Kam s 15 000?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DoubleSix 27. 5. 2011 07:21

Můj názor je takový, že než někdo začne investovat do akcií, měl by mít někde finanční rezervu (alespoň ve výši 3 měsíčních platů).
A když začne investovat do akcií, tak já doporučuji dividendové akcie. (ikdyž i ten ČEZ může stát znárodnit, viz Chávez a Venezuela :D )
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod misaan 27. 5. 2011 07:41

PatrikChrz píše:
misaan píše:A k poplatkům, většinou jsou řešeny relativní hodnotou - procenty z investované částky. To znamená, že poměrně zaplatí stejně při 15k a i při 150k.

Obvykle nikoliv. Poplatky maji zpravidla ii dolni hranici, na kterou u takto male castky muzes narazit.
Navic, jak jsem psal, je dobre mit ii nejakou rezervu a ne vse zabetonovat do investic

Pro zajimavost 0,4% z 15 tis je 60Kc, minimalni poplatek je 40 kc, takze podle me je jedno jestli to investuje ted, nebo az bude mit vic. Do 750 000 a zaplati vzdy 0,4%.. (to je v systemu AOS)

na RMsystem pres easy click zaplati vzdy 0,29% maximalne 3400Kc.

Proste argument poplatku neberu.
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 27. 5. 2011 07:47

misaan: zajimal by me tvuj pomer investic vuci dostupnym prostredkum na sporicim uctu. Nemusis castky, staci procentualne.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod misaan 27. 5. 2011 10:26

BU: 0,001%
SU: 69,4% (Axa, Wuestenrot)
Terminovane vklady: 27,7% (Unibon)
Investice: 2,66% (jak jsem jiz rekl 8ks akcii SMP, a. s. Takze si lehce muzes dopocist zbytek)

Mam este precerpane stavebko u CS, stara smlouva s bonusovym urokem, to jsem si uvedomil az ted. Uroky dostavam, podporu tez, ale prikladat penize jiz nemuzu. Jsem znacne konzervativni - rekneme ,ze mam wuestenrot s 3% a pro me to je zatim docela dobry motiv drzet si penize na SU. Proc te to zajima?
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 27. 5. 2011 13:00

misaan: zajimave, takze 70% svych penez mas okamzite dostupne, bezmala 30% mas zaterminovane a sotva 3% mas v investicich. A jemu tady doporucujes to, co doporucujes. Proc ses podle toho nezaridil i ty sam?

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod misaan 27. 5. 2011 15:00

Momentalne jsou penize pro me tak "levne", ze se mi nevyplati je terminovat ci investovat. Rekneme drzim si vysokou cast penez na pomerne hodne likvidnim zdroji, protoze spekuluju. A navic pisu, ze jsem hodne konzervativni - takze bych neivestoval, maximalne terminoval.

Nicmene tazatel se neptal, kam s nima. Vylozene se ptal jak je investovat.. zrejme to chtel zkusit a toto jsou penize, co je ochoten odepsat/ztratit(tak jako ja s akciema SMP) ;-] A zaznel tady jen jediny rozumny argument a to ,ze ho poplatky sezerou. No ale podle logiky je jedno jestli prijde o 0,4% pri 100k a nebo pri 15k. Proto se relativni vyjadreni pouziva.
misaan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 27. 5. 2011 16:53

Ano, prave proto, ze je neznaly, tak minimalne vykrvaci na poplatcich. Proto je prave lepsi, aby si je utratil a "uzil".

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod venca1 27. 5. 2011 17:17

Ja bych se pripojil k dotazu kam s penezma, ale krapet vyssi castkou.
Aktualne mam 170 000,- , ktere vim , ze nebudu potrebovat cca 10 let ,penize jsou urceny pro syna az mu bude 18 let. V investovani se nevyznam a chtel bych mit jistotu , ze o penize neprijdu.
Patral jsem na strankach ruznych zalozen (predpokladam, ze tam plati pojisteni vkladu a penize jsou tedy v bezpeci i kdyby zalozna krachla ) a nasel jsem u jedne zalozny sporeni na dalku s urokem 4,4 % pri vkladu na 5 let , uroky pripisuji mesicne , takze ve finale je urok 4,91 % , protoze je i urok z uroku. Po financni strance to vyjde zajimaveji nez stavebni sporeni. Co vy na to ?
venca1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 27. 5. 2011 17:26

Pokud syn nema stavebko, tak mu ho zaloz a prispivej tak, abys to zdimal nejvic. Zbytek na sporici ucet nebo terminovany vklad.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod kalamancharo 27. 5. 2011 19:30

Tady je přehled spoření - http://www.mesec.cz/sporeni/ - ale aktuálně bych (já osobně) víc jak na dva roky peníze nefixoval - u Unibonu (Atta) byste dostal při fix. 1.5 roku 4,2% p.a. - po zdanění 12 138,00 Kč + možnost obnovovat za nových podmínek.

P.S.: A nebo již zmíněné stavebko.
kalamancharo

Odeslat příspěvekod vpe 1. 6. 2011 08:20

jaromir píše:Jinak ty dividendy jsou u dané banky poměrně dlouho, takže tam nemusíš jít hned první daný den výplaty, ale klidně za měsíc, rok a nebo i tři (dostaneš pak dividendy za celé období, které tam jsou schované). Pak přechází tuším povinnost výplaty dividend (po nějakých x letech) z banky přímo na danou akciovou společnost a co se děje dál nevím, bych si tipnul, že po třeba 10 letech nárok na už vyplacenou dividendu, pokud si ji člověk nevyzvedne, zanikne.

Zanikne obvykle podstatně dříve než po 10 letech, to si vždy odhlasuje podnik resp. na schůzi akcionářů.

Ad "úroky půjdou nahoru", podle tendence HYPO:
4,58% je běžná v ČSOB aktuálně, jde sjednat i fixních 4,12% na stejnou dobu = fixaci na 10 let - se nezdá, že by se očekávalo zvyšování úroků v průběhu 10 násl. let, co vy na to?

V mBance bere většina lidí raději variabilní sazbu 3,2x% - proč asi? Růst ekonomiky se tedy neočekává.

Úroky u TV jsou (přesně po roce) např. u Cleardeal dolů (1.6. oznámeno snížení).
vpe
Poslední varování

Předchozí stránka