Vyplatí se studentské konto? Které zvolit?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hobitt 28. 4. 2009 17:44

Ahoj Finexperti,

Už nějakou dobu se mi honí hlavou myšlenka, že bych si založil bankovní (studentský) účet. Chci mít jasnou kontrolu nad svými penězi, navíc je to lepší, například při dražení na Aukru (dobírce ČP po špatných zkušenostech nevěřím). Jsem 15letý student (v létě 16).
Na co bych hlavně účet využíval?

Placení přes internet (např. obědy ve škole, ISIC karta, již zmíněné Aukro)
Platby kartou v obchodech
Cca. 2x měsíčně výběr z bankomatu
PayPal
Budu využívat InternetBanking
Rád bych, aby mi pohyb na účtu byl oznamován pomocí sms
Peněz tam minimálně teď bude minimum (do 5 tisíc Kč), peníze NA účet budou zatím přicházet HLAVNĚ z ČSOB.

Které nabídky mne zaujaly?

ČSOB Studentské konto Plus

- Běžný korunový účet
- Možnost přečerpání účtu až do výše 20 000 Kč
- Karta VISA Classic
- Výběry z bankomatů, Cashback (co to je?)
- El. bankovnictví
- Maily o pohybech na účtu a kartě
+ možnost zrušení maximálně ve 28 letech

ČS Student

Osobní účet České spořitelny

Na dalších obrazovkách můžete požádat on-line nebo provést pouze nezávazné nastavení Osobního účtu České spořitelny Student, se kterým získáte tyto výhody:

1. Svobodně si vyberete jen ty produkty, které opravdu potřebujete.
2. Nastavení účtu můžete kdykoliv změnit.
3. 3 produkty dle Vaší volby zdarma.
4. Zdarma vedení účtu, sestavení měsíčních výpisů, nastavení trvalých transakcí a vkladový účet.
5. Příspěvek na ISIC kartu 200 Kč ročně.
6. Exkluzivní produkty pouze k Osobnímu účtu České spořitelny Student, např.
* Výběry z bankomatu České spořitelny zdarma
* Platby v rámci České republiky zdarma
7. Pomoc v nepříjemných životních situacích díky doplňkovým produktům Speciál, např.
* Úrazové pojištění, se kterým získáte až 300 000 Kč v případě trvalých následků úrazu, až 300 Kč denně jako odškodné při léčení úrazu doma nebo při hospitalizaci nemocnici.
* Cestovní pojištění pro cesty do zahraničí s trvalou platností po celém světě a pojistným krytím léčebných výloh až 3 mil. Kč.
8. Mezinárodní embosované karty bez jakýchkoliv podmínek od 15 let.
9. Program Partner – slevy při platbě kartou u vybraných obchodníků.

Platební karty Výběry z bankomatu České spořitelny zdarma SERVIS 24 - telefonní a internetové bankovnictv íPlatby v rámci České spořitelny zdarma Zůstatkové SMS zdarma

KB G2

* běžný účet v Kč s možností jít do minusu až do výše 20 000 Kč
* mezinárodní elektronickou platební kartu Maestro
* 1 výběr z bankomatů KB touto kartou měsíčně zdarma
* všechny příchozí transakce v Kč zdarma
* telefonní bankovnictví - Expresní linka KB - 24 hodin denně na bezplatné "zelené lince"
* pohodlný přístup k účtu prostřednictvím internetu
* mobilní bankovnictví Mobilní banka
* běžné transakce v Kč zadané prostřednictvím služby Mobilní banka zdarma*
* možnost čerpat studentský úvěr ve výši až 500 000 Kč
* zasílání e-mailu o zůstatcích na účtu
* zasílání výpisů s měsíční četností elektronicky a/nebo poštou
* možnost získat roční bonus 333 Kč pro aktivní uživatele konta
* slevy u obchodních partnerů
* při založení konta bonus 200 Kč za platnou ISIC kartu
navíc jsem našel ještě nějakou Kreditní kartu pro studenty od KB

Charakteristika:

* Jedná se o elektronickou kreditní kartu VISA Electron.
* Karta je platná 3 roky.
* Limit kreditní karty je až 20 000 Kč v závislosti na stupni studia:

* studenti 1. ročníku VOŠ a VŠ - 10 000 Kč
* studenti 2. a vyššího ročníku VOŠ a VŠ - 20 000 Kč

* Možnost sjednání již při založení účtu.
* Bezúročné období nejen na platby v obchodech, ale i výběry z bankomatu až 45 dní.
* K získání kreditní karty je třeba předložit aktuální potvrzení o studiu

* v peněžence vždy až o 20 000 Kč navíc
* možnost využít bezúročné období až 45 dní a neplatit tak ani korunu na úrocích
* bez nutnosti potvrzení o příjmu - stačí potvrzení o studiu
* možnost sjednání již při založení účtu
* akční cena pro studenty

* nulový poplatek za vydání kreditní karty
* měsíční poplatek jen 5 Kč

* kreditní kartu pro studenty lze dle potřeby kombinovat s povoleným debetem pro studenty, výše celkového úvěrového limitu je vždy max. 20 000 Kč (limit kreditní karty + limit debetu)
* možnost využít služeb Cash back, kdy při placení kartou za nákup můžete současně vybrat hotovost přímo na pokladně v obchodě

Co Vám kreditní karta pro studenty umožní?
Kreditní karta Vám umožní:

* koupit si to, co chcete nebo potřebujete ihned, aniž byste museli čekat, až na to naspoříte
* mít ihned k dispozici až 20 000 Kč
* využívat peníze bezúročně až po dobu 45 dní
* mít přehled o zůstatku úvěrového limitu ke kreditní kartě díky internetovému či telefonnímu bankovnictví

Jak kreditní kartu pro studenty získat?

* Kreditní kartu pro studenty mohou získat majitelé studentského konta G2.
* Pro získání karty je třeba předložit aktuální potvrzení o studiu.
* Karta bude připravena na pobočce po šesti pracovních dnech od jejího sjednání na pobočce KB.

Co bude pro mé potřeby nejlepší? Bude lepší úplně jiné konto?

Děkuju za rady! ;)
2010 Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi
hobitt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 4. 2009 18:56

No, našel sis všechny údaje sám, teď už jde jen o to se rozhodnout. Přiznám se, že o studentské účty se moc nezajímám, přehled mám je v dospělých.
Z těch jsou zdarma mBank, FIO, Postžiro zadarmo a od 1. května by mělo přibýt Volksbank plus.
MBank pro tebe nepřichází do úvahy, protože lze otevřít až od 18 let.
Co se e-mailů a SMS týče, tak v tomto je bezkonkurenční FIO, e-maily jsou zdarma, SMS za poplatek, v internetovém bankovnictví lze velmi rozsáhle nastavit které zprávy a jakým způsobem budou zasílány. Co se internetového bankovnictví týče, tak FIO patří k tomu nejlepšímu, co na trhu je. Ovšem za výběr z bankomatu se platí (6 Kč z ČSOB, 30 Kč z ostatních). Ale nic ti nebrání si zřídit bankovních účtů víc a z každého využívat to, co se ti hodí. Výhodou je, že u FIO lze využít převod přes ČSOB účet, kdy při zadání platby do 12:30 je platba na účet v ČSOB připsána ještě ten samý den - zpoplatněno 2 Kč.
Základní karta zdarma neumožňuje platby přes Internet, výhodou ale je, že účet je "československý". Se směrovým kódem 2010 je to účet český, se směrovým kódem 8330 účet slovenský. Přepočet měny je dle kurzů ČSOB.
Ještě k těm platbám - v kurzech při placení kartou jsou poměrně velké rozdíly, doporučuji k prostudování následující článek: http://www.mesec.cz/clanky/s-jakou-plat ... -usetrite/
U větších částek (cca nad 200 EUR) se vyplatí platit přes devizovou společnost (poplatek začíná na 100 Kč, na Slovensko a do Polska lze platit zdarma). Např. dnes jsem dostal dokonce k za 1 EUR 26,86 (obchod uzavřen 10:00), kurz ČNB je 26,73 (zveřejňován ve 14:30).
Pokud budeš nakupovat na německé eBay tak ti často nic jiného nezbyde, u neprofesionálních prodejců je PayPal rozšířený minimálně.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod dr._lukas 28. 4. 2009 23:01

Tak já měl studijní konta 2.
U KB jsem si kdysi zvolil placenou variantu a přiznám se, bylo to zbytečné, protože jsem stejně nikde nejezdil po zahraničí, kde bych potřeboval embosku a při zrušení mě stejně natáhli za rušení tzv. internetové karty- prahobyčejný papír s číslem a heslem.....
Pak jsem zašel do ČSOB a vesele tento účet používal- všechno zdarma, pouze jsem platil 6,- za vklady na účet, když jsem občas dostal od někoho hotovost a chtěl ji mít na účtu, ale co je taky dobré, že do těch 28 let pak platíš za stejné služby, tzn. zadarmo, jen 50,- měsíčně....

