Ad Brokeři, můj názor, vše jsem docela intenzivně rešeršoval:
Fio: Jedině na české akcie, na to je to nejlepší broker. Jinak pro velké objemy. Co se týče měn, tak má úplně šílený spread, takže dolary/eura si tam musíš dostat od jinud. Stojí za zmínku, že je to jeden asi ze 2 brokerů, který ti v CZ umožní kupovat originální USD ETFka, např. $VOO.
Degiro: Super broker nizozemské Flatex banky. Ideální na ETF. Převod CZK<>EUR s 0% přirážkou za středový kurz. EUR<>cokoliv jiného je s přirážkou 0,25%, což je ale stále za mě OK. Nákup US akcií - 1 euro fixní poplatek. U ostatních burz je to různě, ale nejvíc se platí za Tradergate - 3,90 euro. Degiro má poměrně široký záběr na všemožné burzy a měny. Je to za mě skvělý broker, jedinou nevýhodou je, že ti vždycky dividendy zkonvertuje do EURa, v základním (levném) účtu neumožňuje dlouhodobě držet dolary či jiné měny. Takže např. u dolarových dividend přicházíš o 0,25%, což ale není moc. Dále platíš 2,5 eura ročně za každou burzu, na které něco držíš. To je ale podle mě taky zanedbatelný... Jinak Degiro používá FIFO, drží skutečné akcie (ne deriváty) a neumožňuje frakce. Sám Degiro používám a výhoda je, že prostě pošleš šablonou CZK na jejich účet u české banky a druhý den to tam máš + to máš zkonvertované do eur. Nemusíš se o to tedy starat.
XTB: Polský broker s certifikací ČNB. Taky skvělý. V porovnání s Degirem má výrazně menší nabídku akcií a ETF. Některé menší firmy např. v USA neumožňuje koupit. Rovněž neumožňuje nakupovat např. na Polské burze. Výhodou je, že neplatíš vůbec nic za držení. Nevýhodou jsou jako vždy měny. Můžeš u XTB mít až 3 účty v různých měnách (tedy např. CZK, USD a EUR). Mezi těmito účty nelze převádět. Pokud si koupíš z CZK účtu USD akcie, tak ti ty prachy převede XTB na dolary s 0,5% přirážkou. To už je víc, ale furt je to relativně fér (Fio má asi 3,2%). Pokud si tam dostaneš dolary/eura třeba z Revolutu, tak tuto přirážku neplatíš. Poplatky XTB aplikuje do spreadu, který je ale transparentní. Co jsem koukal, tak je to vždy pár centů na akcii. XTB nyní neumožňuje frakce, ale plánuje je do konce roku zavést. Za mě rovněž skvělý broker, o trošku levnější než Degiro, akorát si musíš ošéfovat přísun měny, což nejsnáz uděláš přes Revolut.
IBRK: Skvělý americký broker, akorát je potřeba přenastavit poplatkový režim. Umožňuje frakce, má šíleně velký výběr akcií a ETF (je tam prakticky všechno). Sám ho nemám, takže nemohu komentovat, nicméně určitě nemusíš platit 100 Kč za WIRE platbu CZK. Tady máš video, jak to obejít -
https://www.youtube.com/watch?v=zGfzgq1ntvIS Degirem ani XTB neuděláš chybu. Degiro je pohodlnější, ale malinko dražší (nicméně pár tisíc v dividendovce ti ty poplatky ročně pokryje). XTB je levnější, ale má menší množství zalistovaných titulů a musíš si tam dotáhnout prachy z Revolutu.