Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod CZ4R 29. 1. 2022 15:07

Poprvé se chystám investovat do akcií. Jaký je nejlepší broker pro začátečníka? Resp. kde jsou nejnižší poplatky? Mám účet u Fio, ale zvažuji také zahraniční XTB, eToro atd... Děkuji za tip
CZ4R
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Navstevnik123 29. 1. 2022 15:25

Já začal u Trading212 a zatím dobré - jednoduché, funkční, bez poplatků, velký výběr, 15% zdanění US akcií. A taky dávají jednu ~5€ akcii zdarma.
Promo kódy v mém profilu nebo SZ.
Navstevnik123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 30. 1. 2022 07:21

XTB jednoznacne.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod ggnejez 30. 1. 2022 13:26

Za mě:

České akcie - jednoznačně Fio - mají poměrně nízké poplatky (byť ne nulové), jsou důvěryhodní, umí danit české dividendy 15% (např. Degiro to neumí)
ETFka - jednoznačně Degiro, protože má list ETFek, které nabízí úplně bez poplatků a vybere si v nich skoro každý, navíc umí převádět eura/czk za středový kurz a bez poplatků
USA akcie - asi Trading212, s tím nemám zkušenost, ale použil bych to, kdybych chtěl investovat do US akcií; Na USA akcie je fajn i Degiro, byť není pro tento účel úplně bezpoplatkový (bere si cca 2 USD + nějaká velmi malá procenta z částky)
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Navstevnik123 30. 1. 2022 13:37

Za mě:

Degiro má docela omezený výběr ETF (aspoň těch zdarma), omezení počtu a směru obchodů za měsíc bez poplatku a za směnu čehokoliv kromě EUR a CZK mezi sebou si účtuje 0.25%. Dále má poplatek 2,5 EUR za každou využívanou burzu ročně.

Trading 212 má zdarma všechny obchody kdykoliv kolikrát chcete a umí i frakce akcií. Bere si 0.15% za konverzi měny (při obchodování v EUR však úplně bez poplatků).
Promo kódy v mém profilu nebo SZ.
Navstevnik123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 30. 1. 2022 13:54

ggnejez píše:Za mě:

České akcie - jednoznačně Fio - mají poměrně nízké poplatky (byť ne nulové)

Jasne Zdendo, nízké poplatky... 0,36% za pohyb
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod ivo_2 30. 1. 2022 14:41

našel sem par dnů starý článek srovnání brokerů -
https://finlord.cz/2022/01/srovnani-bro ... io-patria/

podle poplatků vypadá dobře xtb
ivo_2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ggnejez 30. 1. 2022 15:53

XTB jsem neznal, koukal jsem na videa a skutečně vypadá velmi dobré, ne-li nejlépe. Navíc už podporuje W8. Vy, co to používáte - jak se to má s dodáváním měny na nákup akcií? Prý podporují Revolut, nicméně Revolut má např. u převodu USD nemalé poplatky. Musí se jít takovou tou konzervativní cestou, kdy si nejdřív USD směňuji na nějaké externí směnárně?
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tennant 30. 1. 2022 16:01

ggnejez píše:Za mě:

Na USA akcie je fajn i Degiro, byť není pro tento účel úplně bezpoplatkový (bere si cca 2 USD + nějaká velmi malá procenta z částky)

Co myslíš tím 2 USD + procenta z částky? Uvažuju nad registrací u Degira a v ceníku vidím 0,50 EUR manipulační poplatek + 0,25 poplatek za konverzi měny. Pominu teď 2,5 EUR ročně za použití burzy. Bavíme se o US akciích.
Tennant
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 30. 1. 2022 16:19

ivo_2 píše:našel sem par dnů starý článek srovnání brokerů -
https://finlord.cz/2022/01/srovnani-bro ... io-patria/

podle poplatků vypadá dobře xtb

To vypadá zajímavě, ale je poměrně zvláštní, že tam chybí Degiro. Taky budu muset tak do roka něco vybrat pro zahraničí. Pro tuzemsko mi Fio vcelku vyhovuje.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod tom brava 30. 1. 2022 21:48

BTW nemá někdo chut stát guru přes broukery zde? o<:) že by udělal přehled broukerů a staral by se o jeho průběžnou aktualizaci (poplatky - za obchody, vklad/výběr, min. objem obchdu, neaktivita, podpora sníž. zdanění, nabídka frakcí, atd)

Sám ted zvažuju výběr (třetího) brouka k DG a T212, a tápu....požaduju frakce, podporu zdanění divi a vklady kartou gratis a co nejmenší min. objem obchodu, prakticky něco jako T212 jak ho pamatuju v r .2020.
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod ggnejez 30. 1. 2022 22:26

Tennant > Máte pravdu, neuvědomil jsem si to, ale oni vlastně relativně nedávno celkově snižovali poplatky.

U XTB si uvědomuji jednu nevýhodu - minimální výše výběru je 3000 CZK. Pod 3000 CZK platíte fixní fee, v korunách 350 Kč. Čili pokud jste malý investor, tak dividendy hned tak nedostanete (respektive ano, ale musel byste nejdřív posílat prachy tam a pak zase zpět...). Stále nevím, jak je to s převodem měn u/na XTB.

O to více tedy v mých očích stouplo Degiro, i na USA akcie. U investice 50 000 Kč zaplatit 125 Kč fee za směnu a 0.5 euro manipulační poplatek mi přijde úplně v pohodě. Jediná nevýhoda u něj zůstává ten debilní MMF/FPT, který může zakládat povinnost podat DP....
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 30. 1. 2022 22:48

XTB za převod měn účtuje 0,5 %, takže je lepší mít účet přímo v EUR / USD a měnit jinde. Dobití SEPA platbou je samozřejmě zadarmo, dobíjet se dá i přes PayPal, takže třeba kartou přímo z Revolutu.
Úplně moc cenných papírů v nabídce nemají, ale obchody jsou opravdu zadarmo a jednoduché.
Minimální výběr 3000 Kč bych opravdu nepovažoval za mínus, méně nedává smysl vybírat. Úplně na mikročástky to není vhodný broker, beztak je minimální hodnota pokynu 100 EUR.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ggnejez 30. 1. 2022 22:51

Dobití SEPA platbou je samozřejmě zadarmo, dobíjet se dá i přes PayPal, takže třeba kartou přímo z Revolutu.

Tedy CZK -> Revolut -> PayPalem charge USD z Revolut karty? Pardon, s PayPalem jsem vždy pracoval jen okrajově, nevím moc, jak to funguje, nicméně v minulosti si pamatuji, jak jsem se nezvládl nikdy vyhnout konverzi na PayPalu, měli to chytře udělaný (chtěl jsem si eura převést na EUR účet na Fiu a prostě smůla, vždy to vnutilo jejich převod na CZK).
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 30. 1. 2022 23:14

Ty neposíláš tu cizí měnu, v paypalu žádné peníze nebudou, ty přidáš do paypalu kartu. A pokud je to eurová karta a "platíš" (v tomto případě dobíjíš) eura, tak k žádné konverzi nedochází.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka