Jak na složitý zahraniční převod

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 7. 2009 19:26

Zdarma převody na Slovensko má i FIO (do jakékoliv slovenské banky, ne jen do FIO - Slovensko), nevýhoda oproti REOLu je ale v kurzu - deviza prodej dle ČSOB (takže ještě horší než ČS).
Za "místní poplatek" má převody ještě ČSOB (ale jen do ČSOB - Slovensko) a Raiffeisen do Tatrabanky. Oproti REOLu opět nevýhoda v kurzu.
FIO chystá od srpna Europlatby, zatím prosakují informace o ceně 50-100 Kč, což je sice cca polovina toho co si účtují ostatní banky, ovšem pořád je to víc, než jsem čekal (čekal jsem, že by to mohlo být zdarma, tak jako to mají např. německé nebo slovenské banky), tak uvidíme s jakou částkou přijdou až to bude definitivní.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 27. 7. 2009 06:19

macejd: dle meho je na prevod CZ-SK docela vhodne i FIO (samozrejme s prihlednutim k vysi platby a pripadneho kurzu).
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 6. 8. 2009 09:19

Nevíte, která z devizových společností posílá peníze i do Ruska?
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2009 10:25

Nevidím důvod proč by měl být problém s odesíláním peněz zrovna do Ruska. Spíš půjde o to o jakou měnu půjde. Pokud se bude obchodovat v nějaké "normální" :D měně (EUR, USD, GBP, CHF), tak každá, jestli má některá v nabídce RUR to se musíš zeptat.

Vím o jednom člověku, co používá WallichFx na příjem plateb z Ruska, ale jde o platby v USD.
Těch devizových společností není zas tolik, tak je zkus obvolat, nebo poslat maily. Na straně "2" této diskuse je seznam těch, které znám.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2009 11:02

Už se to tu objevilo ve více diskusích, ale opakování matka moudrosti - Fio oficiálně spustilo europlatby (podmínka - částka v EUR, banka musí být "SEPA kompatibilní", nemusí jít nutně o platby do zemí EU, vyzkoušena např. platba do Chorvatska).
http://www.mesec.cz/aktuality/drahe-zah ... minulosti/
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 6. 8. 2009 11:19

PatrikChrz: A jak je to s kurzem? Vyplatí se ješte REOL, nebo díky malému poplatku je to snadnější a stejně "drahé" přes Fio?
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2009 11:25

No rozdíl v poplatku je asi 50 Kč (2 EUR proti 100 Kč), rozdíl v kurzu odhaduji na 30 haléřů na 1 EUR. Takže u malých plateb se vyplatí FIO, u velkých zase REOL.
Odhaduji, že ta hranice bude někde kolem 170 EUR.

Navíc europlatby jsou pouze pro platby v EUR. Kdežto s REOLem můžeš poslat za 100 Kč i jiné měny (pokud s nima obchoduje).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikicz 6. 8. 2009 12:07

Ruprecht001: vyplatí se přemýšlet. například EUR do eurozóny se vyplatí koupit u REOLu a nechat si je zdarma poslat na svůj (slovenský) IFO EUR účet a odtamtud zaplatit. Ostatní měny jednoznačně REOL.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 6. 8. 2009 15:46

Co je to prosímvás SEPA kompatibilní? A můžou se přes Fio posílat peníze do Ruska? (tedy pokud by měl příjemce EURO účet)
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 6. 8. 2009 15:49

mikicz: a IFO EUR účet je co?

update: Jo ty asi myslíš FIO EUR? To byl jen překlep? Nebo to něco opravdu je?
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2009 16:01

Jsou 2 základní možnosti. Je možné poslat platbu přes standardní SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci) a nebo zjednodušeným systémem mezi bankami zapojené do dohody kolem Evropské centrální banky, která SEPA platby zastřešuje.

Nejsem si tím přesně jist, ale chápu to takto:
V prvním případě je prostředníkem mezi bankou odesilatele a bankou příjemce právě SWIFT.
Ve druhém případě komunikaci zprostředkovává právě Evropská centrální banka. Je tedy třeba, aby obě banky, které si chtějí poslat SEPA platbu, měly přímé napojení na Evropskou centrální banku. U bank v zemí EU je to jejich povinnost (100 % v zemích, kde je národní měnou EURo, v ostatních si nejsem jist), ostatní banky se do tohoto systému mohou, ale NEMUSÍ zapojit. Pokud do něj zapojeny nejsou, nelze SEPA platbu realizovat.

SEPA platbu je tak možné poslat i do Chorvatska (osobně vyzkoušeno, přišla následující den) a prý i do USA (to tvrdí Dalich :) ). Ne však do všech bank.

Zrovna dnes jsem se pokoušel zadat další platbu do Chorvatska a neprošla - nahlásilo mi to, že SWIFT je příliš krátký, že chybí poslední písmeno, které rozlišuje pobočku :( Nebylo to pro mě, takže jsem dál nezjišťoval jestli jde o chybnou informaci, odesilatel to nakonec zařídí odesláním hotovosti v cenném psaní :).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 6. 8. 2009 16:09

tak jsem koukal na to Rusko, bohužel to asi nepůjde, v Rusku nemají banky IBAN, asi Rusko vůbec není v té asociaci, Saudská Arábie tam je :-)
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2009 17:50

Když je možné zasílat z Ruska k nám, tak to určitě musí být možné opačně. Zkus se v těch devizových společnostech zeptat.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod btw 6. 8. 2009 18:20

stanislav - jen tak pro zajímavost, kolik stojí platba do RF přes některou z českých bank, když to chceš řešit přes devizovou společnost?
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 8. 2009 18:43

btw: jako platba do "běžného zahraničí", tedy 0,8 až 1 % z platby s minimální (250 až 500 Kč) a maximální částkou (1500 až 2500 Kč).
Oproti tomu je 100 Kč od REOLu zadarmo.

A k tomu ještě rozdíl v kurzu, to je další cca 1 % :).
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka