FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2024 20:28

libol píše:Možná bych se zeptal, která BANKA v ČR je na aktivní obchodování lepší?

Zrovna u Fia s jeho “bezpoplatkovou” historii sahajici daleko pred rok 2010 bych cekal neco jineho, nez 0,36 procenta za pohyb a k tomu silene kurzy.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod yndezit 9. 3. 2024 20:31

Ta jejich bezpoplatkovost byla umožněná tím, že zisk tvořili právě tady.
Někde na ty platby vydělat museli.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 9. 3. 2024 22:35

Od této banky jsme v minulosti již jednou zcela odešli. Vrátili jsme se v době, kdy to vypalo s Monetou na sloučení s Air bankou a sloučení Equa s RB. Předpokládali jsem ve Fio českého majitele, který snad Fio nebude prodávat nějaké jiné bance a nebude muset výhledově kočovat s běžným platebním provozem domácnosti.
Né že by byla Moneta bez chyb, ale kdybychom věděli, že nedojde ke sloučení s Air, převedli bychom bežný provoze do Monety z Equa a do Fio se v žádném případě nevraceli.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod nikko 13. 3. 2024 12:12

Je zaslání EUR z českých bank (např. FIO banky) do Londýna SEPA platbou bez poplatku? (Jde o vložení peněz na londýnský účet Payward Ltd. pro obchodování na Kraken)
Děkuji za informaci.
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 3. 2024 12:41

SEPA platba je vždy zdarma (přesněji zákon definuje, že je za stejnou cenu, jako korunová platba, ale ty jsou u FIO zdarma) bez ohledu na to, kam. Otázkou pouze je, jestli do dané země a dané banky lze platba poslat jako SEPA nebo je to tzv. "ostatní zahraniční platba". A Velká Británie patří do zemí, kam lze SEPA platbu poslat.

Do zemí SEPA prostoru, patří všechny země EU, EHP a také Velká Británie, Švýcarsko, Andorra, Monako, San Marino a Vatikán

Samozřejmě nutnou podmínkou je, že platba musí být v EUR (jinak to není SEPA). Pokud by byla v GBP, tak už jde o "ostatní zahraniční platbu".
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod nikko 13. 3. 2024 13:07

Děkuji za vyčerpávající odpověď :-)
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod caeron 22. 3. 2024 14:57

Tuší někdo jakým kurzem případně s jakými % navíc bude FIO počítat platby EUR kartou v třetí měně? Pojedeme asi za měsíc do Srbska a Makedonie a říkal jsem si, že by to kurzově mohlo být lepší něž to brát to brát nějakou CZK kartou (mám k dispozici, RB KK, Monetu a CSOB )
caeron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 3. 2024 15:52

Založ si Creditas, kurz na EUR kartě (kromě plateb v CZK/EUR) je cca kurz asociace (nekopíruje úplně přesně ale rozdíl v jednotkách haléřů). Další výhodou je, že vklad EUR na přepážce je zdarma, výběr za 10 korun. SEPA platba mezi Creditas a FIO je zdarma oběma směry.

U FIO se liší podmínky podle toho, jestli je účet založen v ČR nebo SR. Mám pocit, že někdo psal, že u účtů založených na Slovensku jsou snad kurzy asociace, ale jistý si tím nejsem.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jantars 24. 3. 2024 08:54

Tedy, po odchodu HB se tu naříká že už není na trhu žádná karta s kurzy asociace ale koukám že EUR Creditas tyto podmínky v podstatě splňuje (jen si musí člověk ohlídat aby s kurzy v mezičase nějak nezahýbali...

