Jsou 2 základní možnosti. Je možné poslat platbu přes standardní SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci) a nebo zjednodušeným systémem mezi bankami zapojené do dohody kolem Evropské centrální banky, která SEPA platby zastřešuje.
Nejsem si tím přesně jist, ale chápu to takto:
V prvním případě je prostředníkem mezi bankou odesilatele a bankou příjemce právě SWIFT.
Ve druhém případě komunikaci zprostředkovává právě Evropská centrální banka. Je tedy třeba, aby obě banky, které si chtějí poslat SEPA platbu, měly přímé napojení na Evropskou centrální banku. U bank v zemí EU je to jejich povinnost (100 % v zemích, kde je národní měnou EURo, v ostatních si nejsem jist), ostatní banky se do tohoto systému mohou, ale NEMUSÍ zapojit. Pokud do něj zapojeny nejsou, nelze SEPA platbu realizovat.
SEPA platbu je tak možné poslat i do Chorvatska (osobně vyzkoušeno, přišla následující den) a prý i do USA (to tvrdí Dalich

). Ne však do všech bank.
Zrovna dnes jsem se pokoušel zadat další platbu do Chorvatska a neprošla - nahlásilo mi to, že SWIFT je příliš krátký, že chybí poslední písmeno, které rozlišuje pobočku

Nebylo to pro mě, takže jsem dál nezjišťoval jestli jde o chybnou informaci, odesilatel to nakonec zařídí odesláním hotovosti v cenném psaní

.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.