Platby do zahraničí - bankovním převodem

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod meir13 13. 5. 2024 18:00

Vyšší úrok vyplácený bez srážkové daně. Nejsem rezident v ČR.
Airbank má malý limit na transakci.
meir13
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jir.vesely 13. 5. 2024 20:23

No dobře, ale i tak... Není teda potom lepší si ty peníze při převodu hodit do měny země, ve které rezident jsi a platíš tam s ní?

Jinak teda bohužel neporadím, ale aspoň jsem se něco nového dozvěděl.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 11. 6. 2024 05:47

Navážu na téma. Cca 27 tis. Kč v Raifce (ne fakt to není můj účet). Potřebuji je dostat do Říše na účet v EUR. Nechci kvůli tomu zakládat nějaké další služby složité služby. Jak na to?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 6. 2024 06:11

Není-li podmínkou, aby byla platba provedena přímo z účtu konkrétního odesílatele, tak v poměru jednoduchost/náklady asi nic lepšího, než europlatba.cz asi nebude.

Jinak záleží od nastaveného tarifu v RB - u těch, které obsahují multiměnový účet, tak si stačí otevřít měnovou složku v eur, dočasně povolit směnárnu za 39 Kč měsíčně, kde je už trochu snesitelný kurz (pro směny do ekvivalentu 40 tisíc Kč za měsíc), provést směnu na eura, odeslat a směnárnu deaktivovat (celé to taky teoreticky nezabere déle, než pár minut).

A asi nejvíce ideální scenář by byl použít Revolut...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 30. 6. 2024 18:08

Potřebuji posla 100€ na eur účet v Bosně.
Je něco levnější než Revolut, tam je poplatek 3.96€?
Přes Western Union to je kolem 8€.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 7. 2024 10:28

Pokud je to jednorázovka (nechceš uzavírat rámcovou smlouvu s devizovkou), tak europlatba.cz. Bez poplatku a pořád slušný kurz.

Ono bez poplatku (nebo maximálně za několik korun - stejně jako u korunové platby) to ze zákona budeš mít u všech českých bank. Jen půjde o ten kurz, který u bank bude horší.

Revolut na platby převodem nepoužívám, ale neměl by, protože má sídlo v zemi EU, dodržovat pravidla EU? Tj. převod za stejných podmínek jako u tuzemské transakce?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod fremantle 1. 7. 2024 10:46

Europlatba umožňuje eura zasílat bez poplatku do zemí mimo SEPA? Bosna totiž nepatří do SEPA oblasti - eura tam nelze zaslat jako SEPA platbu, jen jako zahraniční (což platí i o jiných zemích, které přijaly euro jednostranně - třeba Černá Hora, nebo Kosovo - teda BaH, pravda, nepoužívá ani to euro, ale konvertibilní marku, která je na euro navázaná v poměru staré něměcké marky)... Podle mě je poplatek 3,96 € v tomto případě dobrá sazba.

Jinak jedině prostřednictvím nějaké banky v rámci stejné skupiny (tuším, že třeba Raiffeisenbank poskytovala nějaké zvýhodněné pro platby mezi svými pobočkami v různých zemích).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 7. 2024 10:56

fremantle: máš pravdu, úplně jsem přehlédl, kam že to chce poslat peníze. No, pak je poplatek 4 eura velmi nízký, zejména jestli to Revolut umí jako "místní" platbu, tj. bez nákladů pro příjemce.

Kdyby měl příjemce taky Revolut, tak převod R-R je zdarma.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 1. 7. 2024 12:36

Jde o Nova Banka, korespondenční je Commerzbank DE, podle mně to Revolut neumí poslat jako lokální platbu a příjemce bude platit poplatek, ale nevím jaký.
Revolut jako OUR je s poplatkem 27€.

Nejspíše to vyřešíme přes Western Union, první převod po registraci je zdarma do 1000€, já bych platit eur kartou a příjemce vybere cash v nějaké "pobočce", takže by to bylo za nulu pro obě strany.

Jinak pro zajímavost, kdybych platil czk, WU má kurz cca 27kc/€...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 7. 2024 12:47

No, pak je tu varianta poslat to poštou doporučeným dopisem. Nebo ještě lépe cenným psaním, do Bosny je možné pojistit až na 120 tisíc (mění se dle aktuálního kurzu, pošta vše eviduje v tzv. "zvláštních právech čerpání", což je pseudoměna MMF).

Dříve jsem cenná psaní celkem dost používal při zasílání do Německa, když byly SEPA platby u nás drahé.

-- 1. 7. 2024 13:48 --

Wester Union jsou fakt celkem mrzáci, zajímal jsem se o možnost poslat a zjistil jsem, že USD nejsou u nás vložit a musí se nakupovat za ten jejich mrzký kurz. O tom, jestli je možné vložit eura, nebo je také nutné je nakoupit nevím. Posílal jste někdo přes WU platbu v EUR od nás?

Konkurencí je Money Gram, ale tam je to stejné v bledě modrém.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Balda22 27. 10. 2024 21:10

Ahoj, prosím o radu. Potřebuji odeslat cca 20000 z firmy do Holandska. Jak to provést, aby to bylo co nejvýhodnější, platba proběhla co nejrychleji a odesilatel bude firma? Díky!
Balda22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 27. 10. 2024 21:29

To budeš posílat koruny nebo eura? Eura pošleš jednoduše pomocí SEPA platby, která je zdarma a dle odesílací a přijímací banky může proběhnout okamžitě nebo trvat 1 až 2 dny. Firemní účet máte v jaké bance? Máte účet jen v CZK nebo i v EUR?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 10. 2024 02:05

Jak píše kolega, pokud to bude v eur a pošleš to jako typ platby SEPA, tak to bude za cenu tuzemské platby, tj. u většiny bank zdarma, někde za jednotky korun.

Kde bude rozdíl, je kurz (pokud ty eura nemáš a budeš je kupovat), zisk bank na 1 euru je někde kolem 70 haléřů. Můžeš využít devizovky, kde ušetříš asi 50 - 60 haléřů na jednom euru.
20 000 Kč je hodně málo, to bych viděl na europlatba.cz. Pokud ale plánuješ takové operace častěji, je dobré uzavřít rámcovou smlouvu, klidně s více devizovkami - já mám s Easychange, Akcentou a Fortissimo.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Balda22 28. 10. 2024 08:38

Sorry, jedná se o 20000 EUR a potřebuji je směnit z CZK- takže bych asi měl uzavřít rámcovou smlouváš devizovou společností. Jak je to u nich s rychlostí platby a odesílatel platby bude moje firma, nebo ta devizovka?
Balda22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 28. 10. 2024 08:49

V devizovce zamenis, posles na fir. ucet a pote z fir. uctu SEPA platou ven.
Rychlosti viz vise, obecne plati D+1, ale pri dobre konstelaci (stejny ucet devizovky a firmy) se muze vse podarit dorucit do zahranici D+0. Dokonce v radu vterin, kdyz je ucet ve FIO a prijemce ma ucet podporujici okamzite platby.
slavo963
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka