FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 8. 3. 2024 14:39

Já chápu, že je to po bankách požadováno. Problém je jinde - změní se statutáři, neupraví se kontaktní údaje (již je Fio mimochodem má u min. dvou) a místo komunikace přes Fio Servis se rozesílají maily a SMSky.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod hyper9 8. 3. 2024 15:35

lightblackfox píše:FIO je jedna z nejlepších bank na českém trhu. :idea:

Nedá se to říci takhle globálně. Pro mě je ta banka nepříjemná z mnoha důvodů
- přístup k vyřizování reklamací
- představa banky o neautorizované transakci kartou, která je pro mě nepřijatelná
- přístup k okamžitým platbám
- vzhled aplikace e-Broker
- jak občas funguje e-Broker - na něco kliknu - nic se nestane, kliknu podruhé - odhlásí mě to. Asi velká zátěž?
- občas geniální nápady typu: posílat příkazy s dopřednou splatností do clearingu až večer, tedy D+1, což už teď neplatí, ale nepochopím, že tohle mohl někdo vůbec vymyslet
- pak tam byly nějaké každodenní noční odstávky, už si nepamatuji detaily

Takže prosím všechny diskutující, aby psali spíše svůj osobní názor na banku.
Pro mě je FIO nepříjemná banka, tak ho prostě používám jen minimálně, a je to vyřešeno.

Někdy jsem rád, že FIO mám. Například chci dostat peníze rychle na e-Broker, ale obchodní účet neumí okamžité platby. Tak to pošlu okamžitou platbou na FIO běžný účet, a následný převod na obchodní účet e-Brokeru už je také rychlý, v řádu sekund.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lenka_2 8. 3. 2024 18:14

minarjo píše: jen by "Standardní" ve formuláři měli přejmenovat třeba na "Automaticky zvolená nejrychlejší" a bylo by to jasnější :).

No to by teda nebylo. Při platbě do banky, která nepřijímá okamžité platby, je nejrychlejší ta prioritní. Popisek by tedy musel znít "Automaticky zvolená nejrychlejší bezplatná", ale dovolím si pochybovat, že to bude běžnému klientovi jasnější než to, co je tam teď. :)
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Hlava 8. 3. 2024 18:46

Me treba u FIO neskutecne sere, ze v internetovem bankovnictvi je na vyber prioritni/okamzita platba, aniz by u nich bylo uvedene, ktera z nich je zdarma, a ktera placena. Pak pokazde jak debil musim prohledavat jejich cenik, a tam to hledat. Vubec smysl tohodle nechapu.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 3. 2024 19:12

hyper9 píše: Například chci dostat peníze rychle na e-Broker, ale obchodní účet neumí okamžité platby. Tak to pošlu okamžitou platbou na FIO běžný účet, a následný převod na obchodní účet e-Brokeru už je také rychlý, v řádu sekund.

Jj, tohle funguje, kvůli tomu FIO mám. Bohužel obráceně (obchodní účet - FIO BÚ - účet v jiném ústavu) už to díky blokacím moc neunguje (viz osobne). To je lepší to dostat D+0 do banky s OP a pak teprve to rozposílat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 3. 2024 19:20

Hlava píše:Me treba u FIO neskutecne sere, ze v internetovem bankovnictvi je na vyber prioritni/okamzita platba, aniz by u nich bylo uvedene, ktera z nich je zdarma, a ktera placena. Pak pokazde jak debil musim prohledavat jejich cenik, a tam to hledat. Vubec smysl tohodle nechapu.

Asi je to o zvyku. Já pamatuji prioritní platby ještě z doby, než byly zavedené okamžité a tak naprosto přesně vím, co to znamená, že to je drahé (a to dříve to bylo fest drahé - klidně několik set korun) a nikdy bych si to nespletl. Ale to už je asi ta "zájmová deformace" :D.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 3. 2024 20:07

Přesně tak. "Prioritní platba" je terminus technikus používaný napříč bankami, jde o draze placenou službu zajišťovanou ČNB (rychlejší clearing mezibankovního předání dat, lze zadat ještě odpoledne s garancí doručení tentýž den), tedy funguje daleko dříve (o mnoho možná i desítek? let) než Okamžité platby a ve všech bankách, i těch bez OP.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Hlava 9. 3. 2024 09:14

No jo, jenze kdyz to clovekpotrebuje pouzit jen obcas, tak to v hlave nenosi, ktera je ktera.
Ktera je placena, a ktera je zdarma. Pritom staci tak malo, a do vyberoveho dialogu to napsat.
Kdyz jsem se v tomto sekl naposled, tak jsem ten poplatek u Fio pod hrozbou, ze odejdu jinam, vyreklamoval.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2024 09:54

hyper9 píše:Nedá se to říci takhle globálně. Pro mě je ta banka nepříjemná z mnoha důvodů
- přístup k vyřizování reklamací
- představa banky o neautorizované transakci kartou, která je pro mě nepřijatelná
- přístup k okamžitým platbám
- vzhled aplikace e-Broker
- jak občas funguje e-Broker - na něco kliknu - nic se nestane, kliknu podruhé - odhlásí mě to. Asi velká zátěž?
- občas geniální nápady typu: posílat příkazy s dopřednou splatností do clearingu až večer, tedy D+1, což už teď neplatí, ale nepochopím, že tohle mohl někdo vůbec vymyslet
- pak tam byly nějaké každodenní noční odstávky, už si nepamatuji detaily

Takže prosím všechny diskutující, aby psali spíše svůj osobní názor na banku.
Pro mě je FIO nepříjemná banka, tak ho prostě používám jen minimálně, a je to vyřešeno.

Někdy jsem rád, že FIO mám. Například chci dostat peníze rychle na e-Broker, ale obchodní účet neumí okamžité platby. Tak to pošlu okamžitou platbou na FIO běžný účet, a následný převod na obchodní účet e-Brokeru už je také rychlý, v řádu sekund.

Zlatá slova. Jsem velmi rád, že je Fio na trhu. Ale někteří ho zbožňujou naprosto nekriticky. Pro mě je podstatné, jak se ke mně dodavatelé a instituce chovají v okamžiku nějakého zádrhelu. Protože když je všechno zalité sluncem, to zvládne každý. V průseru se ukazují charaktery. A třeba ty autorizace kartou, reklamace, nestandardní situace, to Fio neumí.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 3. 2024 12:51

Spíš nechce umět, celkově je FIO takové "přepodělané", resp. postupuje alibisticky co "nejpřísněji", aby se pak mohlo vyhnout odpovědnosti.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 9. 3. 2024 14:10

Tak každému vyhovuje něco jiného. Pokud má někdo problém rozlišit prioritní a okamžitou platbu, tak je to spíš jeho věc než věc banky. Pro mě je Fio zásadní - dost soukromých i firemních účtů, s platbami (vč. okamžitých) nemám problém. Důležité je možnost z jedné stránky ovládat více účtů, import/export plateb, možnost doladění grafů, neomezená historie a spousta dalšího. Fio broker sice není etalónem přehlednosti, ale práce s hezčím Degirem mi přišla ještě horší, takže lepší ten trochu obstarožní interface. Občas i něco reklamuji, tak asi 1x za 5 let, napoprvé se snaží odpálkovat, napodruhé po vysvětlení uznali svou chybu.

Jinak bych byl opravdu rád, kdyby Fio nabídlo lepší kurzy, nějaké karty použitelné i v zahraničí, multiměnový účet a spoustu dalších funkcí, které u nich chybí.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2024 15:17

No hlavne ty poplatky. Na aktivni obchodovani nepouzitelne.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod libol 9. 3. 2024 16:08

Možná bych se zeptal, která BANKA v ČR je na aktivní obchodování lepší?
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod baron84 9. 3. 2024 20:42

Spořka s jejich TraderGo od Saxo Bank
baron84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2024 21:28

libol píše:Možná bych se zeptal, která BANKA v ČR je na aktivní obchodování lepší?

Zrovna u Fia s jeho “bezpoplatkovou” historii sahajici daleko pred rok 2010 bych cekal neco jineho, nez 0,36 procenta za pohyb a k tomu silene kurzy.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka