Běžný účet v USD

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mischelinka.OK 14. 12. 2009 11:11

Zdravím Vás, přítel bude půl roku dostávat peníze v dolarech a rád by si co nejvýhodněji založil účet. Co byste nám poradili? Mockrát děkujeme za všechny rady.

PS: Podobné diskuze jsem tu samozřejmě našla ale jsou již rok stará, proto bych raději aktuálnější info :-)
Alcatel wap -> Nokia 3310 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230 -> Nokia 5800 -> Samsung galaxy S III NEO -> LG G6
Mischelinka.OK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 12. 2009 12:56

Platby v USD a to i když jsou v rámci země jsou zúčtovány jako zahraniční platby, to znamená obvykle poplatek 1 % z částky s nějakou minimální částkou, obvykle 100 - 250 Kč. Účet bude navíc mizerně úročen a pokud z něj budeš chtít převádět dál, opět zaplatíš poplatek za zahraniční platbu.
Viz:
http://www.mesec.cz/clanky/jak-prijmout ... zahranici/
http://www.mesec.cz/clanky/jakymi-zpuso ... zahranici/

Bude USD dostávat v hotovosti, nebo převodem? Co s nimi budete chtít dále dělat?
Osobně bych spíš doporučil nějakou devizovou společnost, peníze si nechat posílat na jejich účet a v korunách si nechat převádět na český.

O jak velké částky má jít?
Osobně jsem zastáncem toho, že když už účet v cizí měně, tak na území státu, kde se touto měnou platí, ovšem zřízení účtu v USA je bez čísla sociálního pojištění údajně nemožné, aspoň dle toho, co tvrdí někteří přispěvatelé zde.

Jestli už nutně musí být účet v USD v ČR, co začít např. u FIO ?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mischelinka.OK 14. 12. 2009 13:17

Přítel už po druhé jede do zahraničí a minule jsme dost doplatili na to, že mu peníze přišly v USD na jeho účet v KB a okamžitě se převedly na Kč dle aktuálního kurzu.

Každý měsíc mu přijde čtyřmístná částka v USD na účet a to 6 měsíců po sobě, pak podle toho jaký bude kurz si je převede na účet do KB, abychom mohli zaplatit hypotéku. Toť vše, co bychom tak od účtu očekávali.
Alcatel wap -> Nokia 3310 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230 -> Nokia 5800 -> Samsung galaxy S III NEO -> LG G6
Mischelinka.OK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 14. 12. 2009 13:20

Tak at zkusi treba Paypay.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 12. 2009 13:28

Ale ten poplatek za příchod peněz bude platit u každé české banky, bude se lišit jen jeho výše (viz odkaz na můj článek) a dále kurz (KB patří co se devizových kurzů týče mezi nejhorší na trhu).

Pokud to nakonec hodláte převádět na CZK, tak určitě doporučuji devizovou společnost. Devizy.cz si za příchozí platby neúčtují nic (ale zase vyžadují ke každé platbě závazný příkaz), REOL chce 80 Kč. Jsou samozřejmě i jiné (v diskusi pod mým článkem je na ně odkaz). Doporučuji takovou, která umí zřídit tzv. "virtuální účet" na který budou chodit platby a které si pak můžete převádět na CZK dle libosti (a dle aktuálního kurzu na trhu). Uměl to třeba WallichFx, ale ten bohužel skončil. Možná bych zkusil ten REOL.

PayPal (stejně jako jiné mikroplatební systémy) není na příjem větších částek vhodný - jeho kurzy také nejsou nic moc. Standardně je poplatek za příjem platby 3 až 4 %, ale u soukromých účtů by to mělo být méně, ale něco tam je. PayPal nemám, takže jeho zhodnocení nechám na jiných.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 14. 12. 2009 13:39

Patriku ja nepsal nic o PaypaL, ale o PayPay!
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 12. 2009 13:42

Aha, přehlédl jsem se. Ti ovšem mají ještě horší kurzy :( Na převod velkých částek NAPROSTO NEVHODNÉ.
Navíc, který je teď "ten pravý" PayPay?
http://www.paypay.com nebo http://www.paypayinc.com ?

http://www.lupa.cz/clanky/paypay-ma-problemy/
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 14. 12. 2009 14:24

PatrikChrz: Sice horší kurzy, ale zase bez poplatků za zahr. převody a to bych řekl, že u běžnějších menších částkách (např. 500-1000 Kč) výrazně převáží. Sám jsem jejich služby už několika zahr. zákazníkům doporučil (to bylo v dobách, když jsem ještě nevěděl o fintě slovenského Fio).
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 12. 2009 14:28

Jenže tazatelka píše o čtyřmístné sumě v USD a to jsme zase úplně jinde :D

Ano, pro MIKROplatby, je MIKROplatební systém vhodný. Procentní poplatek nebo nevýhodný kurz nevadí i když je relativně vysoký.

Ale když tu máme devizové společnosti, co jsou schopné přijmout platbu zdarma (Devizy.cz) nebo za malý poplatek (80 Kč REOL), tak toto celkem postrádá smysl. U velkých částek je pak jakýkoliv způsob levnější, než mikroplatební systém.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mischelinka.OK 15. 12. 2009 18:25

Přítel to bohužel potřeboval do čtvrtka vyřešit takže si založil druhý účet u KB, vedení je za 50 Kč (protože už má běžný účet u nich), příchozí peníze 1 % si ztrhnou. Převod na svůj účet do CZ zdrama a nemusí hlásit předem, že bude převádět tak velkou částku.

Co myslíte, je to aspoň trošku slušné? :oops:
Mischelinka.OK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 12. 2009 18:39

Kurzy USD jednotlivých bank jsou zde:
http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi- ... cky-dolar/

Jsou banky, co mají lepší a takové co mají horší kurz než KB. Pokud má KB zdarma převod v rámci banky, tak je možné domluvit se s devizovou společností, aby konverzi provedli oni (převedeš to na jejich účet u KB), vyděláš na kurzu. O ten 1 % poplatek ale přijdeš tak jako tak :(

Příchozí zahraniční platby u nás má jen Citibank, ale jejich účty jsou docela drahé. Pak je možné bez záruky posílat např. do mBank (když se vyplní SWIFT ČSOB), je to bez poplatku a ČSOB má lepší kurz. Stejně tak je možné posílat na vkladní knížku Poštovní spořitelny (opět zdarma, opět kurz ČSOB), ale je třeba vyplnit specifický symbol.

Další možností je posílat to jako splátku kreditní karty Citibank, ale pokud to neutratíš, ale vybíráš, je to za poplatek.

Ten REOL jsi kontaktovat nezkoušela (se žádostí o zřízení virtuálního účtu)?
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mischelinka.OK 16. 12. 2009 14:01

kdybych před přítelem vyslovila slovo virtuální tak bych nemusela ve větě ani dál pokračovat :roll: jde o dost peněz a tak by si je v žádném případě nenechal posílat někam, co nezná.

Děkuji za Váš čas a přeju příjemné svátky!
Mischelinka.OK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 12. 2009 15:20

V "mé" minulé firmě jsme přes devizové společnosti posílali platby v rozmezí 20 - 50 000 CHF :D. Prověřených společností bych se nebál.
Za rok to byly milionové obraty.
PatrikChrz
Administrátor