Jen si říkám že na platbu v neEUR cizině tak 30t 1x za 2 roky to je zbytečné si zakládat novou banku (a poplatky má FIO i CREDITAS pokud se nepletu stejné = výběr v cizině zdarma...)
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 3. 2024 09:00

Já v ne EUR cizině platím řádově víc. Navíc u Creditas je problém, že v podmínkách je to trochu jinak (hůře), než ve skutečnosti, takže to můžou kdykoliv změnit.
A pak ještě - nakoupit eura (ztráta na kurzu) abych mohl směnit do jiné měny (opět ztráta na kurzu) nemusí být vždy výhodné. I když jsou ty dvě ztráty mnohem menší, než jednorázová přirážka z CZK do třetí měny u většiny bank.
A do třetice - nakoupením eur "do zásoby" postupuješ kurzové riziko
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jantars 24. 3. 2024 09:15

jojo, já vím že ty to máš pro ti mě kapku jinak :-)..... a spravovat tolik bank by se mi fakt nechtělo.....
proto jsem si pořídil jen FIO EUR na pár tisíc éček a nepředpokládám, že by mě mělo trápit když s tou kartou občas něco zaplatím. Rozhodně ale nehodlám při každé platbě (zejména při blízkých nákupech v PL) pitvat jestli je pro mě výhodnější FIO EUR nebo CZK, takže podle toho co jsem obecně navnímal používám FIO EUR jen na čisté EUR platby a zbytek jedu přes FIO CZK....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 3. 2024 13:00

Tak je to jednoduché. FIO má u PLN marži do CZK 2,95 %
https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plate ... -usetrite/

Creditas má u EUR do třetích měn marži jen karetní asociace, což je obvykle tak 0,3 a 0,5 %.

Tj. čistá ztráta při platbě FIO proti Creditas je cca 2,5 %. Ze 30 000 Kč to je 750 Kč. Teď jde o to, jestli je to dost na to, abys měl dvě různé banky. Pro mne určitě.

Jak je to s marží FIO na EUR účtu si nejsem jist. Zrovna v jiné diskusi řešíme ČSOB, kde na EUR účtu je to dost nevýhodné, protože třetí měna je převedena na CZK a následně po druhé na EUR a stržena z EUR účtu.

-- 24. 3. 2024 13:03 --

Pokud bys měl v EUR příjmy (např. diety), není co řešit - EUR účet u Creditas. Pokud bys eura musel kupovat, tak záleží na tom, jak draho. V bance to nemá vůbec smysl, jestli máš ve svém okolí ale levnější zdroj příjmů (v pohraničí Vietnamci, jsi blízko Tank ONO nebo ve velkých městech arabské směnárny), už to výhodné být může, byť z toho 2,5 % "zisku" ti to přece jen něco ukousne (řekněme 1 %) a pak je tu rizio z pohybu kurzu (na tom můžeš vydělat i prodělat)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jirik74 24. 3. 2024 13:20

PatrikChrz píše:SEPA platba je vždy zdarma (přesněji zákon definuje, že je za stejnou cenu, jako korunová platba, ale ty jsou u FIO zdarma) bez ohledu na to, kam. Otázkou pouze je, jestli do dané země a dané banky lze platba poslat jako SEPA nebo je to tzv. "ostatní zahraniční platba". A Velká Británie patří do zemí, kam lze SEPA platbu poslat.

Do zemí SEPA prostoru, patří všechny země EU, EHP a také Velká Británie, Švýcarsko, Andorra, Monako, San Marino a Vatikán

Samozřejmě nutnou podmínkou je, že platba musí být v EUR (jinak to není SEPA). Pokud by byla v GBP, tak už jde o "ostatní zahraniční platbu".

Pozor, je to komplikovanější: https://www.penize.cz/osobni-ucty/43966 ... y-i-u-sepa
Jirik74
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod caeron 27. 3. 2024 11:05

Tak jsem se zeptal přímo na FIO jak je to s těmi kurzy u EUR karet a dostalo se mi této odpovědi:

děkujeme za Váš dotaz. Platby jsou standardně přepočítány dle našeho kurzovního lístku (https://www.fio.cz/…rze). Pokud na danou měnu nemáme k dispozici kurz, použije se kurz Mastercard nebo Visa (dle typu karty).

Srbsko ani Makedonii tam nemají, takže předpokládám bude použit kurz MC
caeron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 3. 2024 12:47

Jiřík74: a vítězové soutěže "obereme klienta" jsou Raiffeisenbank a Oberbank. Ani mě to nepřekvapuje :)
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka