od houghs 17. 4. 2018 10:11
Opravdu poplatek u M&M za konverzi není. V únoru jsem byl ve Španělsku a přede dvěma týdny v Asii - Taiwan a Hong Kong. Kurzy byly u všech transkací OK. Je pravdou, že vypočítané kurzy na výpisu se vždy bez ohledu na měnu transakce uvádí jen k EUR. Ale ani to půlprocento by nebylo ještě tak tragické, na korunových debetkách to standardně je 2-3%, spíš k té trojce.
Ještě pár slov k té hotovosti. Po Evropě na dvoutýdenní dovolenou s rodinou jsem vystačil se stoeurovkou v hotovosti, karty přijímají skoro všude - zkušenost ve Francii, Španělsku a Portugalsku. V Asii je to jiné. Překvapil mě hodně Taiwan, jedna z nejbohatších zemí regionu, bohatší než Japonsko (pravda, na první pohled to není na té zemi vůbec vidět). Přijímání karet je prakticky omezeno na dražší obchody a restaurace, obchodní domy a supermarkety. Na ulici jsem nenašel jediný obchod, kde bych mohl běžnou kartu použít, ani 7/Eleven nebo McDonald si na Taiwanu s MC nedokázal poradit, akceptují jen karty místní. Takže tam je nutné zajistit si dostatečnou hotovost, většina bankomatů ale účtuje NT$100 surcharge. Hotovost nemám rád, špatně se s ní manipuluje a hlavně co s ní, když se nepodaří utratit. Navíc ještě takovou exotickou měnu. Taiwan, ačkoliv statisticky bohatší než Česko je v kartách na úrovni, která tu byla tak před 20 lety. Hong Kong je oproti tomu z jiného světa, karty se přijímají prakticky ve všech obchodech. Výjimkou jsou místní restaurace, samozřejmě tržiště a také, což je zvláštní, dobíjení karty Octopus, která se používá hlavně ve veřejné dopravě a pak také jako platební karta v některých obchodech. Karta se dá dobít jen v hotovosti v násobcích HK$50. Její pořízení je prakticky nevyhnutné, protože v autobuse nebo tramvaji nikdo z hotovosti peníze nevrátí, peníze musí být přesně. Stejně tak kupování lístku v metru, platí se od ujeté vzdálenosti v rozmezí HK$5,50 až HK$28, karta se protáhne při vstupu a při výstupu odečte přesná částka. Jinak je nutné dobíjet jízdenku v automatu před výstupem, což je hodně nekomfortní a dražší.