Podezřelé transakce

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Polaris 23. 10. 2010 02:49

Hypotetická situace, je možné že by při občasném odeslání částky v řádu tisíců nebo max. desítek tisíc korun ze zahraničí na účet člověka v ČR u kterého je jediný příjem průměrný plat v ČR, banka informovala úřady (ČNB, FÚ) a vyhodnotila to jako podezřelou transakci, podezření z krácení daní nebo něco takového? Řešímě to tady s kolegy a každý říká něco jiného... Díky za odpověď.
Polaris
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 23. 10. 2010 07:34

Možné to zcela určitě je ;-)
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 23. 10. 2010 09:44

Polaris: a neni lepsi, aby ten dotycny clovek mel primo kartu k uctu v te cizine a platil ci vybiral z ni?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 23. 10. 2010 12:31

Extra se evidují a hlásí všechny transakce v hodnotě 1000€ a víc. Číslo vyhlášky ČNB teď po ruce nemám. Ale stačí si zajít do nejbližší banky, tam to maj i na přepážkách.
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MAMBA 23. 10. 2010 12:45

Ne, částka 1000 EUR je hranice pro povinnou identifikaci. Neznamená to, že každá transakce nad 1000 EUR je nutně hlášena jako podezřelá na FAU. Naopak, jako podezřelý obchod může být vyhodnocena i transakce pod 1000 EUR. Více viz zák. 253/2008 Sb., paragrafy věnované identifikaci a kontrole klienta.
MAMBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 23. 10. 2010 12:49

Jojo, přesně tak, ale banky si to pro jistotu jen pro sebe nenechávají.
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod libol 23. 10. 2010 19:03

Ale nechávají - právě proto se mluví o tom, že na ně hopne kontrola - některé banky totiž "nezaznamenaly" žádný podezdřelý převod
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod MAMBA 24. 10. 2010 12:04

No vida, tak to mě překvapuje. Já bych si spíš tipla, že problém s plněním tohoto požadavku bude u jiných typů povinných osob než zrovna u bank. O povinnosti prověřování oproti sankčním seznamům nemluvě.
MAMBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod libol 24. 10. 2010 12:11

U jiných povinných je ten problém taky - ale to považuji za "více méně normální".
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 10. 2010 13:11

Docela by mě zajímalo, jak moc hlásí devizové společnosti. Tam létají statisíce, možná by se pár tisíc mohlo ztratit (a když to pošleš jednou přes tu a podruhé přes onu ...). Navíc ještě vyděláš na kurzu a poplatcích.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 24. 10. 2010 13:26

PatrikChrz píše:Navíc ještě vyděláš na kurzu a poplatcích.

Ja bych to tedy spis nazval "usetrit" nez "vydelat".
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 10. 2010 13:32

S474N: rejpale :mrgreen:
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Nemy_bobes 25. 10. 2010 09:14

Poalris - jde o to, jaké zahraničí to bude. Z prostoru EU bych se toho nebál, z USA také ne, ze Seychel, Karibiku apod je to reálné.
Nemy_bobes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msimcard 3. 2. 2014 12:25

Zdravím,

chci se zeptat, jestli zná někdo momentální stav ohledně nahlašování podezřelých transakcí. Je tam dána určitá výše peněz, od které se "bonzuje" nebo je to čistě na vyhodnocení bankou, jestli se zdáte podezřelí nebo ne? Jaký je následný postup, pokud vyhodnotí transakci jako podezřelou? Kam to dále hlásí? Zruší Vám účet?

Můj laický pohled: Předpokládám, že se to bude týkat transakcí ve stovkách milionů a výš. Pokud by se jednalo o transakce v řádech jednotek, desítek milionů, tak by se banky snad "užalovníčkovali" - přeci probíhá denně prodej, nákup nemovitostí atd..

Děkuji za názory
msimcard
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 2. 2014 12:31

Obecně se sledují transakce nad 10 000 €. Ale záleží na konkrétním zákazníkovi - u firmy, kde jde o běžnou transakci to banka hlásit nebude, u osoby, která má na účtech normálně obrat 20 000 Kč to už hlásit může.

Záleží ale i na dalších věcech - odkud a kam transakce povede (jinak bude nahlíženo na příchozí platbu pár set tisíc ze stavební spořitelny nebo odchozí milion do realitní kanceláře a jinak na platbu do Hong Kongu, atd)
PatrikChrz
Administrátor

Další stránka