ČSOB

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod maeth_u 21. 11. 2023 08:37

Výpis defaultně nechodí. Lze stáhnout v IB i SB. Zasílání emailem lze zařídit v "Moje Info".
maeth_u
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pezzay 21. 11. 2023 08:56

.. Já už mám teda kreditku dlouho ale není tam náhodou to 55 denní období ,kdy se vůbec nemusíš o nic starat a až pak se rozhodneš jestli dáš minim. splátku nebo to uhradíš celé..?
pezzay
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 11. 2023 09:14

Je to až 55 dní, tj. 55 dní od začátku období, ne od konce období.
Období shodné s kalendářním měsícem má premium karta, tam je splatnost 25.11.
Standardní kreditka může mít několik různých období, tam to nikdy není kalendářní měsíc.
Každopádně pokud to píše splatnost 25.11., tak to u toho taky píše doporučenou splátku = plnou splátku. Pokud byla kreditka sjednána 30.10., tak je více než pravděpodobné, že žádná platba nebyla v říjnu zaúčtována.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 21. 11. 2023 09:29

Standardní kreditka ČSOB má také zúčtovací období korespondující se začátkem a koncem kalendářního měsíce (výpisy chodí první den následujícího měsíce).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 11. 2023 09:50

Aha, když jsem to zkoumal, bylo jich asi 6, ale žádný nebyl kalendářní měsíc.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2023 10:02

Přesně tak, když jsem měl kreditku u ČSOB (skrz Poštovní spořitelnu) před pár lety já, také bylo asi 6 možností konce účetního období, mezi kterými šlo při online žádosti o kreditku v IB libovolně zvolit. Pokud už to ČSOB po vzoru konkurence (třeba ČS) sjednotila do jediného období, tím lépe. Dříve měly banky (dle jejich argumentace, kterou jsem někde četl) účetní období kreditek schválně jiné než kalendářní u běžných účtů a schválně více termínů, aby nebyly na zlomu měsíce přetěžovány jejich bankovní systémy (uzavření období, generování výpisů a splátek). Dnes, když jsou bankovní systémy silnější díky IT pokroku, už asi tento argument padá. No i když...třeba u RB 16. v měsíci, kdy je generován výpis mé Mall kreditky (a jistě mnoha dalších), tak mi stále přijdou RB systémy pomalejší, třeba co se rychlosti zaúčtování splátky kreditky skrz sběrný účet týče.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod kecinzer 21. 11. 2023 10:20

Mám tu Premium kreditku. Žádný výpis nikde není zatím vygenerován - u karty zatím žádný nemám.
V přehledu karty vidím toto:

Datum splatnosti: 25.11.2023
Datum doporučené úhrady/splátky: 23.11.2023
Minimální splátka: není k dispozici
Plná splátka: není k dispozici

Tak fakt nevím, jestli mám k tomu 25.11.2023 raději uhradit celou dlužnou částku, nebo ještě čekat...

První platba šla 6.11.2023.
kecinzer
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2023 10:35

Pokud u nové kreditky se splatností 25. v měsíci (tedy účetní období se rovná kalendářnímu měsíci, když bezúročné období je až 55 dní, tedy 1.-25. dalšího měsíce) byla první platba až 6.11., tak za říjen je dluh nula (proto "není k dispozici") a logicky nebyl výpis vytvořen, protože by byl zcela prázdný, se samými nulami :). Takže buď v klidu, tebe se bude týkat až výpis za listopad, vygenerovaný zkraje prosince.
Naposledy upravil minarjo dne 21. 11. 2023 10:48, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 21. 11. 2023 10:42

Pro klid duše jdi do kreditkového účtu, dej Splátka a tam uvidíš ve Smartu "Minimální splátka", "Bezúročné období" a "Splatit všechno", v IB jsou ty texty podobné. Pokud máš u bezúročného období nulu / splaceno, není co platit.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Roman1989 21. 11. 2023 10:52

ahoj, čsob mi volala, ať jí objasním vklad v hotovosti do vkladomatu 500 tisíc. Byl jsem docela překvapen, že se řeší DNESKA takto malá částka. Chtěli po mě původ peněz, když jsem řekl, že jsem to dostal od rodiny, tak chtěli smlouvu o půjčce či darovací. Stejně tak je zajímalo kam jsem to cílově poslal (poslal jsem si to od nich do mého Fia), to jsem jim řekl, že to šlo na IBKR, tak chtěli výpis té zahraniční platby, že to tam fakt šlo :D

Stalo se tohle někomu (i u jiné banky příp.), nebo co si o tom mám myslet? To jim vyhodil algorytmus, nebo o co jde?
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2023 10:56

