FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod culti 20. 5. 2025 10:01

Fio Konto
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hyper9 20. 5. 2025 10:13

@DrholecR

Dotaz byl na FIO konto, odpověď proto byla taky na FIO konto.

Pokud jde o Fio spořicí účet, tak ten má nízké úročení a zároveň limit na 2 odchozí platby. Předpokládám, že pro místní osazenstvo to bude nezajímavý typ účtu.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 5. 2025 18:18

culti píše:... Mimochodem - vypadá to, že mi přestali povolovat okamžité platby. Jak se to dá vyřešit? Pomůže počkat do druhého dne?

Pomůže, resp. Ti stejně nic jiného nezbývá.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod culti 21. 5. 2025 21:40

Tak jsem zkusil poslat místo okamžité platby standardní. Příkaz zadán v cca 10.00. V 16:45 volá vedoucí pobočky, že potřebuje platbu potvrdit. Následuje výslech: Kam peníze posílám, Na co jsou určené, Původ peněz.. Nakonec říká - ok, pošlu to na centrálu. Ptám se, jestli bude dodrženo D+0. Říká, že by měla být. Myslel jsem si své a nechal ho přitom. Samozřejmě D+0 nedodrželi.
Nechápu, proč nezavolali dříve nebo spíš chápu moc dobře - pozdržet to o alespoň o 1 den.
Jsem u nich novej a nikde jinde jsem se s tímto nesetkal a to už jsem posílal i řádově větší částky. Tady se jednalo o 90 tis.

To jsou běžné praktiky Fio banky a nebo jsem měl jen smůlu a narazil hned na začátku na AML? Já, abych pro příště věděl, jestli jim tam ještě něco poslat. Zablokování okamžitých plateb a následný "výslech" kvůli standardní platbě mi nepřijde jako shoda náhod.
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hyper9 21. 5. 2025 21:53

FIO dostalo vysokou pokutu za porušování AML pravidel, tak teď lze od nich očekávat naopak nadstandardní přísnost.

Jinak: systém, přes který tečou standardní mezibankovní platby (Certis), začíná svůj provoz v 17:00 předchozího pracovního dne (D-1) a končí v 16:00 hod. aktuálního dne (D, D+0). Pokud se má stihnout D+0, banka to musí odeslat před 16:00. V 16:45 je opravdu pozdě. Ale tohle by v bance měli vědět.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod culti 21. 5. 2025 22:24

A to je vedoucí pobočky :)

Ne, že bych to chtěl nějak hrotit, ale jen tak pro příště. Předpokládám, že když do toho vstoupí AML, tak jdou nějaké zákonné lhůty stranou. Je to tak?
culti
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 5. 2025 07:05

Samotný titul (vedoucí) nemusí nic znamenat. V pobočkách, co jsem navštívil, byli vedoucí celkem mladí kluci, namistrovaní a informacemi moc nepoznamenaní. Pravda, pak na pobočce v Kobylisích sedí úplný mladíček, který se o finance asi zajímá.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 5. 2025 07:11

To je pro Fio typicke, uz nekolik let automaticky omezuje a blokuje platby standardnich klientu, nedokaze rozeznat rizikove klienty a rizikove platby, nakonec za to dostane pokutu a tak bude standardni klienty automaticky omezovat jeste vic. Co se tyce spolehlivosti plateb, je to nejhorsi banka v CR, clovek se muze spolehnout, ze platby v radu desitek tisic Kc spis neodejdou nez odejdou. Uz jen ocekavam, ze v ramci jejich chapani AML snizi vysi okamzite platby na max 10000 Kc.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xls 22. 5. 2025 08:15

Nevím, proč máte s Fio problém. Já tam provádím dle potřeby operace i v řádů statisíců nebo i milionů a kvůli AML jsem měl telefonát jen 1x tak před 4 lety, kdy se jim nezdálo, že mi vyšší částky posílala maďarská firma z bulharského účtu (toho jsem si předtím ani nevšiml). Tak jsem jim řekl, že je to normální platba za služby a ani nechtěli nějaké papíry. Když jsem potřeboval úvěr v řádu milionů, tak to schválili za hodinku. Nikdy se nic nezadržovalo.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 5. 2025 08:26

A to popisujes osobni ucet nebo firemni (podnikatelsky)?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Urokovy turista 22. 5. 2025 08:39

>Culti
Tak to vítej v klubu. Do FIO a Rajfky dostaneš statisíce i milion bez problémů. Dostat je pak ale odsud ven vyžaduje pevné nervy a většinou je zapotřebí několik dní. Rozhodně nespoléhat, že prostředky odejdou ihned. Rajfka navíc lže. Po telefonickém ověření slíbí,že jsi byl ověřen a že maximálně do hodiny budou odchozí platby opět funkční. Přesto to zůstane bloklé až do dalšího pracovního dne. Tak hlavně pozor na svátky a víkendy!
A FIO ty obstrukce s blokováním okamžitých plateb provádělo už před obdržením té pokuty.
Urokovy turista
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 22. 5. 2025 12:15

aaaa píše:A to popisujes osobni ucet nebo firemni (podnikatelsky)?

Obojí
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod regin 23. 5. 2025 09:38

Tak opět to samé, co posledně. Kvůli snížení úroků jsem přesouval peníze z Fio do Monety. První OP v pohodě. Druhá OP neprošla a při opakovaném pokusu to píše: "Váš účet nelze použít pro okamžité platby".
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 5. 2025 10:45

Ten účet si musíš zjevně vychovat. :) Já už udělám ty OP tři.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 23. 5. 2025 10:47

Na Fio kontu si nechám jenom část peněz na dokupy přes e-Broker. Tady se hodí fakt, že z Fio konta to jde odeslat na libovolný Fio účet, tedy i na obchodní účet, ihned bez omezení.

Zbytek půjde do banky, kde okamžité platby fungují.
hyper9
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka