Air Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Zedna1 23. 11. 2023 13:10

@peliculiar
Doporucuji mrknout na muj prehled sporicich uctu:
viewtopic.php?p=13617337#p13617337
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod peliculiar 23. 11. 2023 16:19

@ Zedna1: Tvůj přehled dobře znám a účet u bank, které nabízejí nejlépe úročené spořící účty mám už delší dobu.
Jedinou výjimkou je Moneta s 5,7 % p.a. (nejlépe úročený SÚ s okamžitými platbami), protože nesplním podmínky (platím podnikatelskou kreditní kartou). Žádná z bank, kde mám nebo jsem měl účet, neměla SÚ standardně na nule v době vysokých úrokových sazeb.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Zedna1 23. 11. 2023 17:19

Air jejich sporici ucet zprznila v dobe, kdy zrusili TOP3 garanci, drive slibovanou/garantovanou "naporad".
Od te doby jiz neni s jinymi sporaky bez podminek v jinych bankach srovnatelny/konkurenceschopny.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod peliculiar 23. 11. 2023 18:45

peliculiar píše:Ten "Účet na šetření", který má jediný nenulovou základní úrokovou sazbu - to je nějaký spořící účet, ale jen pro děti?
Gůgl mi na to jasnou odpověď nedal.

... tak asi jo ...
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 23. 11. 2023 21:21

Milos píše:@peliculiar: Ta provázanost úrokové sazby na základní sazbu ČNB je prostě chytrá klička Airbank, aby sazby mohli měnit rychleji.
To není klička, zákon výslovně počítá s tím, že to má takhle fungovat. Logika je taková, že změna pravidel se musí ohlásit 2 měsíce předem, a takový typ pravidla je naprosto v pořádku. (Je to ostatně podobné jako kurzová přirážka při platbě kartou, taky je kurz každý den jiný.)

Klička je – a jsem velmi zvědav, co na to dohled a soudy – v podmínkách jiných bank, kde je napsané něco zhruba jako „v případě změny repo sazby můžeme úročení změnit kdykoli“ ale bez konkrétního vzorečku, a v některých případech myslím už nějaké zvýšení repo sazby nereflektovali, tzn. celé to je ve smyslu „můžeme si dělat co chceme a kdy chceme“. To je podle mě nezákonné.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod ... 23. 11. 2023 23:43

Vsechno se da obchazet, proto pouzivaji zakladni urok dle urokiveho listku a bonusovy urok, ktery si muzou menit, jak se jim to hodi.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod peliculiar 24. 11. 2023 00:10

fc70 píše:
Milos píše:@peliculiar: Ta provázanost úrokové sazby na základní sazbu ČNB je prostě chytrá klička Airbank, aby sazby mohli měnit rychleji.

To není klička, zákon výslovně počítá s tím, že to má takhle fungovat. ... Klička je ...

Zvláštní interpretace. Vypadá to, že v mnoha ohledech je Air Bank jiná - výjimečná, protože podle mého pozorování až dosud ty změny úrokových sazeb probíhaly tak, že banka klienta v předstihu informovala jakou bude mít konkrétní úrokovou sazbu.
AB si na to vymyslelo pravidlo a ty to obhajuješ / schvaluješ. Kolik dalších bank to dělá / dělalo stejně?
U té bonusové sazby je to alespoň jasné, že je tam základ a bonus se kterým mohou libovolně hýbat.

Vybavuju si jak Creditas ojebala klienty s úrokovou sazbou 1,6 % p.a., tuším v dubnu 2020, taky jsem byl jedním z nich.
Jen jsem to neřešil přes arbitra a peníze prostě poslal jinam. Podrobnosti už si nepamatuju.
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 24. 11. 2023 00:25

Ano, je to v účtech pro české spotřebitele (aspoň co pamatuji) novinka. Ale připadá mi to logické.

Opakem věci je plovoucí hypotéka – taky se úročení mění podle nějakého externě daného parametru (např. PRIBOR), a není potřeba je každý měsíc vyjednávat. Ty tu máme už dlouho.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 24. 11. 2023 03:45

Mně to tak naopak přijde fér oproti změně sazby, jak se zrovna vyspí.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod MP007 25. 11. 2023 12:17

Mně do AirB historicky (spíše z pohodlnosti) chodí jen nějaké pravidelné příjmy, které obratem posílám jinam a zvažuji, zda tím AB nedávám zbytečně "moc" vydělat s ohledem na to, že mi nic kloudného nedokážou nabídnout. Ale v době okamžitých plateb je to trošku irelevantní.
MP007
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 19. 12. 2023 22:52

Dotaz k Airbank - přišla mi následující zpráva:
Dobrý den, pane Babiši,

dáváme vědět, že od ledna navážeme úrokové sazby pro úspory na korunových spořicích účtech do 500 tisíc korun na základní sazbu České národní banky. A to tak, že vám úrokovou sazbu budeme automaticky měnit 15. den poté, co ke změně dojde u ČNB. Takže když ČNB sazbu zvýší, zvýšíme ji automaticky i my vám. Ale platí to samozřejmě i naopak. V tom případě vám bude jasné, jak, kdy a proč sazbu snížíme.

Výše sazeb zůstávají stejné. Přehled úrokových sazeb s promítnutými změnami najdete v internetovém bankovnictví v části Nastavení / Žádosti a smlouvy / Smluvní podmínky a pod odkazem níže.

/ Změna způsobu úročení platí od 10. ledna 2024. Vše jsme nastavili tak, aby nový způsob úročení odpovídal výši sazeb, jakou máte dnes.

/ Na tom, jak úrok získat, se nic nemění. Stále stačí jen pětkrát za měsíc zaplatit kartou.

/ Jestli už máte v daném měsíci splněno, si kdykoliv jednoduše zkontrolujete pod ikonkou kalendáře v aplikaci My Air nebo v internetovém bankovnictví.

/ Pokud se změnou způsobu úročení nesouhlasíte, máte právo ji odmítnout a do 9. ledna 2024 zdarma a s okamžitou účinností svou rámcovou smlouvu, případně rámcovou smlouvu pro podnikatele vypovědět. Pokud to neuděláte, platí, že se změnou souhlasíte a přijímáte ji.

Ať se daří vám i vašim úsporám.

Vaše Air Bank

Znamená to, že je tímto zrušena individuální nabídka 5,5 % bez podmínek?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 20. 12. 2023 13:28

Tento email přišel už někdy před více než měsícem, ne?
A ano, zjevně to tím skončí, protože oproti třeba Monetě mají lidé v airbank obvykle jeden spořák a ten se dle tohoto ze zvýhodněného stane obyčejným...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod čulibrk 20. 12. 2023 14:15

A my první v Air Bank, co máme fixně +0,2 % ?
čulibrk
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 21. 12. 2023 11:06

My, co máme zvýhodněné úročení (např. 5,5% bez nutnosti 5x platit kartou), tak nám by toto mělo zůstat, včetně dodatečných 0,2%. Takhle mi alespoň odpověděli z AirBank.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod culti 21. 12. 2023 14:21

Neobáváte se, že k Airbank se přidají postupně další banky, které také provážou úrokovou sazbu se základní sazbou ČNB? Pokud vím, tak Airbank je první, která to takto udělala?
culti
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka