FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 21. 4. 2020 12:13

jurabike:
Já jsem měl na mysli zprávy zasílané bance přes IB a ne telefonní hovory. Do FIO jsem prozatím neměl potřebu telefonovat, alespoň si na nic takového nevzpomínám.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 29. 4. 2020 08:20

Taky vas se.., ze fio banka asi spousti mailove notifikace az nekdy po 8:00 hodine? Typický maily chodi az ted, okolo 8:20 h... nechapu, proc je nemuze posilat instantne, a to ani na platby prichozi a odchozi zadane manualne mezi vlastnimi ucty, v ramci fio...

Mate nekdo vysledovano, jak to funguje?

Jeste bych to pochopil u trvalych prikazu nebo u prikazu hromadnych... Ale mezi vlastnimi ucty, aby notifikace prisla az po xxx, tak to mi moc komfortni neprijde :-(

Podobne to dela moneta okolo pulnoci, kdy push notifikace prichazeji az po pulnoci, i kdyz je transakce vyporadana pred pulnoci...
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod yndezit 29. 4. 2020 09:08

Což o to, ale i fia mi zase přestal fungovat certifikát na podepisování.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 29. 4. 2020 09:49

KB taky posílá notifikace až následující pracovní den ráno. Takže peníze přijdou třeba v pátek a mail přijde až v pondělí.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 29. 4. 2020 20:11

Jo, to je dobrý fail ta KB, tam jsem mel ucet jen omylem, katastrofa a nevim,co by me primelo tam mit ucet.
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod evelista 30. 4. 2020 08:36

ja doporucuji vsem vyuzit tu vec kdy muzes mit KB na pulroku zadara, aby si to kazdej osahal. S tim nelejvnejsim uctem nic nevytestujete, protoze nebudete stejnak nic pouzivat.
evelista
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Obyvatel 30. 4. 2020 11:18

V poslední době to při bezkontaktní platbě malých částek (méně než celkově 500 Kč denně) chce snad každý druhý den zadat PIN. Psal jsem bance a odpověděli mi: "začátkem měsíce došlo k upravě směrnice PSD2 a z toho důvodu musí docházet k silnému ověření klienta."

Máte podobnou zkušenost? Tímhle se smysl rychlých bezkontaktních plateb prakticky ztrácí.
Obyvatel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod evelista 30. 4. 2020 11:36

to je dost zasadni, zajimave ze to zadny web neresi.
evelista
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 30. 4. 2020 12:02

Netusi nekdo, zda nejak rozlisuje GE prijem okamzitych plateb u sporicich uctu? Pokousim se odeslat okamzitou platbu z Fia a nejde to. Tak jde o to, jestli to hapruje Fio a nebo lze vyresit na urovni GE.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod evelista 30. 4. 2020 12:11

nekdy to fakt nejde, ja resim treba richee na monetu a nekdy to musim procpat skrz CS.
evelista
Nadšenec

Odeslat příspěvekod shockerek 30. 4. 2020 12:33

Tak zrovna Fio o tom informovalo (sice stručně a neurčitě) již v Září. https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... po-14-zari

Tady jsem našel takovy rychly výcuc ohledně PSD2 a SCA na POSkách. Zajímá nás bod 11.2.
https://bsp-live.s3.eu-central-1.amazon ... d357ea.pdf

Bezkonntaktní drobné trx
a) max 50 EUR - což v ČR banky ponechaly po domluvě na předchozí hodnotě cca 20 EUR tedy 500CZK
a např. na Slovensku to teď kvuli koroně zvýšilo dokonce vládní nařízení na těch 50EUR
b) pokud překročí kumulativní limit 150 EUR je nutný PIN
c) pokud je více než 5 trx za sebou je nutný PIN
------------------------------------

Zároveň v bodě 14. je popis funkce terminálů jak na to reagovat. Majitele obchodů spolu se svým dodavatelem terminálů a bankou co jim dělá acquiring, by měly nastavit terminály, aby podporovaly funkci, MC a snad i VISA tomu říkají Single Tap. Pípnete kartu, terminál se dozví od banky issuera karty, že má vyžádat PIN a ten taky po zákazníkovi chce bez nutnosti znovu přikládat kartu.
Bohužel z vlastní zkušenosti stále mnoho obchodu a to i velkých supermarketů to stále neumí a platbu zamítne. Takže je potřeba vložit kartu do terminálu kdy je vždy PIN potřeba a tím si zase vynulujete ty počítadla výše viz. bod 11.2.
shockerek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obyvatel 30. 4. 2020 14:53

Jenže se to děje i bez splnění a), b) a c). První platba v daný den 17 Kč - PIN. Další den při druhé platbě, celková částka kolem 200 Kč - PIN. A to minimálně 2x týdně.
Obyvatel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 30. 4. 2020 18:24

@Obyvatel, to co ti popisuje @shockerek není nic nového, to platí už řadu měsíců. Ty ale píšeš, že ti Fio banka sdělila, že počátkem TOHOTO měsíce byla směrnice PSD2 změněna, což se mně nějak nezdá. O tom bysme věděli i od jiných bank atd. Spíš to vypadá, že Fio banka je jen papežštější než Papež, neboli jde v přísnosti od dubna z nějakého důvodu (zatím to vypadá, že jako jediná?) nad rámec této směrnice. Možná tak činí v rámci "vnitřní bezpečnosti", ať už jako důsledek opatrnosti kvůli ekonomickým důsledkům koronaviru, nebo i nezávisle na něm :(.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mimonik 1. 5. 2020 10:38

Fio je co se týče risk managementu šílená, primárně je to vidět na tom jak schvaluje úvěry a hypotéky, nedivím se, že to přenesli i na karty :-D
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lol Phirae 1. 5. 2020 19:28

Google Pay stále funguje normálně.
Chcete nějaký bonus? Kódy (Twisto 150 Kč, WorldRemit 500 Kč, Curve, Revolut, TransferWise, Xendpay...) viz můj profil.
Lol Phirae
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka