GE Money Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 21. 5. 2009 20:33

S474N píše:rozumni lide moc dobre vedici, jak s kreditkama zachazet.

To jo, já třeba ty nevyžádané používám jako špachtli na šlehaný tmel :lol: .
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 22. 5. 2009 08:41

libol píše:Jinak, karta k SU je docela rozumné řešení, ale tam mám opravdu strach ze zneužití. Přece jen ze ztracené kreditky mi vuluxují míň - ale není to špatné řešení.
Vyluxují ti tolik, kolik je limit té karty. Takže u kreditky s limitem 100k ti vyluýxují 100k a u debetky ke SÚ s limitem 10k ti vyluxují pouze 10k. Nebo se pletu? (předpokládám, že limity pro operace hlídá bankovní systém a ne karta) Umí si udělat "kopii" karty s větším limitem?
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 5. 2009 08:53

DoubleSixi, pokud už Ti někdo oskenuje kartu a naklonuje si ji, kdo z majitelů denně kontroluje elektronický výpis z transakcemi od obchodníků? Chci říct, že limit na výběr hotovosti z bankomatu je jedna věc, ale limit na obchodní bezhotovostní platbu u obchodníka je věc druhá. Běžně si ho totiž lidi na radu "chytrých" bankovních poradců dávají několikrát větší, než limit na výběr hotovosti - a spoléhají se na to, že nikdo nenapodobí jejich podpis. Což cvičenému lumpovi trvá asi tak 10 minut a může vyrazit do obchodu - a klient se pak diví, co že to vlastně platil kartou tam a onde - a banka je z obliga, v obchodních podmínkách přece je (a každý to podepisuje, JENŽE NEČTE) že klient je povinen kartu chránit před zneužitím - takže si za všemi transakcemi stojí sám... Naštěstí modernější čipovky už nacvičení podpisu moc nepřejou, ale tam zase není problém "očíhnout" někomu přes rameno PIN - některé terminály v obchodech jsou na to přímo ideální...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod libol 22. 5. 2009 08:56

To je vlastně pravda, je to jen "psychologický" problém.
No nic, já si u kreditky zůstanu, ale už začínám věřit, že se to dá řešit bez ní.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 22. 5. 2009 09:25

EKKAR: trosicku zavadejici prispevek. Pokud ti nekdo okopiruje kartu tak, ze ty nemas moznost to jak zjistit, tak banka rozhodne z obliga neni. Naopak je z obliga majitel a i zakon hovori jasne.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 5. 2009 10:15

Banka to nese na hrbu jen tehdy, když je jí to nahlášeno (telefonem na hot line, například při ztrátě karty) a platba je uplatněna po prokazatelném nahlášení - a ještě si mnohé dávají až 24 hodin na zablokování plateb, Satane. Jinak si za zneužití karty ručí klient sám. Dokonce jsem se před několika lety setkal (zprostředkovaně) se situací, kdy klient nejmenované banky (členky "velké trojky") měl podezření, že jeho karta byla neoprávněne okopírována a protože měl ještě k dispozici jinou, tu "podezřelou" chtěl telefonicky nahlásit k zablokování - operátorka mu řekla, že pokud nedošlo k odcizení karty nebo ke ztrátě, není proč ji blokovat(!!!) a zavěsila mu! Teprve na druhé zavolání (byl spojen s jinou operátorkou call centra) se mu ji povedlo nahlásit k zablokování (zatloukl, že ji má a tvrdil, že ji nemá - buď mu ji někdo ukradl, nebo ji ztratil) - a samozřejmě, na výpise měl ten den několik položek, které odmítl autorizovat. Byly to nákupy za bezhotovostní platbu - u pump a v supermarketech, v čase, kdy prokazatelně seděl s několika svědky v divadle a v restauraci. Podal trestní oznámění na banku a na neznámého pachatele, vyšetřeno nebylo nic, případ byl odložen, protože banka se s ním před započetím soudu raději vyrovnala ve smírčím řízení - on si ty telefonáty na call centrum totiž nahrál a měl na to i svědky... Fakt je, že tento člověk ztrátu několika desítek tisíc Kč ani nepocítí, běžně má v korunách na účtech částku, napsatelnou devíticifernou číslovkou - ale šlo o princip. Jak je vidět, pokud si člověk může dovolit dobré právníky, nebojí se otevřít si s prominutím hubu a umí jít tvrdě za svým, i banky couvnou...
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod libol 22. 5. 2009 10:56

EKKAR píše:Banka to nese na hrbu jen tehdy, když je jí to nahlášeno (telefonem na hot line, například při ztrátě karty) a platba je uplatněna po prokazatelném nahlášení

Jak kolik a jak v které bance - některé ručí okamžitě, některé zpětně. Reklamovat transakce můžeš vždy.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod Havers 22. 5. 2009 11:20

To EKKAR:

Za okopírovanou a posléze zneužitou kartu nemůže nést vinu klient. On totiž nemůže být odborník na upravené ATM. To je starost provozovatele bankomatu, aby byl ATM v pořádku.

Banky tyto případy řeší většinou ve prospěch klienta a i v ČR vracejí ukradené peníze zpět majiteli. Z nedávné doby třeba ČSOB a ČS.
Bankomat v Kladně ukrýval důmyslnou čtečku, zloději mohli okrást stovky lidí

Stačí se kouknout na fórum mBank, která vrací (po prošetření) i peníze vybrané bankomatem v cizině za použití PINu!
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 22. 5. 2009 11:32

EKKAR : já mám na debetní kartě nastavený týdenní limit, který je shodný s limitem na kreditní kartě. Navíc si min. 1 týdně kontroluji stav účtů. Takže mi ani okopírovaná debtní karta nevyluxuje účet víc než kreditka.
Možná jsem ten týdenní limit na debetce nastavil dost vysoko, ale budiž, stalo se.

Jinak co se týče ručení za zneužití karet, tak tady si myslím, že banky nesou odpovědnost za okopírované karty s plnou parádou. Něco jiného je, pokud kartu ztratíš, nenahlásíš a ještě si měl na kartě fixem napsaný PIN, abys ho nezapomněl. To pak všechny transakce provedené mezi ztrátou a stoplistací jdou za tebou (pokud je platba autorizována PINem).
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Bernhard 22. 5. 2009 12:14

Banky většinou reklamovanou částku vrátí. Asi si spočetly,že jech těch pár případů vyjde levněji než příp. spory a negativní publicita.
Bernhard
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 22. 5. 2009 14:53

EKKAR: ty mi tu povidas nejake JPP akce (aneb Jedna Pani Povidala - syn od dcery vnuka snachy zete v podnajmu). Ja mam osobni zkusenosti s nekolikerou reklamaci neopravnene zauctovane platby - at jiz MOTO nebo prime natypovani do terminalu. Vzdy mi banka po reklamaci vratila prostredky v plne vysi. Takze zajiste uznas, ze nejake historky kdoviodkud me nechavaji pri me osobni zkusenosti naprosto klidnym :wink:

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 5. 2009 17:15

Jen to doplním - zmíněný případ se stal, když majitel karty platil v restauraci, nikoliv při použití karty v ATM - prostě číšník se dlouho s kartou předanou k zaplacení útraty nevracel a majitel karty pojal podezření, protože ho viděl několikrát projít do služební chodby a zpět. Takže žádná kopírka namontovaná na ATM. Protože zmíněný člověk je vážený a majetný podnikatel, běžně financující společenský život v regionu (nějaký tisíc ho nerozhází, když sponzoruje v miliónech), nehodlám ho tady popotahovat - možná jen jeho jeho banku. Kdo se vyzná na trhu, určitě zná její červeno-černé logo. Uvedl jsem to kvůli příkladu, jak je banka schopná reagovat na takové hlášení od svého klienta - věřím tomu, že kdyby nepodal trestní oznámení a neměl kvalitního právníka, nikdo by se s ním nebavil a banka by mu nic nedala - je to přesně o té nechuti být propírán ve sdělovacích prostředcích a popotahován soudem a mít z toho akorát šmouhu na pověsti.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 22. 5. 2009 17:21

EKKAR: no tak podani TO je snad zakladni bod a ja ani pravnika do toho sporu nestacil zainteresovat a banka vzdy transakce uvolnila v muj prospech.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 5. 2009 17:28

Dneska - už mají své zkušenosti, takže raději zalezou zpátky do nory a zaplatí. Před zhruba 8-10 lety to tak obvyklé, aby finanční ústav uznal právo klienta, nebylo.
EKKAR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 22. 5. 2009 23:40

EKKAR: muzes mi vysvetlit, jaky ma smysl zdvojovat az ztrojovat sve prispevky?

S474N
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka