80 15. 7. 2024 17:05

slavo963 píše:proc platit 0,15%, kdyz u xtb je to za 0% a frakce umi taky

S T212 nemám zkušnost, ale pokud je tam FX za 0,15% a fixní poplatek 1 EUR, tak od určité hranice bude T212 výhodnější než XTB díky FX poplatku. Pro ten dotazovaný příklad 1000CZK to tak samozřejmě nebude. Pokud jsem to spočítal správně, tak vyplácet se to bude někde kolem 285 EUR. Pokud si člověk mění EUR někde jinde (nebo má hlavní příjem EUR a FX neřeší vůbec), tak je to zase něco jiného.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 15. 7. 2024 17:12

Co se to tu dneska děje, skvrny na slunci nebo co?
T212 žádné fixní poplatky za pokyn nemá.

Tohle:
Lze nastavit limit pokyn nákup 0,1 ks SPYL nebo market pokyn za 1 euro nebo 25 Kč.
bylo nejspíš myšleno tak, že lze nastavit market order od hodnoty € 1 nebo 25 Kč. (tj. minimální hodnota obchodu)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vojta80 15. 7. 2024 17:23

fijosh píše:Co se to tu dneska děje, skvrny na slunci nebo co?
T212 žádné fixní poplatky za pokyn nemá.

Ano, nepochopil jsem, jak to bylo myšleno - ta formulace nebyla úplně jasná.

Jinak FX za 0,15% je docela pěkné. U devizovky to mám skoro za dvojnásobek.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 7. 2024 17:45

fijosh píše:Kde jsi k tomu přišel?
XTB má přece FX Poplatek 0,5%...

Pardon, prepokladal jsem, ze 1000Kc je jenom nominal, ktery si tazatel zmeni co nejvyhodneji napr v revolutu.
Kyz to chce temer bezpracne, tak ano, T212 bude levnejsi.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Ryzotto 15. 7. 2024 18:10

Upřesnění :
Poplatek za obchod XTB - 0 T212 - 0
FX XTB - 0,5% T212 - 0,15%
Nákup zlomkové akcie :
XTB - nejde zadat limit pokyn pouze market
T212 - lze zadat limit (např.SPYL - cena 12,5 EUR) - nákup za limit 0,1 - 1,245 EUR
Ryzotto
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka