Dlouhodávý vývoj eura

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod M2M 13. 5. 2009 13:36

Vyplatí se nyní držet z dlouhodobého hlediska eura nebo je lepší to směnit na kč?
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 5. 2009 14:41

Jo, tohle vědět, tak je ze mě milionář. V době, kdy se koruna silně propadla, tak ČNB vyhlásila jako dlouhodobý rovnovážný kurz 26,50. Momentálně je CZK mírně pod touto hodnotou, tak by měla ještě posílit (ale jen mírně). Krátkodobě se ale může dít naprosto cokoliv.

Ovšem na kurzy měn má vliv tolik faktorů (a působí na obou stranách - CZK i EUR), že něco odhadovat je věštění z křišťálové koule.

Můj osobní odhad je, že aktuálně není důvod k prodeji, ale ani k nákupu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod dvzd 13. 5. 2009 18:12

Určitě Kč, Euro dlouhodobě ne, bude vůči Kč oslabovat.
dvzd
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod M2M 14. 5. 2009 06:12

Jakmile se přechází na euro, tak přeci se peníze nesmění aktuálním kurzem nebo jo? Pak mít eura by bylo výhodou
M2M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 14. 5. 2009 07:47

M2M: A to myslíš jak?? Co jsem sledoval u Slovenska, vyhlásil se kurz cca půl roku před skutečnou směnou a tento kurz byl k tomu datu fixní. Vydělat mohl pouze ten, kdo nakoupil dříve a levněji.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod dvzd 14. 5. 2009 08:15

No Slováci hlavně špatně vyjednávali a málo bojovali za lepší kurz. Kdyby nepospíchali, udělali by lépe.
dvzd
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 14. 5. 2009 08:31

Já bych neřekl, že měli špatný kurz, v té době byla ztráta kurzu oproti CZK asi jen 10% což ve vztahu k ČR znamenalo nemalé polepšení za poslední roky.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod AndrewSimek 16. 10. 2009 09:57

Nějaké novinky k tomuto tématu? Počítám jeden projekt na kterym budu makat teď defakto čtvrt roku.... stanovit cenu musim ted... ale bude to k placeni nekdy v lete 2010.

Stanovuji cenu od dodavatele, prepocet predpokladanym kurzem x marže. Když to teď spočítám 26CZK/Euro a v létě 2010 bude euro za 30, nevydělám nic. :-)

Kdo ví jak na tom Euro může být cca v létě 2010? :-)
AndrewSimek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 10. 2009 17:51

Už je to asi rok, co ČNB stanovila jako dlouhodobý rovnovážný kurz 26,50 a zatím jí to vychází. To je kurz středový. Pokud budeš EURa nakupovat počítej s marží banky (samozřejmě lépe nakupovat přes devizovou společnost), takže do kalkulace bych dal 27, možná 27,50.

Samozřejmě je možné se proti výkyvu kurzu zajistit, to ovšem není zadarmo a pokud nepůjde o opci (můžeš si vybrat zda svého práva nakoupit v bance EURa za dohodnutý kurz) ale swap (jsi povinen od banky dohodnutý objem EUR nakoupit), tak se vystavuješ riziku, které postihlo nyní několik firem. Poklesem objemu obchodu došlo k tomu, že musely nakoupit/prodat EURa/CZK i přes to, že je neměly jak uplatinit.

Další možností je svázat prodejní cenu od odběratele s vývojem kurzu měny, podobně jako to mají cestovní kanceláře. Zde pak záleží na tvé tržní síle. Také je možné jít do kompromisu (pokud přistoupíte na doložku zvýšení ceny dle vývoje kurzu měny, dám vám určitou slevu).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Nemy_bobes 17. 10. 2009 14:55

Já na zajištění kurzu používám forex - nakoupíš/prodáš stejně velké množství měnových párů, jaké zajišťuješ. Vzhledem k tomu, že na forexu máš velkou páku, stačí k zajištění složit cca 10-15% zajišťované částky. Lzde i méně (=větší páka), ale pak si musíš mnohem více hlídat aktuální stav a doplňovat účet v případě nepříznivého vývoje, abys nedostal margin call.

Celé to stojí pouze spread nákup/prodej a funguje to na rozdíl od forwardu nebo opce po neomezenou dobu. Po dobu zajištění se navíc platí nebo naopak dostává úrokový swap, podle aktuálního rozdílu v úrokových sazbách.

Za další výhodu této kontrukce považuji flexibilitu - pokud se zajišťovaná částka poskládá např. z minilotů po 10000 Eur(Usd), tak je kdykoliv v průběhu možné reagovat na změny v projektu přikoupením/odprodejem příslušného počtu lotů. To např. u forwardů pevně sjednaných na rok nelze.
Nemy_bobes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AndrewSimek 22. 12. 2009 11:50

Zkouším obnovit tuto diskusi...

Patriku tady v tom předchozím postu si to docela typnul... ten turek ke kterýmu chodim ve směnárně mi říkal že teď je poslední šance jak mít dobrý kurz a od nového roku půjde nahoru a zastaví se na 27,5... samozřejmě nikdo to asi nemůže vědět, ale předpokládám že když ho to živí a celej den kouká na grafy ČNB že by mohl mít správný odhad...

Nevíte někdo více o takovýchto prognózách...? Teď máme cca 26, půjde výš?
AndrewSimek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2009 12:09

Podle mě stále platí prognózna ČNB na dlouhodobý rovnovážný kurz 26,50. Teď půjde EURo proti CZK chvilku nahoru, ale pak zase dolu.

Některé prognózy jsou až tak optimistické, že odhadují kurz i pod 25 Kč
http://www.podnikatel.cz/clanky/koruna- ... -25-korun/

Jinak včera jsem posílal dvě platby:
28,49 EUR v kurzu 26,694 za 761,00 CZK
186,46 EUR v kurzu 26,718 za 4 982,00 CZK
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pe012tr 21. 1. 2011 11:20

Tak, měl bych stručný dotaz, nakoupit Eura dnes nebo až po víkendu?
Pe012tr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mikicz 21. 1. 2011 11:31

koukám do křišťálové koule a fakt netuším...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod kerryblue 21. 1. 2011 12:30

Křišťálová koule skutečně nestačí ! Je potřeba mít v blízkosti ještě černou kočku. Nejlépe dvounohou , pak to určitě trefíš :lol:
kerryblue
Kolemjdoucí

Další stránka