@Roman1989:
To je AML v praxi, jak zde mnohokrát psal (nejen) @Rop. A 500 tisíc zvlášť za situace, kdy jindy jsou tvé měsíční obraty na účtu nižší a kdy to bylo v hotovosti, to mi nepřijde fakt málo.
Ta hotovost nejspíš bude hlavní důvod, protože při běžných nákupech se už takto velká částka hotově ani nesmí používat (neznám z hlavy tu horní povolenou hranici pro hotovostní platby, ale myslím, že je určitě nižší).
EDIT: tak mám pravdu, strýček Google k tomu píše: "Zákon omezuje možnosti provádět hotovostní platby, přičemž toto omezení nepostihuje jen podnikatelské subjekty, nýbrž všechny fyzické a právnické osoby. Limit platby, kterou je poskytovatel povinen provést bezhotovostně, je stanoven na 350 000 Kč."
Přičemž jde o konzultační materiál k zákonu, který nevím zda vůbec je už schválen. Dle zákona z roku 2004 je (byl?) tento limit dokonce jen 270 tisíc Kč.
Takže si za to můžeš sám, vyskočil jsi jako podezřelý zejména porušením tohoto zákonného pravidla.
Naposledy upravil minarjo dne 21. 11. 2023 11:09, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Roman1989 21. 11. 2023 11:06

Minarjo: bohužel dneska už to nejsou žádné peníze, kdybych vložil 10 milionů tak je to nápadné, ale tohle? Ale ok. Třeba nájmy za pole dostávájí členové rodiny v hotovosti, někteří i výplatu, když jsou dohodáři. Brácha si třeba vyplácí svůj plat ve svém s.r.o. taky v hotovosti.... takže něco se za ten rok našetří, a hned máš půl míče. A jelikož tady v ČR nehodláme investovat, tak vše hrneme na IBKR. Já tohle budu opakovat i budoucnu ty vklady, tak mě spíš zajímá jak se tomuto vyhnout do budoucna. Nosit to po menších částkách? Vkládat to po více lidech a pak ty peníze sjednotit na jednom účtu než se odešlou do Irska? To zase budou ty stejné toky ale ne v hotovosti :-). Já to celý život vkládal přes Fio, a nikdy se nikdo neptal, teď poprvé přes čsob a hned docela dost nepříjemně zvědavé dotazy.

EDIT: Minarjo: těch 350 000 jsem chápal tak, že když třeba prodáváš auto nebo tak, ale myslel jsem že se to netýká vkladů do bank. Asi tak 3 roky zpátky jsem do Fia nesl milion, a paní mi řekla na pokladně, že to je limit, že kdybych přinesl více musel bych to nahlásit předem, a pak říkala, že cokoliv mám pocit nad 300 tisíc ji musím říct původ peněz, to vždy řeknu, ona si to zapíše a tím je to vyřešeno.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2023 11:12

Zde nejde o to, jak je ta částka vzhledem k dnešním cenám vysoká, ale že byla V HOTOVOSTI, což se prostě pro částky ve stovkách tisíc vždy bere jako podezřelé. Těch 500 tisíc Kč jsi někde musel přece z pohledu banky získat, a jak legálně, když běžným obchodem z fyzickou/právnickou osobou to nelze? Tak se na to zeptají. Nové auto v autosalonu si ze stejného důvodu v hotovosti také nekoupíš. Takže rada jediná: zvyknout si na bezhotovostní platební styk (bankovní převody, karty) a v řádu stovek tisíc fakt hotovost nenosit, jak nějaký drogový mafián s kufříkem plným peněz :) (před čímž má právě AML chránit). Také pachtovné za pole pobírám, jde o ne moc velké tisíce ročně, ale ani ve snu by mě nenapadlo si tam pro to chodit v hotovosti jako v minulém století, ani účetní daného ZD by to tak nechtěla, pro ni práce navíc, do banky pro hotovost, manipulace s ní atd...fakt větší částky v hotovosti patří do minulého století, více k tomu sotva co říct, cokoliv většího v cashi bude vždy podezřelé (AML, daňové úniky atd.)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jisy 21. 11. 2023 11:26

kecinzer píše:Jak je to prosím s výpisy kreditky? Sjednáno mám 30.10.2023, v přehledu vidím další splátka za 4 dny, ale zatím mi nepřišel žádný výpis. Mám už se bát a zadat platu, nebo čekat na výpis?

Úvod -> přehledy -> výpisy -> (vybrat KK a přečíst / stáhnout / vytisknout )

Oprava: nevšiml jsem si, že se jedná o nový kreditní účet ...
Naposledy upravil jisy dne 21. 11. 2023 11:29, celkově upraveno 1
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2023 11:29

Ale on tam výpis nemá (proto to zde řeší), protože v říjnu neměl s nově zařízenou kreditkou (*30.10.) ještě žádnou transakci :)
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka