Cvak - platební služba od Airbank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod 123123123 13. 3. 2024 18:06

Takže bych si mohl svoji kartou provadět platby rovnou na svůj účet, žádný rvlt bych nepotřeboval. Akorát ten poplatek 0,8 % z transakce, to je moc hodně. To raději budu dál používat rvlt.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 4. 2024 17:16

Použil někdo z vás CVAK?

Na FB čtu jen samé kritiky od uživatelů a oslavné ódy od Air Bank.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 4. 4. 2024 18:33

Já se s touto službou zatím ještě nikde nesetkal.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod P_H_ 28. 9. 2024 09:32

Schwarzie píše:Já jsem tím platil u místního prodejce zmrzliny a bylo to rychlé a jednoduché (přes Apple Pay). V podstatě šlo o otevření internetové stránky v mobilu z načteného QR kódu z Cvak karty prodejce, kliknutí na odkaz a zaplacení přes Apple Pay tak, jak se v mobilu platí např. v e-shopu.

Přesunu do správného vlákna. Cvak je a vysoce pravděpodobně zůstane niche službou, velkohubým prohlášením o "vyhlašování války platebním kartám" navzdory. Navíc v segmentu HoReCa, odkud se ozývá nejhlasitější fňukání na poplatky za karty, to bude mít minimum podniků. Fakt ne u někoho, kdo bere euro za 20 korun, do půllitru nalije 0,47 l a pravidelně vyplakává do novin, kolik procent útraty by mělo být správné (a nejlépe povinné) dýško.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 9. 2024 10:01

někdy v půlce toho citovaného "návodu" na provedení platby jsem se ztratil.

Souhlasím, že to bude spíše "hobby" platba, navíc nevhodná pro cizince.

Před krátkou dobou jsem byl v Hong Kongu, Macau a na Taiwanu. Akceptovali tam různé QR platby (Alipay, WeChat), ale pro mne, jako turistu nepoužitelné. V Hongkongu nakonec vedla jejich Lítačka, kterou šlo platit nejen za dopravu, ale i v obchodech (7eleven a další) a restauracích. Pokud brali karty, tak někdy jen UnionPay, ale v zásadě všude se platilo tou Lítačkou.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod LXIDCX 28. 9. 2024 13:48

Podařilo se vám tu jejich lítačku nabít někde kartou, nebo to jde opravdu jenom v hotovosti, jak je zmiňováno v průvodcích? Letím tam za měsíc a řeším, kterou kartou budu vybírat z ATM.
LXIDCX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 9. 2024 18:36

jen v hotovosti. Buď v automatech v metru (berou jen bankovky 50 a 100) nebo v obchodech 7eleven (minimální částka dobití je 50). Na konci lze vrátit a strhnou si, tuším, 11 HKD.

Na a z letiště si neber speciální vlak, stojí prý 120 HKD, místo toho lze vzít autobus za nějakých 6 z a na metro.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 9. 2024 10:51

Zrovna jsem byl s kamarádem na procházce, tak doplním info k cestě z letiště v Hong Kongu.

V metru se dá platit i běžnou kartou, jen je to o fous dražší. Ale automatické brány, které berou i VISA/MasterCard jsou v každé stanici třeba jen dvě a je to lehce dražší, než platba Octopuskou. Stejně tak v autobusech je možné platit běžnou Visa/MC. V tramvaji si nejsem jist. Nakonec se její nezbytnost ukázala u levných restaurací, kde běžné karty nebrali. Octopus card můžeš koupit rovnou na letišti.

Z letiště můžeš jet speciální vlakovou linkou asi za 120 HKD do centra na oranžové metro, nebo jet z letiště autobusem S1 za 6 HKD na jednu z posledních stanic oranžového metra. Sice dáš víc za metro do centra (cena za jízdenku pro metro je dle ujeté vzdálenosti), ale bude tě to stát třeba 16,80 HKD, tedy asi pětinu. Cesta autobus+metro je asi o 10 minut delší.

Octopuskou jsme zaplatili všude kromě veganské restaurace u sochy budhy. Tam chtěli hotovost. Naopak ve městě jsme narazili na restaurace, co nebraly hotovost a jen Octopus, WeChat a AliPay.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ripper6 30. 9. 2024 20:08

CVAK - "Klient musí být při placení Cvakem vždy připojen k internetu, ať už za pomoci mobilních dat, nebo Wi-Fi sítě"

Na nic, rada lidi nema internet v mobilu a wi-fi neni vzdy spolehlive nebo zaruka se pripojit :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mojmax 30. 9. 2024 20:31

Nemít internet ve smarthphonu je asi jako jet autem jenom na jedničku (případně na dvojku v případě pouze wifi bez mobilních dat).
mojmax
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 8. 10. 2024 17:19

Placení Cvakem už umožňují dvě tisícovky obchodníků. Je to dvakrát víc obchodníků než má Qerko, což je nejúspěšnější start-up v tomto segmentu. Průměrná platba provedená Cvakem činí 667 korun.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/c ... roj=cxrecs

Qerkem platím celkem často, považuji to za dobrou službu. Na Cvak jsem ale zatím ještě nikde nenarazil, přitom by měl mít dvakrát větší "hustotu" :hm
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 8. 10. 2024 17:26

Kolik z těch obchodníků nemělo ani jednu platbu?

Taky jsem Cvak neviděl vůbec nikde – ale tady beztak všichni berou karty už roky. (Možná řemeslníci? Tam netuším.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 9. 10. 2024 21:53

Tak díky tomuto článku https://www.penize.cz/nakupy/462168-bez ... -rozsiruji už vím, kde je největší šance se setkat se službou Cvak :-)

Nejvíce dosavadních klientů je z oboru stravování (restaurace, stánky a mobilní provozovny), následují silniční nákladní doprava, kadeřnické, kosmetické a podobné služby. Mezi další obory patří výroba oděvů, činnosti v oblasti informačních technologií, vzdělávání, opravy výrobků pro osobní potřebu a domácnost. Cvak ale našel uplatnění třeba i v nemocnici nebo taxíku.

Zároveň v tom článku uvádějí, že Qerko má 1400 klientů, takže jestli Cvak má 2000 klientů, tak to není dvojnásobek :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Schwarzie 17. 5. 2025 07:40

Milosi, nove se se Cvakem muzes setkat v Albertu. V Aplikaci Muj Albert (mam iOS) lze sluzbu pridat jako zpusob placeni u pokladny a nastavit MyAir nebo Smart Banku aplikace pro potvrzeni platby. Zkousel jsem a funguje bez problemu. Nevidim vsak duvod, proc bych tim mel platit. To je pro mne rychlejsi pipnout hodinkami. Odmenu Albert (mam ted 2% u Airbank) to zachovava.
Schwarzie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 17. 5. 2025 11:41

Této novinky v appce MůjAlbert (ve verzi iOS i Android) jsem si všiml ve čtvrtek. Zatím jsem ale přes Cvak v Albertu platit nezkoušel, jelikož aktuálně funguje jen se SB Airbanky a Monety. Až vyčerpám 10% cashback za placení kartou ČS, tak Cvak v Albertu asi vyzkouším :nenapadne
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka