Jak vybrat brokera?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 6. 9. 2022 07:20

''Jaké máte pro tyto účely brokery?''

Lidé s trvalým pobytem v Čechách a na Slovensku by mohli mít všechny akcie i girokonto u Fio.cz a Fio.sk

Lidé s trvalým pobytem v Rakousku a v Německu by mohli mít všechny akcie i girokonto u DKB.de, protože banka umí zařídit daň z francouzských dividend 12,8 % a daň z kanadských dividend 15 %.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod volnicko 6. 9. 2022 08:23

Zkus mrknout na Interactive brokers, ale vyplati se spis pro vyssi objemy. Zahranicni platba me vyjde z Air bank na 100Kc, prevod meny pak na 2 USD, nakupy na platforme jsou pak obecne levne.
Pro mensi objemy se asi vyplati poslat tam primo USD skrze Revolut.

FIO je pro lidi, co neumi ani zakloady anglictiny... Nebo pocitat. :)
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Uživatel77 6. 9. 2022 11:17

FIO mám kvůli poplatkům pouze na CZ tituly. O vyšší objemy se rozhodně nejedná a jednat nebude. Jen to nechci nechat ležet u Revolutu, který pomalu plíživě neustále zhoršuje podmínky a zavádí další poplatky.. Co třeba XTB?
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 9. 2022 14:49

Pro CZ akcie mám také Fio, pro zahraničí pak kvůli vyšší diverzifikaci a různým drobnějším cenovým i jiným (ne)výhodám každého brokera u různých zemí/investičních instrumentů hned tři: Lynx, Degiro a XTB. U všech jsou malé plusy a mínusy, ale žádný z nich nemá vysloveně nějaké obří mínus, že bych od něj odrazoval. Je to na tobě, pro menší objem vyber ale zatím jen jednoho, fakt ne hned tři :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 6. 9. 2022 15:17

@Uživatel77: Pro začátek (pokud nemáš v plánu obchodovat ve velkém) je XTB dobrá volba.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Uživatel77 9. 9. 2022 08:50

Ve velkém opravdu ne, spíše se bude jednat o pravidelné přikupování každý měsic.

EDIT: Nebo mě napadlo přesunout vše k Degiru (hlavně kvůli tomu, že už u nich mám účet), ale tam mě odrazuje poplatek 2,5€ za využíváni burzy. Ten u XTB není, takže to možná dopadne přesně obráceně. Uzavču účet u Degiro a vše přesunu k XTB. Pokud vás teda nenapadá nějaká výrazná nevýhoda.

Bude se jednat pouze o ETF a z velké části divi akcie US (vzhledem k nulovým poplatkům možná i CZ)
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggnejez 11. 9. 2022 12:12

Ad Brokeři, můj názor, vše jsem docela intenzivně rešeršoval:

Fio: Jedině na české akcie, na to je to nejlepší broker. Jinak pro velké objemy. Co se týče měn, tak má úplně šílený spread, takže dolary/eura si tam musíš dostat od jinud. Stojí za zmínku, že je to jeden asi ze 2 brokerů, který ti v CZ umožní kupovat originální USD ETFka, např. $VOO.

Degiro: Super broker nizozemské Flatex banky. Ideální na ETF. Převod CZK<>EUR s 0% přirážkou za středový kurz. EUR<>cokoliv jiného je s přirážkou 0,25%, což je ale stále za mě OK. Nákup US akcií - 1 euro fixní poplatek. U ostatních burz je to různě, ale nejvíc se platí za Tradergate - 3,90 euro. Degiro má poměrně široký záběr na všemožné burzy a měny. Je to za mě skvělý broker, jedinou nevýhodou je, že ti vždycky dividendy zkonvertuje do EURa, v základním (levném) účtu neumožňuje dlouhodobě držet dolary či jiné měny. Takže např. u dolarových dividend přicházíš o 0,25%, což ale není moc. Dále platíš 2,5 eura ročně za každou burzu, na které něco držíš. To je ale podle mě taky zanedbatelný... Jinak Degiro používá FIFO, drží skutečné akcie (ne deriváty) a neumožňuje frakce. Sám Degiro používám a výhoda je, že prostě pošleš šablonou CZK na jejich účet u české banky a druhý den to tam máš + to máš zkonvertované do eur. Nemusíš se o to tedy starat.

XTB: Polský broker s certifikací ČNB. Taky skvělý. V porovnání s Degirem má výrazně menší nabídku akcií a ETF. Některé menší firmy např. v USA neumožňuje koupit. Rovněž neumožňuje nakupovat např. na Polské burze. Výhodou je, že neplatíš vůbec nic za držení. Nevýhodou jsou jako vždy měny. Můžeš u XTB mít až 3 účty v různých měnách (tedy např. CZK, USD a EUR). Mezi těmito účty nelze převádět. Pokud si koupíš z CZK účtu USD akcie, tak ti ty prachy převede XTB na dolary s 0,5% přirážkou. To už je víc, ale furt je to relativně fér (Fio má asi 3,2%). Pokud si tam dostaneš dolary/eura třeba z Revolutu, tak tuto přirážku neplatíš. Poplatky XTB aplikuje do spreadu, který je ale transparentní. Co jsem koukal, tak je to vždy pár centů na akcii. XTB nyní neumožňuje frakce, ale plánuje je do konce roku zavést. Za mě rovněž skvělý broker, o trošku levnější než Degiro, akorát si musíš ošéfovat přísun měny, což nejsnáz uděláš přes Revolut.

IBRK: Skvělý americký broker, akorát je potřeba přenastavit poplatkový režim. Umožňuje frakce, má šíleně velký výběr akcií a ETF (je tam prakticky všechno). Sám ho nemám, takže nemohu komentovat, nicméně určitě nemusíš platit 100 Kč za WIRE platbu CZK. Tady máš video, jak to obejít - https://www.youtube.com/watch?v=zGfzgq1ntvI

S Degirem ani XTB neuděláš chybu. Degiro je pohodlnější, ale malinko dražší (nicméně pár tisíc v dividendovce ti ty poplatky ročně pokryje). XTB je levnější, ale má menší množství zalistovaných titulů a musíš si tam dotáhnout prachy z Revolutu.
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Uživatel77 11. 9. 2022 17:01

Degiro zní velmi dobře, zatím s ním mám jen malou zkušenost (nákup pár ETF cca 2 roky zpět). Nedávno jsem četl článek o nákupu US titulů "bez poplatku" (musím projít aktuální podmínky a sazebník, vím že kolem transakce byly vždy nějaká procenta). Převod dividend na eura mě (zatím) netíží, trochu mě ale mrzí, že u Degiro nejdou zakoupit některé REIT tituly.

XTB mám zatím jen demo účet a povedlo se mi najít v nabídce všechny tituly, které mám u Revolutu. Převod USD a EUR by šel zatím v malých objemech přes revolut, ale očekávám další zhoršení podmínek a tak bych se jakékoli závislosti na revolut rád vyvaroval. 0,5% přirážka za převod u XTB je ale akceptovatelná. XTB velmi silně nahrává do karet pobočka v ČR.

IBRK nakonec vyřadím ze hry, rád bych rozhraní v češtině.

Nejvíc se mi ale stejně líbí prostředí v revolutu. V grafu jsou hezky vidět všechny transakce, pod jednou ikonou je tam hezky vyobrazený výkon celého portfolia atp....
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 9. 2022 19:31

@ggnejez to popsal hezky, ale u Degiro má chybu: NENÍ vůbec důvod si US dividendy automaticky nechat konvertovat na eura: stačí v Nastavení vypořádání měn vypnout pro USD automatickou konverzi (AutoFX) a nechat tam manuál, pak bude Degiro USD zůstatek držet, nebude ho převádět na eura. A pokud by pak nebylo dost USD na Degiro účtu třeba pro nákup dalších USA akcií (protože při vypnutém AutoFX je třeba mít v dané měně dost, když konverze není automatická), stačí ten USD AutoFX na chvíli (klidně jen na ten nákup) zase zapnout, tím se nakoupí za eura- a pak hlavně zase vypnout, aby se přes noc (typicky druhý den ráno) ty dolary v hotovosti automatickou konverzí nepřevedly na eura. Tedy jde s tím pracovat, když se chce, dělám to běžně (autoFx u dolarů trvale vypnutý, zapínám jen na tu malou chvíli, když chci něco v USA přikoupit a auto konverze z eura se na to zrovna hodí).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Uživatel77 11. 9. 2022 21:22

O tomto postupu jsem taky slyšel, ale zatím mi autoFX nepřekáží. Spíš mě moc nejde do hlavy, proč Degiro a XTB uvádí rozdílnou výši dividend u stejného titulu.... Rozdílné ceny chápu, z něčeho XTB žít musí, ale u dividend ukazuje XTB více, než Degiro.
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggnejez 11. 9. 2022 22:32

minarjo > díky za tip, toto jsem nevěděl. Jsi si jistý, že na mě nevyskočí nějaké poplatky? Já právě vím, že manuální konverze jsou spjaty s docela vysokými poplatky.

Jinak ad US akcie na Degiru - oficiálně se platí za nákup 0 euro, ale je tam ještě tzv. manipulační poplatek, který dříve dělal 0,5 euro a nyní asi 2 měsíce dělá 1 euro. To znamená, že pokud budete chtít nakupovat americké akcie, tak budete za každý buy order platit 1 euro + 0,25% za převod z eura na dolary + 2,5 dolarů ročně za každou burzu.
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Uživatel77 12. 9. 2022 10:32

Pokud zapneš před nákupem autoFX tak se nebude jednat o manuální konverzi, ale automatický převod spojený s nákupem titulu a ten by měl být zdarma ne?

ad poplatky
Když to přetáhnu k Degiro, tak ročně odteče do poplatků vice než 20€, které mohou vydělávat peníze v nějakém titulu. Takže další + pro XTB. Mám tu otevřené obojí a XTB má oproti Degiru vyšší cenu o pár desítek centů a dovolí mi koupit REIT tituly, které mám u revolut.
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 9. 2022 12:46

Rozdíl v cenách bude dán asi spíš zpožděním dat z burzy u jedné služby. Jinak nákup/prodej mají oba burzovní, ke spreadu si nic nepřidávají, to dělá snad jen etoro.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ggnejez 12. 9. 2022 16:03

tmx643 > Spread jako prase aplikuje eToro a Trading212. XTB má spread a přiznává to, ale je opravdu velmi malý. Je to jediný poplatek, který účtují. Navíc ten spread je transparentní. Degiro by žádný spread aplikovat neměl, mají férový fixní poplatek 1 euro za nákup.

Zajímal by mě Ladislavův názor na Erste.
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 9. 2022 16:43

Spread je rozdíl nákup/prodej (bid/ask). Nejde přece nemít spread, protože spread má při obchodování z principu jakákoliv burza na jakémkoliv aktivu. Je jedno, jestli akcie, forex, dluhopis nebo třeba kryptoměna.
Jde o to, jestli si ten spread daný obchodník nezvětšuje a to dle mých zkušeností XTB nedělá. Dohledal jsem vždy můj obchod normálně v historii burzy v danou sekundu a za danou cenu. Stejně tak Degiro.
Ale samozřejmě to lze zkontrolovat až zpětně, protože většina burzovních dat není živá, ale obvykle o 15 minut zpožděná.
Takže pokud vidíš nákup za 61,50, ale on se ti provede za 61,70 (nebo třeba 61,20), je to tím, že 61,50 byl o 15 minut dřív.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka