od PatrikChrz 7. 9. 2017 16:24
Obecně banky používají 3 principy:
1) denní (týdenní, měsíční) limit je shodný s úvěrovým rámcem - takto to má třeba Tankovací karta České pojišťovny, kde denně nejde zaplatit více, než je úvěrový rámec a to i když je "přebitá".
2) limit platby lze nastavit libovolně - takto to má např. mBank
3) třetí cesta - limit pro platbu je zcela nezávislý od úvěrového rámce a je to nějaká "bulharská konstanta". Takto to měla třeba Citi, tento limit šel změnit přes infolinku, byl ale problém vysvětlit operátorovi, co člověk vlastně chce.
Limit může být jak denní, týdenní či měsíční, tak může jít o limit pro jednu platbu. Nejsem si jist, ale mám pocit, že tohle přesně měla Citi, že šlo zaplatit kumulovaně libovolnou částku, ale výše částky pro jednu platbu byla omezená.
A možnost zaplatit více, než je limit karty smysl dává. Např. pokud budu mít limit kreditky 50 tisíc a budu chtít koupit něco za 55 tisíc. Při platbě debetkou musím mít k dispozici celou částku, tedy 55 tisíc, při platbě kreditkou mi stačí ji "přebít" jen o těch 5 000 Kč.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.