FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod sayen 19. 12. 2024 19:58

Jenže ohledně AML , při stejných situacích jiné banky nezareagovali a jen Fio ano.
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 12. 2024 20:45

sayen: § 9 odst. 2 AML zákona
(2) Kontrola klienta zahrnuje
a) získání a vyhodnocení informací o účelu a zamýšlené povaze obchodu nebo obchodního vztahu a informací o povaze podnikání klienta,
d) průběžné sledování obchodního vztahu včetně přezkoumávání obchodů prováděných v průběhu daného vztahu za účelem zjištění, zda obchody jsou v souladu s tím, co je povinné osobě známo o klientovi a jeho podnikatelském a rizikovém profilu,
e) přezkoumávání zdrojů peněžních prostředků nebo jiného majetku, kterého se obchod nebo obchodní vztah týká

Jestli ti přišlo prvně na účet během jednoho dne 13 mil. Kč, tak banka postupovala zcela správně.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod sayen 19. 12. 2024 23:21

Nevím, jestli je tak podstatné a nebezpečné (na trestní čin) lustrovat převody mezi bankami v ČR a účty , které mají stejného majitele . Z cizího účtu bych to chápal, takhle ne.

Bohužel Fio je tak zatvrzelá , že nechce svolit už po několikáté podepsat dodatek smlouvy, který by v případě určitých čísel účtů neměl nastavené tak přísné bezpečnostní postupy.
Srandovní je, že zároveň připustí, že některé jiné banky mají k "speciálním" klientům smluvně odlišné vztahy, jako je například okamžitá platba ve výši 1 mil Kč.
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eetk 20. 12. 2024 05:28

Copak banky, zákazníkům preventivně blokují platby, aby náhodou nešlo o podvod a když skutečně k podvodu dojde a zákazník je prosí o zablokování platby, tak mu nepomůžou a pošlou ho na policii. :-)
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod wit.cz 20. 12. 2024 08:19

Přesně. Já bych dodatečné ověření, nebo krajně i omezení služeb/plateb čekal třeba při přístupu z dosud neznámého zařízení z jiného místa, než kde se před několika minutami nacházelo mé roky registrované zařízení, ale to u Fio není.

Nevíte, jestli mi přijde nová debetka, když stávající expiruje v lednu 25, přičemž stávající karta nebyla aktivována?
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 20. 12. 2024 12:22

Při přihlášení do FIO bankovnictví mi to cpe "Rámcovou smlouvu".

Je to nějaká kulišárna nebo jen kvůli DIP a dalším službám?
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fleny 20. 12. 2024 18:38

u FIO banky je to s tou bezpečností všelijaké.Známému teď ukradli doklady.Nahlásil to na policii.Přibližně ve stejnou dobu v bance zloději změnili číslo telefonu a email.Poté mu asi přes mobilní aplikaci vybrali účet.Navíc na nějaké pobočce zažádali o půjčku.Když zašel na pobočku, jak je tohle možné provést s cizí občankou,tak se s ním nebavili a poslali ho na polici.Nakonec jsme sepsali reklamaci a sdělili ,že to předá finačnímu arbitrovi.Banka už se ozvala,že peníze vrátí.Fiu ale už nedůvěřuji.Peníze také zpět ještě nemá,aby si to ještě nerozmysleli.
Fleny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jantars 21. 12. 2024 13:27

Tak pokud při návštěvě v bance změnili telefon tak mohli přes SMS nejen přes APPku.

Jinak se banky nechci zastávat, ale zneužití občanky je relativně jedoduché když bude foto alespoň trochu odpovídat. Myslím, že do blízkého budoucna se stejně začneme občansky ověřovat vícefaktorově takže to prostí zlodi budou mít hodně ztížené....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 12. 2024 13:47

Shodou okolností jsem ve čtvrtek ztratil občanku (ztráta nahlášena), tak snad se nedočkám nepříjemného překvapení.
Spíš mi přijde divné, jak "nálezci" věděli, že má účet u FIO? Nebo prostě náhodně začali obcházet banky? Nebo to byla nějaká cílená krádež?

S tímhle banka moc neudělá, pokud pachatel působí proti fotce alespoň trochu věrohodně, tak provede úkony, co má. Tomu by mohlo pomoci třeba uložení biometrických údajů na OP s možností přístupu komerčních subjektů - ale zase vidím, jak by spoustu lidí protestovalo.

Pamatuji si na kauzu, kdy zloději vykradli účet klientce Komerční banky. Jenže ta měla ještě tu smůlu navíc, že to byla zároveň zaměstnankyně a "díky" sporu přišla nejen o peníze, ale i o práci. Peníze na KB pak nakonec po mnoha letech vysoudila (tehdy nebyl finanční arbitr).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod eetk 21. 12. 2024 13:55

Tak jestli mu ukradli OP i s peněženkou, kde měl i platební karty, tak pachatel musel vědět, v kterých bankách je klientem.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Fleny 21. 12. 2024 16:10

Měl tam i platební karty.Jak to vlastně zloději udělali přesně neví.V bance mu tu odmítli říci.Peněženku zapomněl v autě a auto mu vykradli (ano,jeho chyba).Je to takové připomenutí pro všechny ať si dávají pozor.On vždycky říkal co se mu může stát,že kartu zablokuje.No a teď během 2 hodin přišel o všechny peníze na účtu (90 tis.)Je opravdu možné ,že se mu zloděj podobal,kdo ví.
Fleny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jantars 21. 12. 2024 17:11

Už aby byla občanka plně elektronická.

Ostatně, po mé sérii tří zneužitých karet za poslední rok vážně uvažuji, že plast z peněženky úplně odtraním a platit budu jen mobilem a na netu kartou přes Google Pay, pak není co by mi mohlo být odcizeno.

Ale v každém případě mě pod stromečkem čeká RFID peněženka....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 12. 2024 17:17

Dodržuji pravidlo nemít OP společně s platebníma kartama (nosím již jen jednu DK, kdyby se vybil mobil a hodinky zároveň). OP jsem po městě i okolí nikdy nenosil a nedostal jsem nikdy pokutu, i kdyz jsem měl v minulosti za volantem v ČR při silniční kontrole jen řidičák.
Mám ale obavu, aby nehecknuli databáze dokladů, které posíláme elektronicky např. do bank.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod marecek29 21. 12. 2024 17:46

Za co pokutu ? Při silniční kontrole se prokazuje identita,třeba i tím řidičákem.
marecek29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 12. 2024 17:51

PatrikChrz píše:...
S tímhle banka moc neudělá, pokud pachatel působí proti fotce alespoň trochu věrohodně, tak provede úkony, co má. ...

Pomerne casto ztotoznuji osoby podle dokladu totoznosti a mohu garantovat, ze fotky sedi malokdy, u zenskych skoro nikdy. Takze uz se na ty fotky na dokladech ani nedivam.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka