Platby do zahraničí - bankovním převodem

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 28. 10. 2024 17:01

K tomu je ale potřeba, aby měl firemní účet i v EUR, nejenom v CZK, což nevíme jestli má. A taky nám ještě neprozradil, jakou má konkrétní banku. Mohl by třeba zkusit dealing/trading a vyjednat si dobrý kurz přímo ve své bance a neřešit to přes devizovku.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 10. 2024 04:56

Balda22 píše:Sorry, jedná se o 20000 EUR a potřebuji je směnit z CZK- takže bych asi měl uzavřít rámcovou smlouváš devizovou společností. Jak je to u nich s rychlostí platby a odesílatel platby bude moje firma, nebo ta devizovka?

20 000 EUR v případě jednorázové platby taky není částka, ze které by se devizovka posadila na zadek, ale už se s tím dá pracovat. Rozhodující je uzavřít rámcovou smlouvu, jak se to podaří, pak umožňuje i menší platby. Doporučil bych tedy při uzavírání rámcovky "trochu mlžit" ohledně výledu na budoucí obchody. Zkrátka "jo, budu teď hodně dovážet ze zahraničí, aktuálně mám první platbu jen 20 000 EUR, ale výhledově očekávám několikanásobek této částky každý měsíc".... nebo něco takového.

Klidně uzavřít více rámcovch smluv abys pak mohl jen zvednou telefon (nebo zapnout počítač) a zeptat se ve třech, čtyřech, pěti společnostech, jaký zrovna v tu chvíli dají kurz a ten vzít. Já mám Akcentru, Easychange a Fortissimo. Dobrou pověst zde na fóru má ještě třeba Citfin (zde jako u jediné máš vlastní číslo účtu), SAB, Roklen. Pro firemní účely bych raději nevyužíval zahraničních společností jako Revolut nebo Wise, přece jen, když vznikne spor, raději ho budeš řešit česky ať už s danou společností nebo českými orgány (když se nedhodnete), než na chatu s operátorem, kterému jsi ukradený (nebo ještě hůře s AI).

Ohledně zaslání jsou dvě možnosti:
1) instruuješ devizovku, aby částku zaslala přímo příjemci. Pak tedy půjde z účtu devizovky.
2) požádáž o zaslání eur na svůj eurový účet u svojí banky a z něj to pak pošleš příjemci

bod 1) nemají rádi např. brokeři, kteří vyžadují, aby peníze přišli z účtu majitele brokerského úču. Ale pokud platíš dodavateli zboží, nemívají s tím problém.

pak je už zmíněná varianta 3), tj. dohodnout se přímo s dealingovým oddělením vlastní banky. Asi dostaneš lepší než běžný kurz, ale u 20 000 EUR se zrovna nepřetrhnou a devizovky asi vyjdou lépe. Ale jak se říká "líná huba, holé neštěstí", takže za dotaz to stojí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 12. 2024 15:36

Potrebuji vymenit CZK a poslat 2000USD(swift) do Asie. Jaka je nejlevnejsi alternativa? Castka musi prijit prijemci cela(tzn. OUR platba).

Roklen nabizi jednu swift platbu zdarma, ale to je nejspise SHA, nenasel jsem, ze nabizeji OUR.

Revolut ukazuje poplatek 700Kc.
FIO ma 500Kc, ale nevyhodny kurz (a dolary tam zdarma nejspise nedostanu i kdyby to slo z roklenu?)

Prepokladam, ze poplatky korespondencnich bank pri OUR platbe zaplati odesilajici banka(i kdyby prevysovala poplatek za OUR)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 12. 2024 15:53

určitě bych zvolil službu, která bude mít OUR za paušál.

Třeba Easychange chce 850 Kč. Ale ještě lépe je na tom FIO - za pětikilo. Takže založit si eurový účet, eura nakoupit přes devizovku, co má účet i u FIO (z mých Akcenta a Easychange) a za pět stovek z FIO poslat kam je libo.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 11. 12. 2024 15:54

Zkusil bych Wise. Záleží ale jaká země, možná líp to poslat v jejich místní měně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 12. 2024 16:42

@Patrik, jde o USD, v pripade EUR bych neresil(na FIO bych € dostal napr. z T212 zdarma)...zjistim, jestli roklen ma nitrobankovni prevody v USD take zdarma

@xls, nn, pozaduji USD(jde o Jizni Koreu, KWR docela inflacni mena tento rok, -10% YTD, asi proto)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 12. 12. 2024 11:43

Jeste by mohl byt alternativa Paypal, linknout T212 a odeslat USD. Nevite nekdo z hlavy, jaky by mohl byt poplatek ze strany PP?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 12. 2024 12:09

pokud to bude jako obchodní transakce, tak na straně odesilatele nic, ale na straně příjemce to bude něco jako 1,5 USD + 3,3 % z transakce nebo tak podobně
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 12. 12. 2024 12:56

Ten Wise to nabízí vč. směny do Wonů za 375,- Kč, doručení do 2 hodin. Já takhle platil do různých asijských zemí. Inflace za pár dnů je ve srovnání s těmi poplatky zanedbatelná. USD je opruz v jakékoli třetí zemi stejně jako u nás.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 12. 12. 2024 14:22

Zadne wony, pisu ze jenom USD. Muj argument o nekolika denni inflaci nebude akceptovan.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Pospa874 19. 1. 2025 15:06

Máte tušení u jaké banky by mohlo být nejvýhodnější poslání mezinárodní platby (pravděpodobně přes SWIFT) v měně EUR s cílem mimo Evropu. Jde o Asii a EURa už na účtu mám, tj. pravděpodobně jsou mimo hru devizovky. Účet příjemce má jako jednu z měn i EUR. Možná nejlépe s dispozicí OUR.
Vyzkoušel jsem nedávno SHA přes RB a dorazilo do cíle o 28,5 EUR méně. Budou "cestovní ztráty" při poslání o řád vyšší částky stejné? Nebo je lepší si najít pro jistotu fixní OUR dispozice? V jedné platebce jsem našel 30 EUR za OUR. Fio má krásný OUR s limitem 500 Kč, ale jen pro měny mimo EUR, jak naschvál, takže se nedá na tuto měnu aplikovat, to má strop 1250 Kč. Díky za tipy
Pospa874
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wurk 19. 1. 2025 15:40

wurk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 19. 1. 2025 15:42

revolut ukazuje OUR ~560 Kč, ale mam premium, u stand. planu to bude o cca 20% vice
slavo963
Inventář

Předchozí stránka