od PatrikChrz 4. 3. 2009 10:42
S474N: fakt je, že pojistné podmínky jsem četl už před drahnou dobou, když jsem měl v úmyslu se u DAS nechat pojistit (silně masírován reklamou). Musel jsem si o ně žádat asi 3 krát, než mi je poslali (stále mi nutili návštěvu agenta). Takže si je už nepamatuji do detailu (tedy jsem opravdu nevěděl, že toto pojištění není možné využít v tomto druhu sporu), nicméně tahle věc mi v paměti utkvěla.
Pokud si pojišťovna ve svých pojistných podmínkách nechává zadní vrátka (spíš vrata) typu, že kdykoliv může odmítnout plnit, tak to považuji opravdu za "fuj". Pojišťovna je od toho, aby poskytovala jistotu - nic jiného vlastně neprodává a pokud je ta jistota čistě na aktuálním rozhodnutí (které může být ovlivněno např. hospodářskými výsledky nebo aktuální náladou toho, kdo o tom v tu chvíli rozhoduje) tak to žádná jistota není.
Jako férové bych bral pokud by v odmítnutých případech poskytovala nějakou alternativu (např. alespoň 1. stání, nebo určitý limit nákladů pro klienty, kteří mají pojistku již nějakou dobu,...), prostě pokud by se k něčemu skutečně zavázala. Ale takové "absolutní zproštění" neberu jako férovou hru vůči klientovi. To, že ve skutečnosti přistupuje více flexibilně je sice hezké, ale to dnes je a zítra být nemusí (nebo k tobě ano, ke mě ne).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.