Equa bank (od 14. 11. 2022 sloučeno s Raiffeisenbankou)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Linda z Rb 2. 3. 2022 11:43

pmoravec píše:Zdravím,
taková hloupá otázka - jak moc je už Equa Bank finančně integrovaná do Raiffeisenbank? Ptám se kvůli problémům, kterým Reiffka čelí kvůli své přítomnosti na Ruském trhu.

Jsou ještě ty finance bank oddělené, nebo je už to jenom jiný brand Reiffky a vše je na "společném účtu"? Co pojištění vkladů, je pro každou banku zvlášť, nebo je limit společný?

Dobrý den,
děkujeme za Váš komentář. Raiffeisenbank je vlastníkem Equa bank. Podnikání české Raiffeisenbank je zcela nezávislé na dění v Rusku a na Ukrajině. 98,4 % našeho podnikání se odehrává v ČR a v EU. Dění na Ukrajině na nás nemá vliv. Proto se nemusíte ničeho obávat. :-)
Hezký den, Linda z Raiffeisenbank
Linda z Rb
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod pmoravec 2. 3. 2022 12:01

Dobrý den Lindo,
já to chápu, ale kupovali jste teď EQUA bank, a většinu příjmů skupiny podle informací v médiích tvořily příjmy z Ruské části, kterou budete muset pravděpodobně odepsat. Akcie Vaší skupiny zažily na burzách strmý propad (Raiffsen Intl Bk -43% vůči začátku února). Takže se nedivte, že to zkoumám, zejména, když jste teď investovali peníze do nákupů.

Nemáte sice "matku" v Rusku, ale tvrdit, že podnikání RBCZ je na situaci v UA a RU nezávislé je trochu moc optimistické. Samozřejmě chápu, že to ustojíte, ale když po Vaší bance bude chtít Rakouská "matka" RBIV půjčku/vyšší poplatky/niží úroky, tak se asi těžko budete moci říct úplné ne.

Chtěl jsem si jen být jistý, že opravdu vklady se sčítají pro limit (první odkaz z Google vede na staré PDF s informacemi o pojištění vkladů Equa z roku 2010), mezitím jsem našel na stránkách správný dokument, kde je RB uvedena.

EDIT: odstranění informace o 2 bankách
Naposledy upravil pmoravec dne 2. 3. 2022 13:44, celkově upraveno 3
pmoravec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 3. 2022 12:31

Equa+RB CZ je teď zjednodušeně řečeno v podobné fázi jako ČSOB+Poštovní spořitelna, tedy dva obchodní názvy/produktové řady v jedné bance: obě skupiny čekají na plné sjednocení i na úrovni názvů/produktů (u RB navíc i kódů banky v číslech účtů) a u obou by to mělo nastat do 1-2 let. Ve druhém případě akorát to oddělení obchodních značek (od převzetí IPB) trvá už 22 let, u RB+Equa to bude tedy o nějaké ty desítky let kratší :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 3. 2022 12:42

Fakt výstižný příměr. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Linda z Rb 2. 3. 2022 12:59

@pmoravec
Dobrý den,
my samozřejmě chápeme, že sledujete situaci, to je dobře. :-) Podnikání české Raiffeisenbank je nezávislé a oddělené od podnikání jejích vlastníků a dalších jejích dceřiných firem. Je kontrolováno a regulováno výhradně Českou národní bankou. Situace v zahraničí nemá na českou Raiffeisenbank dopad.
Ohledně pojištění vkladů - od 1. 1. 2022 se banky spojily v jednu (Equa+RB), proto je pojištění vkladů jako v jedné bance. Celková výše pojištění vkladů na jednoho klienta je ze zákona pro všechny banky stejná a to 100 000 EUR.
Přeji hezký den, Linda z Raiffeisenbank
Linda z Rb
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Rop 2. 3. 2022 15:49

Lindo - to je hezká naučená věta, ale asi moc nevíte o co jde. Negativní vlivy na mateřskou společnost vždy postihnout dceřinnou společnost. Minimálně vytahování peněz prostřednictvím dividend.
Nedovedu si představit, že by ztráta mateřské společnosti (navíc nenadálá) neměla vliv na dceřinnou společnost.
A co se týká způsobu řízení z ciziny - prosím podívejte se na Zprávu mezi propojenými osobami (máte ji v obchodním rejstříku, poslední zveřejněnou za rok 2019) - máte tam 10 stran smluv uzavřených s Vaší matkou - ve spoustě případů je to "Účast na riziku" - a mě by zajímalo čí to riziko je. Odděleně od své mateřské společnosti rozhodně nepodnikáte. Vždyť je to dnes prakticky nemožné (tedy alespoň u společností podnikajících ve stejném oboru).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pmoravec 2. 3. 2022 16:06

Tak, tak, psal jsem na to téma Lindě SZ, ale na tu mi neodpověděla. Bohužel ty věty jsou jak ta ujištění od SberbankCZ, nicméně RB je (doufám) v poněkud jiné pozici, "Ruskou" matku nemá.
pmoravec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zedna1 2. 3. 2022 17:04

A co jako cekate, ze Vam tiskovy mluvci RB sdeli/potvrdi (jakekoliv) negativni informace/fakta?

I kdyby byl jejich majitel rus, tak by vam i tak sdelovali jen sama pozitiva a vyhody, tak jako Sberbank az do posledniho dechu ;-)
Naposledy upravil Zedna1 dne 3. 3. 2022 08:26, celkově upraveno 1
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod slavo963 3. 3. 2022 07:19

Sliby chyby. Ale stále je čas.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod qwertz375 30. 3. 2022 15:09

Rop píše:A co se týká způsobu řízení z ciziny - prosím podívejte se na Zprávu mezi propojenými osobami (máte ji v obchodním rejstříku, poslední zveřejněnou za rok 2019) - máte tam 10 stran smluv uzavřených s Vaší matkou - ve spoustě případů je to "Účast na riziku" - a mě by zajímalo čí to riziko je. Odděleně od své mateřské společnosti rozhodně nepodnikáte. Vždyť je to dnes prakticky nemožné (tedy alespoň u společností podnikajících ve stejném oboru).

Podařilo se vám k tomu dohledat nějaké další detaily?

slavo963 píše:Sliby chyby. Ale stále je čas.

Kdo chtěl už prakticky odešel nebo alepoň oznámil, že v rámci svých možností řízeně odejde. Ten zbytek se pravděpodobně pokouší problém vysedět.
qwertz375
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod čulibrk 31. 3. 2022 08:07

Jaká je teď rychlost plateb z Equa do AirBank? Včera kolem 15:00 jsem dal platbu v IB Equa do AirBank, a stále nic nepřišlo. Jindy to kolem 7:40 následující den vždy bylo v AirBank.
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod culti 31. 3. 2022 09:20

Vždyť obě banky umí OP.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 31. 3. 2022 09:37

On to ale zadal v IB Equa, to už i IB ty okamžité umí? Vím že když je Equa zavedla, uměla to jen appka, a navíc je třeba při zadávání platby tam pod zadaným číslem účtu příjemce klepnout na link, že chce klient okamžitou. Tak pokud to IB už umí, asi neklepl, pokud neumí, měl použít appku :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 31. 3. 2022 10:14

aha. V IB nevím, jak to teď je - já používám apku a tam to funguje.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod čulibrk 31. 3. 2022 10:49

Teď, to přišlo, nějak to prodloužili. Vím, že okamžité platby jsou tupě v Equa jen v aplikaci, ale nechci (jsem líný) mít zbytečně moc aplikací v mobilu, když mám účty u mnoha bank.
čulibrk
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka