Aktuální kurz islandské koruny

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 4. 2. 2010 19:49

Zdá se to být jednoduché, ale ve skutečnosti je kvůli pádu islandské koruny docela obtížné zjistit aktuální kurz ISK vůči CZK. Údaje se velmi liší, klidně i o 80 %.

Jak tedy co nejpřesněji zjistit, kolik si česká banka strhne z karty třeba za 100 islandských korun?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 4. 2. 2010 20:12

Žádná ze zdejších bank nebude mít ve svém kurzovním lístku islandskou korunu, proto to pravděpodobně bude přepočteno přes kurz karetní asociace. VISA to má na svých stránkách tady, Mastercard to možná má také někde schované.

http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... esults.jsp

Např. dnešní kurz asociace je 100 ISK = 14.850300 Kč

A banka to může ještě přepočítávat na zúčtovací měnu karty (pravděpodobně EUR, může být i USD) a pak tuto měnu podle vlastního ceníku na CZK.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 2. 2010 20:24

Dle info zde: http://www.kurzy.cz/kurzy-men/exoticke-meny/evropske/
by měla být asi 15,50 / 100

Kurz vykázaný bankou bude 0,5 (Cetelem) až 5,1 (mBank) % nad středový kurz. Obvykle je to kolem 1,9 % nad střed.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Czulibrk 4. 2. 2010 20:25

Zajímavé...

100 isk zadáno jako dotaz do googlu, výsledek - 9,288 Kč
100 isk na Yahoo Finance - 14,983 Kč (a většina zahraničních převaděčů)
100 isk na kurzy.cz k 4.2.2010 - 15,452 Kč
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 2. 2010 20:34

A co zkusit přímo nějakou islandskou banku?
http://www.landsbanki.is/english/
EUR 0.00 176.20 177.40
USD 1.02 127.81 128.69
GBP 0.14 201.37 202.93
JPY 3.37 1.4115 1.4231
DKK 0.00 23.6590 23.8370
CHF 0.52 120.02 121.04
TWI 0.31 232.52 233.18

Je tam i kurz VISA a Mastercard. Ale nějak mi to nevychází.

Lépe se to hledá zde:
http://www.landsbanki.is/english/market ... converter/
Vychází mi středový kurz necelých 15 Kč/100
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 4. 2. 2010 20:59

No právě. Nějak to nevychází :) Google jsem opustil hned na začátku, protože jakmile jsem zjistil reálnější kurzy, z doposud relativně dostupné dovolená jsem se dostal na trochu jinou úroveň.

Dneska jsem trochu počítal a z různých zdrojů mi to vyšlo zhruba na těch 14,85, jak má na stránce Visa.

Jinak před tím, než islandské banky téměř zkrachovaly, byla ISK běžně v kurzovních lístcích.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 5. 2. 2010 12:23

Jak jsem psal. Důležité v tomto případě je vědět, o jakou se jedná transakci.

V případě bezhotovostního převodu platí kurz banky, která provede konverzi. V případě transakcí kartou připadají v úvahu pouze tři scénáře. Kurzy isladských bank, kurzy na yahoo.com nebo na kurzy.cz jsou v tomto případě hodně orientační.

1. Banka vydávající kartu má měnu v kurzovním lístku nebo je v této měně karta vedena, pak je sitace jasná
2. Banka převádí kurzem karetní asociace na CZK (viz dříve)
3. Banka převádí kurzem karetní asociace na druhou zúčtovací měnu karty (býva EUR nebo USD) a tuto měnu pak převede dle vlastního lístku

V bodech 2-3 si banka může účtovat konverzní poplatek (mBank, Citi, Amex)

Přesný kurz je velmi těžké zjistit, protože kurzy bank i asociace se mohou měnit několikrát za den. Navíc kurz se počítá v den, kdy byla platba zaúčtována u karetní asociace, v případě převodu kurzu bankou, v den zaúčtování na účtu. Takže výslednou hodnotu v CZK v době placení nemáte šanci zjistit - pokud se nejedná o bod 1.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod Czulibrk 5. 2. 2010 12:37

Nohama zpátky na zem.

Marek plánuje dovolenou na Islandu, nechce investovat milióny do tamního hospodářství apod. aby to hrálo nějakou roli.

Střední kurz na kurzy.cz + cca dvě procenta = orientační kurz zaúčtování na kartě. Myslím, že v tomto případě není nutné zacházet do větší hloubky...

Potom je totiž už úplně jedno o jaké měně se bavíme - naprosto přesný kurz zaúčtování jakékoliv měny nezjistí nikdo a nikdy (z důvodů, které jsi popsal výše).
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý