POS terminály

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod gore.m 3. 6. 2011 20:48

Zájem platit kartou v našem obchodě se stupňuje a tak jsme donuceni se o tuto záležitost zajímat.

Sám kartu vlastním ale k platbám ji nepoužívám. Hledal jsem na internetu celý den, ale stále nemohu získat odpověd na úplně infantilní otázku:

Jak to funguje a co všechno potřebuju?

Co vím: Potřebuji platební terminál (POS), potřebuji smlouvu s bankou. Dál nevím vůbec nic, může mě někdo zasvětit?

Díky moc
gore.m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 3. 6. 2011 20:57

ty 2 věci co jsi zmiňoval stačí.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod 4honza 3. 6. 2011 21:01

Ještě potřebuje nějaké připojení (aby se mohly autorizovat transakce), různé banky mají různé požadavky... Ostatní mu řeknou v bance či v GPE.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 3. 6. 2011 21:16

4honza_ no pokud bude mít mobilní terminál, tak ten má v sobě gprs modul a SIM kartu už z banky. Nebo může mít eth/wifi terminál, nebo klasický telefonní.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 6. 2011 08:17

Jsi-li malý obchodník, počítej s relativně vysokými paušálními poplatky. Poplatek za pronájem terminálu + pokud nemáš vlastní internetové připojení tak nějakou SIMku s datovým paušálem (může dodat přímo banka, případně si pořiď např. od Vodafone "internet v mobilu za 177 Kč").
No a pak variabilní náklady, jako malý obchodník budeš rád za cca 3 % z objemu transakcí.
Co vím, tak nejaktivnější v poskytování platebních terminálů jsou u nás ČS, KB, ČSOB a Unicredit. Takže bych si určitě obeslal tyto čtyři se žádostí o podmínky.
Kdyžtak můžeš potom napsat co jsi kde dostal.
Vlastní terminál (a rozsáhlé znalosti) má Dalich, zkus se zeptat i jeho (nebo třeba sám napíše :D )
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod gogospk 4. 6. 2011 11:10

Dnes má téměř každý obchodníček na prodejně-provozovně internet v nějaké formě dostupný ... Wi-Fi, kabelovka , ISDN, ADSL ... POS jede na všem, alespoň já jsem ještě nenarazil na neřešitelný problém, není se čeho bát :-D
gogospk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 4. 6. 2011 11:22

je. podmínek banky a výše provize :/
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod gogospk 4. 6. 2011 11:58

No to už je ale jiná stránka použití POS ... ale zase na druhou stranu to většině firem přineslo zvýšení tržeb a vyplatí se jim to, i při 1-3 :-D % poplatku .... prostě něco za něco ...
gogospk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 4. 6. 2011 12:35

gogospk: jistě, protože s těmi, kteří si spočítali že se jim to nevyplatí se nesetkáš. Ti totiž terminály nepořizují.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod gore.m 4. 6. 2011 13:01

Díky za rady!

Včera jsem psal do FIO (kde máme účet) jestli něco takového nabízejí. Neví někdo? Další účet (další poplatky) se mi teda moc zřizovat nechce. :-\

Další věc je pokladna, máme takovou jednoduchou postarší, komunikuje terminál nějak s pokladnou, nebo je možné nějak zadat částku k úhradě a pak potvrdit (bez propojení s pokladnou) přímo na terminálu?

Zaujal mě tento OPTIMUM T4230 GPRS, který se dá sehnat v bazaru i za 6000,- --- tak nevím, jestli je to dobrý nápad... !?

díky
gore.m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 6. 2011 16:28

Včera jsem psal do FIO (kde máme účet) jestli něco takového nabízejí. Neví někdo?

Předpokládám, že nikoliv, když ani nemá vlastní karty.
Další věc je pokladna, máme takovou jednoduchou postarší, komunikuje terminál nějak s pokladnou, nebo je možné nějak zadat částku k úhradě a pak potvrdit (bez propojení s pokladnou) přímo na terminálu?

Obojí je možné. Když jsem dělal ve Schleckeru, tak tam terminál s pokladnou nebyl propojen nijak, částku zadávala přímo pokladní. Takže to jde. Zvyšuje se tím ale riziko chybně zadané platby, jak v neprospěch zákazníka (setkal jsem se s tím, že pokladní namačkala 20 000 Kč místo 2 000 Kč a zákaznice si toho nevšimla a zjistila to až doma z výpisu), tak v neprospěch prodejny. Navíc to zdržuje.
Zaujal mě tento OPTIMUM T4230 GPRS, který se dá sehnat v bazaru i za 6000,- --- tak nevím, jestli je to dobrý nápad... !?

Což o to, ony existují i levnější terminály (nové), problém je, jestli banka bude ochotna tento typ a tento kus připojit (kdyby byla ochotna připojit jakýkoliv, tak se sem dovážejí terminály z Asie za zlomek ceny těch, co se zde prodávají nyní). Takže dotaz vznes na banku, se kterou chceš uzavřít smlouvu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod 4honza 5. 6. 2011 21:00

Pokud vím, tak v ČR "připojují" POS terminály tzv. "POS acquiring" pouze ČS, KB, ČSOB, Unicredit a GPE (http://www.gpe.cz). Možná to ještě dělá i Rajfka (dříve určitě). Ostatní banky tuto službu u nás neprovozují.

A banky budou samozřejmě budou vyžadovat založení účtu u nich, pokud ho už nemáte založený.
4honza
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 5. 6. 2011 21:25

krome CS ta to minimalne u internetovych bran nevyzadovala a stacil jakykoliv cet v bance v cr jako transakcni.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod MAMBA 5. 6. 2011 21:47

GPE funguje v oblasti technických řešení, ale smlouvu o akceptaci je třeba mít s bankou (na českém trhu ČSOB, KB, Unicredit, Raiffeisen, ČS). Účet u téže banky může, ale nemusí být podmínkou. Dále může banka vyžadovat složení jistiny po dobu trvání smlouvy o akceptaci.
MAMBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stani 14. 5. 2014 14:00

Takže i u mě to bude teď od léta aktuální.
Jaká je situace nyní, co kdo může doporučit?
Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti. Banku mám u Fio.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
stani
Návštěvník

Další stránka