Účet pro OS (obč.sdružení)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ellyfka 19. 7. 2009 18:29

Mám za úkol založit účet pro občanské sdružení. Pokud možno s co nejnižšími poplatky (vedení zdarma). Platební styk jak vnitrostátní tak vrámci EU. Po pročítání diskusí mne celkem zaujala banka v Žitavě, ale trochu se obávám, zda by při platbě např. členských přízpěvků neměli čeští členové nějaké potíže (netuším kolik by je stál převod z české banky).
Ellyfka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 7. 2009 21:26

Rozhodně bych doporučil variantu dvou účtů. Jeden v ČR (kam budou členové zasílat svoje členské příspěvky) a jeden v nějaké zemi EU, kde se platí EURem, pravděpodobně Německo (VR Bank Zittau) a nebo možná raději Slovensko.

To Slovensko by bylo lepší z toho důvodu, že na něj lze posílat peníze z FIO zdarma, navíc FIO připravuje zahraniční platby (zatím jsou ve stádiu testování, jsem jedním z testerů, tam kde příjemce potvrdil datum připsání na účet to bylo už druhý den po zadání platby), které by měly být za příznivější cenu, než je aktuálně účtována běžnými bankami (U SEPA plateb poplatek 150 až 250 Kč).
Navíc některé devizové společnosti (REOL, devizy.cz) mají převody z a na Slovensko zdarma.

Další výhodou účtu u FIO je možnost mít tzv. transparentní účet. Základní tuzemské služby zdarma jsou samozřejmostí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ellyfka 19. 7. 2009 22:02

Není FIO kampelička? Osobně proti nim nic nemám, ale nevím, zda to projde výborem.
Ellyfka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 7. 2009 22:25

je. No musíte si vybrat. Buď banka a pořádně si to zaplatíte a nebo záložna :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 19. 7. 2009 22:31

Ellyfka píše:Není FIO kampelička? Osobně proti nim nic nemám, ale nevím, zda to projde výborem.

Kontrolní otázka: Kdy zkrachovala poslední kampelička a kdy poslední banka? Patrik možná bude vědět :-) .
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Ellyfka 19. 7. 2009 23:20

Ještě jsem našla poštovní spořitelnu, ta tam má nějakou nabídku pro OS. Nebo to reději nebrat?

Tomáš Marný: v období 98-01 padaly kampeličky téměř ve velkém, bohužel pár lidí z výboru tam mělo úspory a nemají nejlepší vzpomínky.
Ellyfka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 7. 2009 07:32

Naprosto tvůj problém chápu. Máme společenství vlastníků a účet máme rovněž u Poštovní spořitelny a taky bych nechtěl být tím, kdo by doporučil záložnu v momentě, kdy by zkrachovala. Zkrachovat může sice jakákoliv záložna / banka, ale v případě krachu banky, se lze celkem úspěšně vymluvit na to, že jsi tohle přece nemohla předpokládat, ovšem u záložny by ti to pravděpodobně neprošlo.

Záleží na tom, s jak velkým objemem prostředků hospodaříte. Pokud půjde o částku do 50 000 EUR, tak není co řešit a šel bych do FIO (vejdete se do limitu pojištění vkladů). Pozor, FIO na Slovensku je organizační složka české FIO, ne samostatná banka (v tomto případě tedy záložna). V případě krachu by se tedy vklad na Slovensku s tím českým sčítal! Samozřejmě je možné využít jinou banku na Slovensku nebo v Německu, tam by pak byl každý vklad pojištěný zvlášť.

Pokud sice jednorázové obraty jsou do tohoto limitu, ale celkový majetek uložený na účtě bude tuto částku přesahovat, je možnost založit si u některé z bank účet, který bude minimálně zatížený poplatky, pravděpodobně nějaký spořící a přebytečné peníze na něj odkládat a v případě potřeby opět vyzvedávat.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 20. 7. 2009 12:21

Taky doporučuji pro občanské sdružení Fio. Provozuji dvě o.s. a máme u Fia účty. U Fia mají účty i různé nadace.

Seznam transparentních účtů zde:

http://www.fio.cz/transparentni_ucty.itml
stanislav.stribrny
Diskutér