Jak na složitý zahraniční převod

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 19. 5. 2009 11:55

bimmi: no spis se tady rozepis. Nicmene jak jsem psal vyse, MB konkretne neznam, treba je to fakt bomba - ale je divne, ze by to tady nikdo nevedel, viz. treba Patrik.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod dave_no 28. 5. 2009 20:50

Dobry den, potrebuji jedine - prijmat a odesilat platby z Ceska na Slovensko. Mam ucet u mBank a ta do zahranici vubec neposila. Ucet u CSOB to umoznuje, ale uctuje si nehoraznej poplatek cca 250 Kč za prevod. Z diskuzi jsem pochopil, ze pro muj ucel by byl asi nejvhodnejsi Wallich. Na jejich strankach je ale minimum informaci o cenach poskytovanych sluzeb. Co vse se u nich plati? Ja potrebuji primarne neplatit za prichozi platby.

Pokud by pro muj ucel existovala jina lepsi varianta, byl bych rad. Napadlo me zalozit si ucet ve Slovenske bance a jednou za rok si penize preposlat na ucet v Cesku. Tam ale uz naskakujou castky za vedeni uctu, za prichozi polozku atd. Takze nevim, patit 250 Kc, kdyz mi na ucet prijde 500, me neprijde jako dobrej napad. Budu rad, kdyz mi poradite. Diky!
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 28. 5. 2009 21:14

dave_no: pokud resis CZ vuci SK, tak si zaloz ucet ve FIO. Potom se ti automaticky otevre i ucet na SK pod stejnym cislem jenom pod jinym kodem banky.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod dave_no 28. 5. 2009 22:50

FIO vypada dobre, ovsem u tech prichozich a odchozich plateb do SK je uvedena cena - ve výši naúčtované prováděcí bankou. Tzn. Slovak mi posle penize a ja nezaplatim nic a on podle jeho banky, tak to chapu. A co se tyce tech typu OUR, BEN a SHA, kdyz mi on neco posle a da BEN, tak to zaplatim stejne ja? Divny :-))

Jo a jeste, byl by pro me vhodnejsi ucet v CZK nebo EUR?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 29. 5. 2009 08:49

dave_no: v pripade prevodu v ramci Slovenska se zadne OUR/BEN/SHA neaplikuje :wink:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod dave_no 1. 6. 2009 21:02

Jeste k FIO - Specialni bezny ucet (http://www.fio-zalozna.cz/ucty.itml).

Speciální běžný účet (jen v Kč) je účet s vysokým úrokem ve výši 2,8 % p.a., avšak s poplatkem za každý výběr ve výši 0,1 % z vybírané částky.

Vypada to lakave, ale nejakej hacek v tom bude ne?:)
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 1. 6. 2009 21:25

háček jsi citoval...
s poplatkem za každý výběr ve výši 0,1 % z vybírané částky.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod dave_no 1. 6. 2009 22:10

Dobra, asi to prameni z mych neznalosti ve financich. Kdyz budu mit na ucte 100 000, urok 2,8% je predpokladam rocni, takze po roce tam budu mit 102 800. Kdyz to pak vyberu, bude me to stat 1 028. Rocni vydelek 1 772. Lepsi nez kopanec do zadku ne?:))

Jestli ten specialni ucet je i zdarma v ramci platebniho styku CR-SR, tak neni co resit ne? :shock:

Ale ciste teoreticky, i mBanka tohle nabizi, urok u eMax maji 2,3% a vzhledem k tomu, ze u nich mam ucty by to bylo mozna lepsi, ale stejne nechapu v cem na tom vydelaji, ja jim nic nezaplatim, ale oni me par tisic rocne?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zadirr 1. 6. 2009 22:41

Skoro, až na dvě nepřesnosti:
1) Špatná zpráva je, že z úroku ti strhnou daň 15%, takže z 100.000 nedostaneš 2.800 ale jenom 2.380.
2) Dobrá zpráva je, že 0,1% z 102.380 není 1.023,80 ale jenom 102,38, takže roční výdělek bude 2.377,62
zadirr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod libol 2. 6. 2009 07:04

dave_no píše:Ale ciste teoreticky, i mBanka tohle nabizi, urok u eMax maji 2,3% a vzhledem k tomu, ze u nich mam ucty by to bylo mozna lepsi, ale stejne nechapu v cem na tom vydelaji, ja jim nic nezaplatim, ale oni me par tisic rocne?

Mbanka má u eMax+ úrok 2,8% (a pokud počítáš jeden výběr ročně, tak bez poplatku)
Mbanka má u eMax úrok 1,3% (výběr kdykoli bez poplatku)
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 2. 6. 2009 08:34

Spis me tak napada, kolik stoji prevod na jiny ucet, ze by si to clovek v pripade potreby presoupnul na jinej ucet.

BTW pro me osobne bezpredmetne, protoze zatim pumpuji GE.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 6. 2009 01:24

dave_no: byl jsem 3 týdny na dovolené, takže se k diskusi přidám teprve teď.

Ano, pokud nedochází ke konverzi měn, tak pro platby mezi ČR a Slovenskem opravdu není lepší varianta než FIO. Založením účtu u FIO vlastně získáš účty dva, oba se stejným číslem, ale jiným kódem banky.
Účet xxxx/2010 je český a účet xxxx/8330 je účet slovenský. Slovenský účet funguje ale pouze pro převody v rámci Slovenska, zahraniční platby se jim jaksi zprovoznit zatím nepodařilo (pokud mi za uplynulé 3 týdny něco neuteklo), přestože to slibovali do konce 1. čtvrtletí tohoto roku.
Nevýhodou jsou ovšem kurzy cizích měn (pokud budeš potřebovat převádět EUR na CZK nebo obráceně). FIO používá kurzy ČSOB (patří k nejhorším na trhu), takže u větších částek už se to nevyplatí. Proto bych raději doporučil devizovou společnost. REOL by měl mít převody z i na Slovensko úplně zdarma (nezkoušel jsem), stejně jako devizy.cz (ti mají navíc zdarma převody z i do Polska).
Účet na Slovensku nemusí stát vůbec nic, minimálně pro soukromou potřebu může být dobrá Privatbanka, podle info od Dalicha základní služby jsou zdarma.

Ohledně toho speciálního běžného účtu - asi by bylo lepší FIO konto (aktuální úrok 2,3 %). Ve spojení s běžným účtem se dá v podstatě používat jako klasický účet (peníze přijímat na FIO konto a před převodem on-line převést potřebou částku bez jakéhokoliv poplatku na běžný účet a z něj poslat ven). To už je opravdu lepší eMax+ u mBank (také 2,8 %), resp. 4 kousky, peníze rozložit rovnoměrně mezi ně a pak se dá s tou jednou platbou za měsíc celkem v pohodě vyjít.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 6. 2009 12:00

stanislav.stribrny píše:Děkuji pěkně, je to vyčerpávající.

Ale koukám na WallichFx. On je v poplatcích ještě rozdíl mezi SHA a OUR, tzn. že např. těch 100 Kč od REOL bude asi SHA?

Já totiž musím zadávat OUR, jde o výplaty brigádníkům, v mém oboru je to tak obvyklé, že všechny náklady platí objednavatel.

V jiné diskusi jsem se dozvěděl, že REOL údajně zasílá v rámci Německa z německého účtu, takže by to pro příjemce mělo být bez poplatku.
Pak je tu ještě samozřejmě ještě jiná možnost. Založit si účet v Žitavě (zdarma založení i vedení), peníze na výplaty na něj poslat najednou (za jeden paušál) a z něj za nějakých 20 centů rozesílat po celé Evropě :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 22. 7. 2009 16:30

Tak jsem dal na doporučení PatrikChrz a podepsal smlouvu s REOL. Oproti "klasice" bych měl něco ušetřit (není to nic, o co bych zchudnul, ani naopak na tom nezbohatnu, ale v době krize to potěší už jen z principu :-)).

Odzkoušel jsem to na platbě za pár stovek USD, tak uvidíme.

UniCredit:
poplatky 0,9% z částky min. 250 Kč
valutový kurz

REOL:
poplatek 100 Kč
kurz o 0,2 Kč na USD lepší než u UniCredit

Suma sumárum jsem ušetřil asi dvě kila, nic moc, ale lepší než rezavým drátem do oka :-D
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod macejd 26. 7. 2009 18:05

REOL a platby z CZ na SK:
Potvrdzujem, že prevod je bezplatný. Mám odskúšaný príjem platby na slovenské mKonto.
Predtým než som sa dostal k REOL-u (aj vďaka radám na tomto fóre) som prevádzal z České spořitelny do Slovenskej sporiteľne. Ak je príkaz zadaný cez internetbanking a sú vyplnené všetky údaje (BIC, SWIFT) korektne, poplatok bol 50 Kč - kurz devíza predaj - v porovnaní s REOL-om nevýhodný.
macejd
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka