Záleží na tom, co za služby potřebuješ a z jakého jsi města.
Aktuálně jsou 3 finanční ústavy, kde jsou základní služby zdarma a to:
1) mBank - zdarma založení a vedení účtu a všechny (tuzemské) odchozí a příchozí platby, vydání karty zdarma (Visa classic embossovaná) k tomu 3 výběry z jakéhokoliv bankomatu v ČR (4. a další v měsíci za 19 Kč) a neomezený počet v zahraničí
neumí: zahraniční platby, hotovostí operace na přepážce (takže vklad na účet je možné dělat jen poštovní poukázkou nebo prostřednictvím různých obezliček, jako sázkové kanceláře nebo termínované vklady v jiných bankách)
Platby kartou v zahraničí v jiné měně než EUR jsou zatíženy 2 % poplatkem. Ovládání účtu je možné jen přes Internet (zdarma) nebo přes tel. linku (zpoplatněno).
2) FIO - vstup do družstva 1 Kč, při založení účtu jsi povinna držet na něm nevybratelný zůstatek 100 Kč (po zrušení lze vybrat). Vedení zdarma, tuzemské transakce zdarma, platební karta zdarma (Maestro), používání dle ceníku ČSOB (výběry z bankomatů ČSOB za 6 Kč, z ostatních za 30 Kč).
Hotovostní vklady a výběry na pobočkách jsou možné a zdarma, ovšem provozní doba pokladen je zoufalá, takže praktická využitelnost je nízká.
Zahraniční transakce jsou možné a to dle ceníku ČSOB. Od dubna slibují v této oblasti nějakou (pozitivní) změnu.
S účtem je možno manipulovat i na přepážkách, ale je to zpoplatněno
3) Poštovní spořitelna a jejich účet
zdarmaZaložení účtu 100 Kč (po zrušení nelze vybrat), vedení zdarma, plat. karta (Visa electron) zdarma. Neomezený počet výběrů z bankomatu ČSOB zdarma, z jiných 39 Kč, v zahraničí 80 Kč + 0.5 % z částky. Tuzemské příchozí a odchozí platby zdarma (zadané přes Internet).
Hotovostní operace na pobočkách jsou možné, ale jsou vysoce zpoplatněné.
Co se Internetového bankovnictví týče mám osobní zkušenost s mBank a FIO. Obě varianty jsou platformě nezávislé, na počítač není nutné nic instalovat, fungují v každém "normálním" prohlížeči. Zabezpečení je pomocí příchozích SMS (zdarma) na mobil. U Fio je možná i jiná varianta pomocí el. klíče v počítači, popř. kombinace obojího.
Internetové bankovnictví mBank je jednodušší, internetové bankovnictví FIO je propracovanější.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.