Takže být tebou, jdu do ČSOB a nic jiného nezkoumám, protože ty písmena ostatních bank vypadaj sice hezky, ale stejně- ve svých 16 letech kontokorent nedostaneš, kreditku taky ne a emboska, internetové bankovnictví a veškeré transakce a výběry z bankomatu ti plně postačují
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Czulibrk 29. 4. 2009 09:36

Studentské konto ČSOB nabízí oproti Postžiru PS rychlejší převody (PS stejně posílá přes ČSOB) a embossovanou kartu. Jinak se jedná o identické služby, u PS možná budou vyšší poplatky za obsluhu účtu (moc jsem nezkoumal). Potvrzení o studium se u ČSOB se dokládá pouze jednou, takže když nahlásíš úmysl studovat až do 28mi, neřeknou ani popel a ty máš studentský účet do 28.

Ale abych to zkrátil. Moje optimální varianta, která se profilovala mnoho let :) je studentské konto od ČSOB jako hlavní účet (embossovaná karta, poměrně výhodný kontokorent, výběry z bankomatů ČSOB a PS i příchozí/odchozí položky zdarma, kvalitní IB, pobočky na každém rohu - ano i to se občas hodí) + studentský účet ČS, který je po většinu roku prakticky mrtvý, vyžívám ho jen k připsání bonusu za ISIC kartu a platbu letenek u Ryanairu (při platbě Visa Electron se u Ryanair neplatí poplatky)
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod brnakk 29. 4. 2009 17:05

Volil bych ČSOB. mBank je od 18ti, jak již poznamenal PatrikChrz. Stejně tak Aukro je od 18ti let...
"Go for a business that any idiot can run – because sooner or later, any idiot is probably going to run it." - Peter Lynch
brnakk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beranitko 2. 5. 2009 22:16

Mám studentské ČSOB a je jednoznačně nejlepší z těchto kont. Platí se pouze za inkaso a vklad 6CZK
beranitko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod audis 2. 5. 2009 22:29

celé jsem to tu nečetl, ale nemá paypal cosi společného (vím že má) s CSOB, ale nevim, zda je z toho nějaký profit oproti tomu, když bych měl učet jinde.

každopádně student učet se vyplatí, já už se o tom nezajímám, sleduj měsíční poplatek a poplatek/gratis za výběr z banomatu. to budou věci, které budeš užívat nejčastěji. to budou věci, které se asi budou nejvíc lišit. zbytek bude zanedbatelný, nevím jistě. nabídka se blbě porovnává, kde kdo má kde co zdarma a kde co za poplatek a je to nepřehledné jako jízdní řád růstu jehličnanů z lese. také pohou pomoci akční nabíkdy. CSOB měla před lety k učtu flasdisk. no dnes (2gb = 200kč) by to asi bylo směšné.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Havers 3. 5. 2009 09:45

To audis:
ČSOB nic společného s PayPalem nemá.

ČSOB je provozovatel platebního systému PaySec.

eBay je vlastník a provozovatel platebního systému PayPal.
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod Czulibrk 3. 5. 2009 14:34

ČSOB navíc od 7. května spouští nový Internet Banking (už nějakou dobu testovaný na ovečkách z PS)

http://www.csob.cz/cz/aktuality/Stranky ... ictvi.aspx
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 12. 5. 2009 12:01

Nevíte, jestli v ČR zakládají banky účet, když mi ještě není 18 let?

Dejmetomu 16ti letý se svojí občankou přijde do banky, otevřou mu účet?
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod Czulibrk 12. 5. 2009 12:15

A co takhle se přístě zkusit podívat na csas.cz, csob.cz apod. sám, co vy na to? ;)

Konkrétně CSOB a ČS jistě ano (mají speciální konta i pro mladistvé), možná bude do 18ti let nutný podpis i jednoho z rodičů, nevím.
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 5. 2009 12:16

Jo určitě. Od 15 let naprosto běžně, ale účet na jméno dítěte může být klidně i od narození (založí ho zákonný zástupce).
Ale stejně u nezletilých je většinou při založení požadován zákonný zástupce (ale manipulovat s ním může dítě už samo - pokud mu je aspoň těch 15 let).

Ale např. mBank tvrdě vyžaduje 18 let :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Czulibrk 12. 5. 2009 12:20

Jen bych doplnil, že ČSOB se u svého Dětského konta Slůně chlubí tím, že děti mohou vybírat hotovost z bankomatů již od osmi let věku :)

Tak nevím, jestli je to spíš ke škodě nebo k užitku...
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 12. 5. 2009 12:20

O to mi právě jde, abych já sám mohl přijít do banky a účet založit i v 16 letech, bez přítomnosti rodičů.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 5. 2009 12:27

Ruku do ohně bych za to nedal, ale myslím, že vkladní knížku Poštovní spořitelny jsem si kdysi zakládal, když mi ještě 18 let nebylo.
Ale jak napsal Czulibrk, za zeptání nic nedáš. Zkus do jednotlivých bank (a třeba i FIO) napsat a uvidíš co ti odpoví. Můžeš pak přispět sem na fórum.
PatrikChrz
Administrátor

Další stránka