@Abu Simbel:
Pokud chceš být informován i o BLOKACI platby kartou (tedy i takové, která vůbec nemusí být obchodníkem zaúčtována, i proto to má ČSOB zvlášť), stačí si nastavit e-mailové notifikace v internetovém bankovnictví v Nastavení - Moje info - Karty a tam Platba kartou. Chodí to pak i při běžné blokaci. A že je to (blokace a zaúčtované platby) v historii oddělené, ano pro někoho to je nezvyk, ale je to proto, že před zaúčtováním může být obchodníkem platba změněna, nebo vůbec nezaúčtována, pak by to v historii v těch opravdu zaúčtovaných přece mylně informovalo. Ano že to tak dělá Air Bank a jiné banky vím, ale ne každému to tak vyhovuje. To že se o skutečně zaúčtované částce dozvíš až jejím zaúčtováním, a ne nějakou blokací, je přece zcela běžné, i to že se tyto částky liší. Takže to oddělení má něco do sebe, pár příkladů:
- u samoobslužné benzínky uděláš blokaci třeba na 1000 Kč ale v reálu natankuješ jen za 678 Kč. Pak je blokace vyšší než za pár dní zaúčtovaná částka a banky, které to dávají do společné historie transakcí, tě vlastně mystifikují
- opačný případ je třeba u plateb v MHD, autobusech atd. Tam jde do blokace typicky jen 1 Kč, kterou si dopravce ověřuje, že je karta "živá", až při zaúčtování je stržena skutečná částka (mnohdy až cca za týden od první takové platby)
- no a třetí případ je plná či částečná refundace obchodníkem, kdy je částka zablokována, ale pak následně zčásti či komplet vrácena, automaticky či manuálně ze strany obchodníka (třeba nápojový automat nevydá nápoj, eShop zašle jen část objednávky a zbytek vrátí atd)
U všech těchto případů tě styl "Air Bank" mystifikuje, protože v historii mezi běžnými transakcemi uvádí i blokace kartou, které s reálnou později zaúčtovanou platnou nejsou shodné, takže mít blokace separátně může z tohoto důvodu mnohým vyhovovat. Já osobně jsem zvyklý na oba způsoby, ale ani jeden není dokonalý, je třeba to prostě chápat, že platba kartou je mezi blokací a zaúčtováním "živá" a může se změnit.
Asi nejhorší systém v tomto má UniCredit Bank, kde blokace v historii na několik hodin v den zaúčtování zmizí a až pak se tam objeví zaúčtovaná platba - takže určitou dobu to není v historii vůbec, to je ten správný bordel
.