od messsy 9. 1. 2025 11:56
Objevil jsem docela zajímavý bug v platebním rozhraní Fio banky.
Jak možná víte, Fio podporuje už od května instant SEPA platby v eurech (obdoba okamžitých plateb).
Jenže se mi to zdálo nějaké rozbité - volba "Okamžitá" v políčku "Typ platby" byla, ale jakmile jsem zadal číslo účtu, tak zmizela. Šlo o číslo účtu banky JP Morgan Chase, která instant SEPA zcela určitě podporuje.
Napsal jsem na Fio Servis a dostal jsem odpověď, že cílová banka nepodporuje instant SEPA.
Jenže: to samé se stane i po zadání IBAN eurového účtu u Fio banky, např. CZ4020100000002702856451 (// adresa odstraněna, ať vám to nemusíme mazat jako reklamu, administrátor) !
Po výměně několika zpráv bylo jasno: rozhraní Fio z IBAN vygeneruje BIC (CHASDEFXVR1 pro můj případ u JP Morgan Chase, FIOBCZPP pro Fio účet) a ten otrocky porovná s oficiálním seznamem bank podporujících instant SEPA. Problém je v tom, že v tomto seznamu jsou často uvedeny jen BIC hlavních poboček bank a seznam tak není vyčerpávající, JP Morgan Chase je tam uvedena pod BIC své hlavní pobočky CHASDEFXXXX a stejně tak Fio jako FIOBCZPPXXX.
Ten algoritmus úplně zapomněl na to, že poslední tři znaky BIC určující pobočku nejsou povinné ani extra důležité.
Happy end to bohužel nemělo, paní měla zájem hlavně na tom, aby před Vánoci mohla zavřít ticket a tak sveřepě trvala na tom, že cílová banka nepodporuje instant SEPA a nic ji nepřesvědčilo o opaku, ani validátor IBAN, na který mě sama odkázala.