od PatrikChrz 8. 6. 2009 01:24
dave_no: byl jsem 3 týdny na dovolené, takže se k diskusi přidám teprve teď.
Ano, pokud nedochází ke konverzi měn, tak pro platby mezi ČR a Slovenskem opravdu není lepší varianta než FIO. Založením účtu u FIO vlastně získáš účty dva, oba se stejným číslem, ale jiným kódem banky.
Účet xxxx/2010 je český a účet xxxx/8330 je účet slovenský. Slovenský účet funguje ale pouze pro převody v rámci Slovenska, zahraniční platby se jim jaksi zprovoznit zatím nepodařilo (pokud mi za uplynulé 3 týdny něco neuteklo), přestože to slibovali do konce 1. čtvrtletí tohoto roku.
Nevýhodou jsou ovšem kurzy cizích měn (pokud budeš potřebovat převádět EUR na CZK nebo obráceně). FIO používá kurzy ČSOB (patří k nejhorším na trhu), takže u větších částek už se to nevyplatí. Proto bych raději doporučil devizovou společnost. REOL by měl mít převody z i na Slovensko úplně zdarma (nezkoušel jsem), stejně jako devizy.cz (ti mají navíc zdarma převody z i do Polska).
Účet na Slovensku nemusí stát vůbec nic, minimálně pro soukromou potřebu může být dobrá Privatbanka, podle info od Dalicha základní služby jsou zdarma.
Ohledně toho speciálního běžného účtu - asi by bylo lepší FIO konto (aktuální úrok 2,3 %). Ve spojení s běžným účtem se dá v podstatě používat jako klasický účet (peníze přijímat na FIO konto a před převodem on-line převést potřebou částku bez jakéhokoliv poplatku na běžný účet a z něj poslat ven). To už je opravdu lepší eMax+ u mBank (také 2,8 %), resp. 4 kousky, peníze rozložit rovnoměrně mezi ně a pak se dá s tou jednou platbou za měsíc celkem v pohodě vyjít.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.