dayslypper píše:(Patriku, nemohl bys někde uveřejnit nezkrácenou verzi článku?
)
No, když už jsem se s tím psal:
22. 11. 09 smazáno - celý článek je k dispozici na Měšci. Nechávám jen anabázi s devizovou společností, která na Měšci není.
Nové podmínky pro uzavření rámcové smlouvy?
Při psaní článku jsem si všiml, že společnost Devizy.cz zrušila poplatky u europlateb a tak jsem se rozhodl registrovat i u nich. Samotná registrace byla zatím finančně i administrativně nejnáročnější ze všech, co jsem kdy dělal. Společnosti se ale musí přiznat, že v průvodním dopise udává naprosto přesné pokyny potřebné k absolvování této procedury, včetně jejich finanční náročnosti („Identifikace osoby“ na obecním úřadě za 200 Kč nebo u notáře 1000 Kč + DPH, ověření podpisu 30 Kč) .
Začalo to ověřením podpisu na obecním úřadě za 30 Kč na rámcové smlouvě. Krom toho je ale třeba provést i „Identifikaci osoby dle § 10 zák. č. 253/2008 Sb.“. Na obecním úřadě Prahy 8 mi neposloužili, prý to dříve dělali, ale nyní již pro malý zájem nikoliv. Poradili mi i kam mám jít, včetně jména pracovnice, ale než jsem došel zpátky do práce, kde bych si to zapsal, tak jsem to zapomněl. Naštěstí pomohl mail na Magistrát hl. m. Prahy (do Podatelny). Ozvala se mi paní Mgr. Ivana Lichá, která mi napsala kde přesně jí najdu (Jungmannova 35, Praha 1, 4. poschodí, č. dv. 437) a kdy má úřední hodiny (po 12:00 až 17:00, st 8:00 až 18:00) a že dle dohody i jindy, tak jsem se obratem dohodl na návštěvě v pátek dopoledne. Celá procedura i se zaplacením na pokladně trvala asi 10 minut a stála předpokládaných 200 Kč (na tuto cenu jsem byl upozorněn i v e-mailu z Magistrátu). Potřebné dokumenty jsem odesílal doporučeným dopisem v pátek 21. 8. a v pondělí 24. 8. v 9:43 už jsem obdržel potvrzení, že mohu zadávat platby.
Celá tato procedura mě překvapila, dříve jsem nic takového nepotřeboval, ale vzhledem k tomu, že jde o nový zákon, je možné, že to nyní vyžadují všechny společnosti. Na druhou stranu samotné obchodování je už jednodušší – stačí vyplnit jeden formuář v PDF, nascannovat a poslat e-mailem.
Pro srovnání s bankami uvádím i nabídnuté kurzy. Pro první platbu ve výši 89,97 EUR jsem dostal kurz 25,796, celkem tedy 2 321 Kč (tato společnost zaokrouhluje částku na celé koruny (dle matematických pravidel), na rozdíl např. od REOL, který uvádí částku na haléře), poplatek nebyl žádný účtován. Druhé dvě platby (19 a 121,34 EUR) byly účtovány kurzem 25,80 (490 a 3 131 Kč). Pro srovnání kurz deviza-prodej ČSOB byl 25,908 Kč.
Ceník devizových společností opět viz článekOstatní devizové společnosti stanovují poplatky na základně individuálních dohod (např. Divíšek, SAB), popř. uzavírají smlouvy pouze s firmami (např. Rüesch, Citco). Zvláštním případem je devizová společnost Interchange, která uvádí, že má převody zdarma. Nechal jsem se na základě zmínky v jedné z diskusí nalákat a hned jsem běžel k nim uzavřít smlouvu. Bohužel se ukázalo, že ony převody tak zcela zdarma nejsou. Jsou totiž zahrnuty v kurzu, který u malých plateb převyšuje i kurzy bank. Z toho důvodu společnost nerealizuje obchody pod 100 EUR, pouze stálým zákazníkům jsou vyjímečně ochotni realizovat obchod v ekvivalentu mezi 50 a 100 EUR. Obchody pod 50 EUR nerealizují vůbec.
Kompletní seznam osob s devizovou licencí (ne všechny musí provádět devizové obchody pro veřejnost) eviduje ČNB:
ADA FINANCE GROUP, s.r.o.; AKCENTA CZ, a.s.; Aktiv Change s.r.o.; BINAR, s.r.o.; CITCO - Finanční trhy, a.s; COGITUM, s.r.o.; DIVIŠEK, s.r.o.; Euro Financial Corporation s.r.o.; Eurowex, s.r.o.; EXCHANGE, s.r.o. ; FINANCE INTERNATIONAL a.s.; Global Travel, spol. s r.o.; H.P.WORLD, s.r.o.; Chequepoint, a.s.; INTERCASH, s.r.o.; N. 59, s.r.o.; ORI, s.r.o; PAYMASTER ČR s.r.o.; PES - Peněžní expresní service, s.r.o.; REOL financial s.r.o.; Ruesch International L.L.C; SPORTTURIST - SPECIAL spol. s r.o.; Správa Aktiv a Bankovní Poradenství a.s.; Thomas Cook, a.s. (nyní Travelex Czech republic a.s.); TO & MI VDF, s.r.o.; TOURIST CENTRUM s.r.o.; TOURIST CENTRUM s.r.o.; Travelex Czech Republic a.s.; TUKOM, s.r.o. - licence 297; V.Z.V. směnárna a.s.; Wallich FX Services s.r.o.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.