Evropsko-Ruska banka

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tomason87 11. 10. 2016 12:28

tak nakonec to opravdu bylo ukazkove "vyhladoveni" :)

https://www.garancnisystem.cz/oznameni- ... obam/?gsft
Tomason87
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Zedna1 11. 10. 2016 13:59

Zjištění Seznamu potvrzeno. ČNB zasáhla v ruské bance
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/rus ... konta-3120
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 14:32

A co s těma penězma budete dělat dál ? Nějaké návrhy ?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 07Petr 11. 10. 2016 15:22

Vybrat si něco z http://www.mesec.cz/produkty/terminovan ... du=2000000
.... nebo prochlastat :-). Podle mě J&T Clear Deal půjde brzy dolů s 1,1% p.a. na 2 roky.
07Petr
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 15:27

A co kampeličky obecně ? Máte o nich teď nějaké čerstvé informace ? Které jsou před krachem, jak hospodaří, případně v jakých ziscích ? Jak často tam chodí kontroly ČNB atd ? Jinak má smysl se bavit asi jenom o ANO, Akcenta, Artesa a Creditas. Ostatní nestojí za zmínku asi ani teoreticky... Info o těchto 4 kampeličkách bych však uvítal, jestli máte někdo zde přehled ? Stojí ten risk 10 % členského vkladu za ty řekněme 2 % ročně navíc ?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 16:53

Ať tak, či onak, 20.10.2016 probíhá náhrada vkladů za ERB Bank Garančním fondem. Co bude potom s touto bankou, zda má, či nemá skutečně ty peníze, nám může být už jedno... Je tedy potřeba řešit, co s těmito penězi dál, ne jestli byl někdo třeba poškozen protiprávním jednáním.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 11. 10. 2016 16:53

Akcenta teď má takovou divnou akci, že úrok z termínovaného vkladu připíše předem na běžný účet. Pro delší splatnosti tak člověk může dostat víc, než těch 10%, o které by přišel krachem, a nominálně nehrozí ztráta (reálně samozřejmě ano).

Teď je otázka, jestli to brát „jen“ jako čecháčkovské^Wšikovné obcházení zákona a povinného nepojištěného členského vkladu, nebo jasnou indikaci, že jim teče do bot.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 17:03

"Akcenta teď má takovou divnou akci, že úrok z termínovaného vkladu připíše předem na běžný účet. Pro delší splatnosti tak člověk může dostat víc, než těch 10%, o které by přišel krachem, a nominálně nehrozí ztráta (reálně samozřejmě ano)."

Z hlediska kampeličky takové jednání dává smysl, protože potenciálním vkladatelům defacto garantuje navrátnost "investice" a spoustu klientů to opravdu může oslovit. Druhá věc však je, že ani ten úrok 3,00 % p.a. (2,55 % p.a. čistého) není nikterak úchvatný a v podstatě to znamená, že pokud během těch 5 let Akcenta zkrachuje/bude jí odejmuta licence -> hodnota členských vkladů = 0, by to vycházelo na čistý úrok 0,544 % p.a., když začnu kalkulovat se složeným úročením. A to by bylo ještě méně, než úrok na spořicím účtu Air Bank nebo termínovaném vkladu J&T. Zase na druhou stranu k tomu krachu taky dojít nemusí a členské vklady se mohou dokonce zhodnotit. V takovém případě by výnos byl výrazně vyšší a mohli bychom se bavit třeba i o 3 % p.a. čistého. Jak je na tom Akcenta se zdravím ? Jinak jsem postřehl, že stejný typ termínovaného vkladu začala nabízet i Artesa se sazbou 2,95 % p.a., ale před pár dny úrokové sazby snížila. Co je pro mě však nepochopitelné, je fakt, že na 3 letý termínovaný vklad s výplatou úroků předem nabízí úrok 2,80 % p.a. a na 5 letý termínovaný vklad 2,75 % p.a. Nemělo by tomu být spíše naopak a vyšší sazba být na delší fixační období ? Jako by tím lidi nepřímo motivovali uzavírat termínované vklady s kratší fixační dobou, kde ta alespoň garance návratnosti samotné "investice" není.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod neosobně 11. 10. 2016 17:16

No ti slouhové nadnárodních korporací a znehodnocovači úspor 90% čechů z ČNB to vedou pěkně...já už absolvuji asi 10 "krach"... Dneškem tedy přestávájí běžet poměrně vysoké úroky u ERB ??? tj. dnem "Oznámení ČNB o neschopnosti ERB bank, a.s. dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek. "
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MarekVach 11. 10. 2016 17:38

Já jsem zažil likvidaci Unibon(u), MSD... A kdybych přišel ke kampeličkám o trochu dřív, tak bych zažil určitě likvidaci ještě WPB. Teď likvidace ERB Bank. Jenže co dál ? Vložit ty peníze z termíňáků za ERB Bank třeba do J&T na 1,10 % p.a., to přece není řešení... Kdybych neměl už relativně dost peněz v akciích, tak ani chvíli neváhám a nakupuju akcie. Nemovitosti mi přijdou v současnosti už extrémně předražené, pozemky a zemědělská půda snad ještě víc, to už vůbec nekoresponduje s ekonomickou situací a koupěschopností lidí v ČR. Tak ani tohle pro mě není cesta. Ty kampeličky by se jevily jako poměrně seriózní řešení za situace, kdyby ČNB přestala s jejich cílenou likvidací. Kdyby se objevilo třeba info, že v těch současných kampeličkách, které na trhu ještě přežily, proběhly kontroly a všechno se jeví v pořádku, tak já bych sám za sebe už asi byl rozhodnut. Jenže tohle info asi nikdo nedá, protože ho asi nikdo nemá, že ? :-D Zlato jestli má v hodně dlouhém časovém horizontu kopírovat inflaci, tak to taky není řešení, protože inflace už se sakra dlouhou dobu drží pěkně nízko a to tak nízko, že i tyhle spořicí účty jako třeba Air Bank jí přebijou. Navíc u něj podkladová cena aktiva lítá nahoru dolu stejně jako u akcií, což pro mě je jev spíše nežádoucí. Takže ani tohle teď v úvahu pro mě moc nepřipadá.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Tomason87 11. 10. 2016 17:43

na Akcentu jsem taky koukal, ale nevím, zda by v případě krachu Garanční systém nekalkuloval s reálným úrokem dosaženým ke dni krachu. to by znamenalo, že by z výplaty pojištěné části odečetl úrok, který by člověk v té chvíli ještě reálně neměl mít. těžko říct, kde na to získat spolehlivou odpověď. jsou to takové hrátky, které by se ČNB nemusely líbit.
Tomason87
Nadšenec

Odeslat příspěvekod osobne2 11. 10. 2016 17:57

Tedy zrovna o uroky bych v pripade krachu kampelicky strach nemel, horsi je ten 10% clensky vklad, protoze ten by pouzil insolvencni spravce predevsim na hrazeni zavazku kampelicky a na svoji odmenu.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod radecekh 11. 10. 2016 18:02

MarekVach:
Kdyby vám ČNB nekryla zadek, tak už jste o všechny své peníze přišel a měl jste po problémech.
Jestliže si já jako fyzická osoba dokážu půjčit za méně, než co nabízí kampelička na úrocích, tak něco bude asi špatně. A řekl bych, že špatně na straně kampeliček. Tedy žádné, že se je ČNB snaží zlikvidovat.

neosobně:
Kdybyste místo honění se za každou desetinkou procenta raději během těch dlouhých let někde investoval, měl byste teď 2x tolik. Chápu, že je jednoduché spoléhat na to, že stát vám to zatáhne, ale osobně se mi příčí investovat do pochybných podniků, byť se 100% garancí. A to je i případ ERB.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod neosobně 11. 10. 2016 18:25

radecekh: Osobně považuji za daleko, daleko ztrátovější investování do zcela bezcenných virtuálních "papírků" - akcií...poslední Velká krize to ukázala v plné nahotě a tato Krize vlastně stále trvá, pouze je nyní pár let krmena dalšími a dalšími bublinami...než to vše definitivně praskne a zhroutí do sebe sama...nedá se věřit ničemu a už vůbec jakýmsi akciím... viz. Krize 1929,2008-...
neosobně
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka