Balda22 píše:Sorry, jedná se o 20000 EUR a potřebuji je směnit z CZK- takže bych asi měl uzavřít rámcovou smlouváš devizovou společností. Jak je to u nich s rychlostí platby a odesílatel platby bude moje firma, nebo ta devizovka?
20 000 EUR v případě jednorázové platby taky není částka, ze které by se devizovka posadila na zadek, ale už se s tím dá pracovat. Rozhodující je uzavřít rámcovou smlouvu, jak se to podaří, pak umožňuje i menší platby. Doporučil bych tedy při uzavírání rámcovky "trochu mlžit" ohledně výledu na budoucí obchody. Zkrátka "jo, budu teď hodně dovážet ze zahraničí, aktuálně mám první platbu jen 20 000 EUR, ale výhledově očekávám několikanásobek této částky každý měsíc".... nebo něco takového.
Klidně uzavřít více rámcovch smluv abys pak mohl jen zvednou telefon (nebo zapnout počítač) a zeptat se ve třech, čtyřech, pěti společnostech, jaký zrovna v tu chvíli dají kurz a ten vzít. Já mám Akcentru, Easychange a Fortissimo. Dobrou pověst zde na fóru má ještě třeba Citfin (zde jako u jediné máš vlastní číslo účtu), SAB, Roklen. Pro firemní účely bych raději nevyužíval zahraničních společností jako Revolut nebo Wise, přece jen, když vznikne spor, raději ho budeš řešit česky ať už s danou společností nebo českými orgány (když se nedhodnete), než na chatu s operátorem, kterému jsi ukradený (nebo ještě hůře s AI).
Ohledně zaslání jsou dvě možnosti:
1) instruuješ devizovku, aby částku zaslala přímo příjemci. Pak tedy půjde z účtu devizovky.
2) požádáž o zaslání eur na svůj eurový účet u svojí banky a z něj to pak pošleš příjemci
bod 1) nemají rádi např. brokeři, kteří vyžadují, aby peníze přišli z účtu majitele brokerského úču. Ale pokud platíš dodavateli zboží, nemívají s tím problém.
pak je už zmíněná varianta 3), tj. dohodnout se přímo s dealingovým oddělením vlastní banky. Asi dostaneš lepší než běžný kurz, ale u 20 000 EUR se zrovna nepřetrhnou a devizovky asi vyjdou lépe. Ale jak se říká "líná huba, holé neštěstí", takže za dotaz to stojí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.